Vágólapra másolva!
Három magyar úszó, Verrasztó Evelyn, Gyurta Dániel és Cseh László is bekerült az Európa-válogatottba, amely októberben az Egyesült Államok versenyzőivel méri össze erejét Manchesterben.

Messze még az idei szabadtéri úszóévad kezdete, de a brit szövetség illetékesei már most hozzákezdtek az októberre tervezett Európa-Egyesült Államok viadal megszervezéséhez.

A manchesteri házigazdák a tavalyi premier után nem sok jóval büszkélkedhettek, de tanultak a hibáikból és az idei versenytől már nagy sikert remélnek. Azt sem titkolják, hogy a hagyományteremtő szándékkal meghirdetett eseményt 2011-ben már a nyári játékokra felépülő új londoni olimpiai uszodában tervezik tető alá hozni.

"Az úgynevezett Európa-válogatottban tavaly csupán három európai nemzet képviseltette magát, és ez meg is látszott az akkor összeállított csapat erején, igaz a tengerentúlról érkezett csapatot sem a legjobb amerikaiak alkották" - nyilatkozta a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársának Cseh László, az egyik idei meghívott, aki csapattársaival együtt jelenleg a balatonfűzfői edzőtáborban tartózkodik.

"A tavaly hamarjában összehívott válogatottba ugyan nem kaptam meghívást, most viszont már januárban jelezték, hogy nagyon számítanak rám Manchesterben, pontosabban arra a trióra, amelynek tagjaként Verrasztó Evelyn és Gyurta Dánial társaságában a tavalyi rövid pályás Európa-bajnokságon nem csak aranyérmesek lettünk, hanem világcsúcsokat is javítottunk."

A kontinensek közötti úszóviadal tervével előálló brit szervezők néhány nappal ezelőtt Kiss Lászlót, a magyar válogatott szövetségi kapitányát keresték fel, és érdeklődtek arról, hogy a magyar klasszisokra számíthatnak-e idén október 16-án és 17-én.

"Nem tudom, hogy a két versenyzőtársam miként vélekedik az októberi időpontról, én viszont már eldöntöttem, hogy vállalom a szereplést - folytatta Cseh László. - Addigra túl leszünk az év nagy eseményén, a budapesti Európa-bajnokságon, azt viszont a manchesteriek aligha várhatják el, hogy októberre ismét csúcsformába tudunk lendülni. Én úgy mondanám, hogy az Európa-Egyesült Államok összecsapásra úgy kell tekinteni, mint egy jópofa és hangulatos versenyre, ahová érzésem szerint, mindenki egyenesen az edzésről érkezik majd. Ettől persze még születhetnek jó eredmények."

A három magyar meghívott kitett magáért a tavalyi évadzárónak tekinthető isztambuli rövid pályás Európa-bajnokságon: Verrasztó 200 vegyesen, Gyurta 200 mellen, Cseh pedig 400 vegyesen nyert, miközben az érvényben lévő világcsúcsot is sikerült átadniuk a múltnak.