Vágólapra másolva!
Az Amerikai Boksz Szakírók Szövetségének (BWAA) szavazásán Manny Pacquiaót választották az évtized legjobb profi ökölvívójának. A hét súlycsoportban is világbajnoki címet szerző Fülöp-szigeteki bokszoló Floyd Mayweathert és Joe Calzaghe-t előzte meg.

Pacquiao az elmúlt években mutatott meggyőző teljesítményével érdemelte ki a legtöbb voksot, Jack Hirsch a BWAA elnöke indoklása szerint azért, mert 2000 és 2009 között több rangos mérkőzést nyert, mint bármelyik vetélytársa.

"Nagyon jó teljesítménnyel zárta az évtizedet, több magasan jegyzett bunyóst is legyőzött" - mondta Hirsch a Fülöp-szigetekiről. "Elsősorban ezért előzhette meg Mayweathert, és ezért nem volt a szavazók között különösebb vita a végső sorrendről."

Az elmúlt évtizedben Pacquiao számos nagy meccset vívott, melyeken kezdetben nem ő volt az esélyes (pl. Antonio Barrera ellen), idővel azonban már súlycsoporttól függetlenül a legjobbak között emlegették. A legyőzöttek névsorában szerepel Erik Morales, Oscar de la Hoya, Ricky Hatton és Miguel Cotto is.

Pacquiao mögött két veretlen bokszoló végzett: az öt súlycsoportban is világbajnoki címet szerző Floyd Mayweather (41 győzelem vereség nélkül), és a 46-0-s mérleggel visszavonuló Joe Calzaghe, aki négy szervezetnél hódította el a középsúlyú világbajnoki címet. Előbbi olyan kiválóságokat győzött le, mint Oscar de la Hoya, Ricky Hatton vagy Arturo Gatti, míg a walesi Chris Eubank, Bernard Hopkins és Roy Jones Jr. skalpját szerezte meg többek között.

Mayweather szerint viszont Pacquiao nem érdemelte meg az elismerést, mert a Morales elleni veresége (a mexikóit később kétszer is legyőzte, mindkét alkalommal KO-val) mellett több vitatható mérkőzése is volt. Ezek között említette a Miguel Cotto elleni győzelmet, és a Juan Manuel Marquez elleni két mérkőzést, melyek közül az egyik döntetlen lett, a másikat pedig a filippínó nyerte. Mayweather szerint azonban "mindannyian jól tudjuk, hogy azokat valójában elveszítette".

A két bokszoló hamarosan akár egymás ellen is ringbe léphet, amennyiben sikerül megegyezniük a pénzdíjakról, illetve a mérkőzés előtti doppingvizsgálat idejéről és módjáról.