Vágólapra másolva!
Dwain Chambers, a 2003-ban kirobbant THG-botrány egyik központi alakja nyerte a férfi 60 méteres síkfutást a Dohában zajló fedett pályás atlétikai világbajnokságon, melynek szombati versenynapján az ausztrál Steven Hooker 6,01 méterrel diadalmaskodott férfi rúdugrásban.

A brit vágtázó - aki doppingügye miatt két évet kihagyott, majd hosszas huzavona után, a nemzetközi szövetség nyomására tudta elérni, hogy ismét számításba vegyék a brit válogatottban - már az elődöntőben is a legjobb volt, s a finálét is uralta. A 31 éves sprinter a döntőben jól kapott lábra, a táv második felétől vezetett, és biztosan nyert, méghozzá kiváló idővel, 6.48 mp-cel. Mögötte az amerikai Mike Rogers lett a második 6.53-mal, az antiguai Daniel Bailey pedig a harmadik 6.57-tel.

A férfi rúdugrók mezőnyéből 2008 óta kiemelkedő, olimpiai és szabadtéri világbajnok Hooker ezúttal is nagyszerű teljesítményt nyújtott. A versenyről mindent elmond, hogy az ausztrál 5,70 méteren szállt be - ott, ahol vetélytársai tulajdonképpen befejezték a viadalt -, s első ugrásával aranyérmes lett. Később az 5,80-on is elsőre jutott át, majd a versenytársak már "kabátban" figyelhették, hogy a 6,01 felett harmadikra átlendül, majd háromszor leveri a 6,16-os világcsúcs-magasságot.

Egészen elképesztő produkciót nyújtott az amerikai Lolo Jones is, aki a női 60 m gát döntőjében ritkán látható nagy különbséggel győzött le mindenkit. A pekingi olimpiát több méteres előnyből, rossz gátvétele miatt elbukó Jones már az első lépések után az élen volt, s méterről méterre növelte a távolságot "üldözőivel" szemben, végül 7.72 mp-cel, a svéd Susanna Kallur világcsúcsától mindössze négy századdal elmaradva nyert. A második helyezett kanadai Perditta Felicien 7.86 mp-t futott.

A nap meglepetése férfi 400-on született, melynek döntőjében a nagy esélyes amerikai Bershawn Jackson csupán az utolsó, hatodik helyen ért célba. A számot a bahamai Chris Brown nyerte.

Női magasugrásban ezzel szemben érvényesült a papírforma: a horvát Blanka Vlasic könnyedén, 2 méterig minden magasságon elsőre átjutva győzött.