Vágólapra másolva!
Május elsején, életének 76. évében elhunyt Sir Henry Cooper, korábbi nehézsúlyú angol, brit nemzetközösségi és Európa-bajnok. A brit legenda pályafutása során 55 mérkőzést vívott, és megküzdött többek között a legendás Floyd Pattersonnal és Muhammad Alival is.

Az 1963-ban vívott ütközetükön Cooper a negyedik menetben megismertette a padlót az akkor még Cassius Clay néven versenyző Alival, aki állítólag csak edzője, Angelo Dundee furfangjának köszönhette, hogy folytatni tudta a mérkőzést (Dundee a szünetben felfedezett egy kisebb lyukat a még mindig kábult Ali kesztyűjén, amelyet némileg ki is tágított, és jelezte a mérkőzésvezetőnek, hogy védencének új kesztyűre van szüksége. A csere ideje elég volt Muhammadnak a regenerálódásra, és a következő menetben befejezte a találkozót.).

Forrás: AFP
Ali és Cooper 2009-ben

Henry Cooper sokak szerint sokkal többre is vihette volna karrierje során, ha nem ennyire sérülékeny a szemhéja, ami miatt több esetben (így például Ali ellen) nem tudta folytatni mérkőzéseit.

"Nagy-Britannia egyik legnagyobb sportembere távozott közülünk a mai napon. Igazi harcos és óriási ember volt. Nyugodjék békében!" - írta Twitter-oldalán David Haye, a WBA jelenlegi nehézsúlyú világbajnoka.

Profiboksz.hu