Vágólapra másolva!
Beszólt Janics Natasának Milorad Cavic, a szerbek világbajnok úszója, miután megelégelte a háromszoros olimpiai bajnok kajakos országváltása körüli "szappanoperát" - írta a Vajdaság MA délvidéki hírportál. A szerb szövetség elnöke még hiszi, hogy Janics náluk folytatja, a magyar szövetség főtitkára viszont úgy nyilatkozott: eldőlt, hogy a kajakos Bulgáriába megy.
A partra vetett Janics - vélemény


Janics Natasa Szerbiába távozását megakasztotta, hogy az ottani szövetség nem akar 150 ezer eurót fizetni érte a magyar szövetségnek. Janics ezért B tervként Bulgáriát veheti célba: mivel a férje, Adrian Douchev bolgár, a magyar szövetség nem gördíthet akadályt Janics távozása elé, ha a férjére hivatkozva alapján kéri azt. Szerbként viszont két évig nem versenyezhet Janics, ha ehhez a magyar szövetség nem járul hozzá.

Miután a szerb sajtóban is egyre többet foglalkoznak a Janics körüli huzavonával, még az ország legsikeresebb úszója, Milorad Cavic is megszólalt az ügyben. A hírt, mely szerint Janics akár bolgár válogatott is lehet, az 50 pillangó 2009-es világbajnoka a Twitteren kommentálta: "Hihetetlen szappanopera az, ami Natasa Janic körül zajlik. Egyes embereknek a nemzeti lobogó egyáltalán nem fontos, s ha már nem hűséges senki felé, akkor miért ne versenyezne katari színekben?"

Janics a szerb szövetség Facebook-oldalán válaszolt a már visszavonult úszónak: "Cavic, ha valakit nem ismersz személyesen, ne irogass kommentárokat."

Az újvidéki Magyar Szó Mirko Nisovic, a szerb szövetségi elnök optimista nyilatkozatát idézi: "Beszéltem Natasával, aki már a jövő héttől Belgrádban lesz, s minden bizonnyal edzeni is fog, hiszen a kajakok szállítása is szóba került. Nem esett szó arról, hogy meggondolta volna magát, s nem Szerbia, hanem egy másik ország színeiben kíván indulni a jövőben. A beszélgetésünkből nekem ez volt a benyomásom. Én hiszek neki."

A szombati Blikk ugyanakkor Ábrahám Attilát, a magyar szövetség főtitkárát idézi: "Beszéltem Natasával csütörtökön és közölte, eldöntötte, Bulgáriában folytatja pályafutását. Erre megvan a lehetősége, hiszen a férje, Adrian Dusev bolgár állampolgár."

Janics elkérte a szövetségtől a 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulásról szóló döntés hivatalos dokumentációját. "Natasa akkor kérdezte, hogy ha nem tudna szerb színekben versenyezni, akkor kellene-e a magyar szövetségtől engedély arra, hogy Bulgáriában folytassa pályafutását. Én mondtam neki, hogy férje jogán nem. Ennyiben maradtunk" - mondta Ábrahám az MTI-nek.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán
Douchev és Janics

Csonka Gábor, Janics menedzsere is több forgatókönyvről beszélt az MTI-nek: "A magyar szövetség jövő szerdáig vár a pénzre, ha addig nem kapja meg, akkor elvileg Janics a következő két idényben nem szerepelhetne szerb színekben."

Csonka úgy tudja, a szerbek a Nemzetközi és az Európai Kajak-Kenu Szövetséghez fordultak, mert fenntartással fogadták, hogy felkészülési hozzájárulásként közel 42 millió forintot kellene fizetniük egy szerb állampolgárért.

"A magyar szövetség biztos jól körbejárta, hogy joga van pénzt kérni Natasáért, nem hiszem, hogy ezt más felettes szerv megváltoztathatná, de arra jó lehet, hogy ne október 31-e legyen a határidő. Ha mégis kell fizetniük a szerbeknek, és mégsem hajlandóak, akkor Natasa, mivel a férje bolgár, ingyen és bérmentve bármikor Bulgária színeiben folytathatná pályafutását" - fogalmazott Csonka, megjegyezve: Janics vérében van, hogy versenyezzen, kajakozzon, győzzön, ezek a lételemei, éppen ezért nem akar kényszerszünetet tartani.

Az viszont Csonka megfogalmazásában "nem Natasa stílusa", hogy Bulgárián keresztül igazoljon Szerbiába, akkor már lehorgonyozna Bulgáriában: "A férjnek óriási lehetőség lenne, hogy hazatér, és ingyen visz magával egy bajnokot, aki akár még két olimpián is éremesélyesnek számít. Ebben az esetben az lenne a kérdés, hogy Bulgáriában miként tudják felkarolni, illetve fizetni a házaspárt. Viszont ha ez bekövetkezik, akkor a szerbeknek egy óriási presztízsveszteség lenne, hiszen három hete a szerb sport csúcsvezetői egy ötcsillagos szállodában jelentették be Natasa hazatérését. A férj ráadásul szerb válogatott melegítő felsőt is kapott a sajtótájékoztatón."

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Bár erről már alig esik szó, Janics természetesen versenyezhetne tovább magyar színekben is, ám úgy érzi, az elmúlt hetek támadásai miatt ez kizárt. A nemzetközi szövetség jövő szerdáig vár döntést Janics ügyében, ezért ez a határidő.

A harmincéves sportolónő szeptember 27-én jelezte a magyar szövetségnek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele, a szövetség elnöke elmondta: nem a szerbek kezdeményezték Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.