Vágólapra másolva!
Linaresben három döntetlennel kezdődött meg az esztendő második szuperversenye. A világbajnoki döntőjére készülő bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a spanyol Francisco Vallejo Ponsszal spanyol megnyitásban osztozott meg  a ponton. A játéknap rangadóján az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk sem bírt egymással. Az izraeli Borisz Gelfand kedvezőbb állását elrontotta az azeri Vugar Gasimovval szemben.

A látványos megnyitóünnepség után kissé haloványra sikeredett a 21-es kategóriájú szuperverseny első fordulója. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov sötéttel nem vállalt szicíliai védelmű kalandokat, inkább elfogadta spanyol ellenfelének, Francisco Vallejo Ponsnak a spanyol fővariját. A változat a 90-es évek közepén volt népszerű, a partik a kiegyenlítést adták sötétnek, nagy meglepetés tehát nem született, az egyszerűsítések után pontosztozkodás.

Az örmény Levon Aronjan megpróbálta ritkább változattal meglepni a címvédőként szereplő orosz Alekszandr Griscsukot. A szuperbajnok alapos gondolkodás után megoldotta a nyitást, Aronjan nem tudott előnybe kerülni.

A legérdekesebb játszmát az izraeli Borisz Gelfand és a szupernagymesterek versenyén újoncazeri Vugar Gasimov vívta. Gasimov a benoni védelem gyalogáldozatos változatában vette fel a küzdelmet veterán ellenfelével szemben. Gelfand megőrizhette volna d szabadgyalogját, ehelyett más lebonyolítást választott. Az esélyek kiegyenlítődtek, majd a Világkupa-győztes Gelfand hibáját követően a végjátékban már Gasimov állt kicsit jobban, de nyerőesélyhez nem jutott.

Az első forduló eredményei:
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) - Veszelin Topalov (bolgár, 2805) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)
Levon Aronjan (örmény, 2781) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 26)
Borisz Gelfand (izraeli,2761) - Vugar Gasimov (azeri, 2759) döntetlen (Benoni védelem, 54)

A 2. forduló párosítása:
Topalov - Gasimov
Griscsuk - Gelfand
Vallejo Pons - Aronjan