Vágólapra másolva!
Az Év sportolójának választott Gyurta Dániel január közepéig nem úszik és nem is edz - ellenben hét vizsgát is le kell tennie. A húszéves úszó isztambuli világrekordja még a legvadabb várakozásait is felülmúlta, bár edzője, Széles Sándor szerint az utolsó ötven métert lelazsálta.

"Aktív pihenésről van szó, január 17-ig, amikor 2010 első válogatott edzőtábora kezdődik, le kell tennem a vizsgáimat, mind a hetet" - mondta az ünnepek előtt a Jövő SC versenyzője. "Ez a harmadik félévem a budapesti kommunikációs főiskolán, ahol menedzserszakra járok, s időben túl akarok lenni a kötelezettségeken. Könnyen tanulok, nem lehet gond. Aztán persze újra az úszás kerül a középpontba, hiszen jövő nyáron Budapest, a Margitsziget ad otthont az Európa-bajnokságnak, ahol természetesen nagyon jól akarok szerepelni. Hazai környezetben a cím különösképpen kötelez, meg hát a saját elvárásaimnak is meg akarok felelni."

Idei teljesítményeivel rendkívül magasra helyezte a mércét az athéni olimpia 200 méteres mellúszásának ezüstérmese, aki a kétszázas távon 2009-ben pazar idényt produkált vb- és Eb-győzelmeivel, világ- és Európa-csúcsaival. Olyat, amelyet a sportújságírók is méltányoltak, megválasztva az Év sportolójának a férfi egyéni kategóriában.

"Mintaévnek mondanám ezt az esztendőt, amelyben nekem minden összejött. Eleve az, hogy 100-on - amely eddig elhanyagoltabb terület volt - hatalmasat fejlődtem, s a törökországi rövidpályás Eb-n ezüstöt nyertem, nagy örömöt jelent. Az isztambuli mérlegem: három futam, három egyéni és két Európa-csúcs, ráadásul úgy, hogy a számra úgy tekintettem: az csak szórakozás, a kétszáz az igazi, arra készültem. Ezért külön öröm, hogy most már százon is kezdek az esélyesek közé tartozni, de még nagyon sokat kell fejlődnöm" - fejtegette a 20 éves versenyző.

"200-on - a római nagymedencés vb aranyérme után - úgy alakult minden, ahogyan elképzeltük mesteremmel, Széles Sándorral, a 2:00.67-es világrekordom pedig felülmúlta a legvadabb várakozást is. A 2006-os helsinki Európa-bajnoksággal kezdtünk bele a tudatos építkezésbe, ami igazán ebben az évben hozta meg az első eredményeit. Szó sincs róla, hogy beértem volna, ez még az út eleje. Mellúszásban 24-25 évesen kezdenek igazán éretté válni a versenyzők, nekem Londonra kell késznek lennem minden téren" - mondta a Széles-tanítvány, aki 2006 és 2007 után harmadik rövidpályás Európa-bajnoki címét szerezte Isztambulban, amellett ő az első európai mellúszó, aki 57 másodpercen belül volt képes teljesíteni a 100 métert.

Eb-alakítását a legjellemzőbb módon talán az minősíti, hogy édesanyja életében most izgult a legkevésbé fia világversenyes döntője előtt: "Amikor már délelőtt világcsúcshoz közeli időt ment, megnyugodtam, tudtam, hogy a döntőben nem lehet baj."

"Daninak 'meg kellett öregednie', hogy erre az eredményre, amivel Rómában, majd Isztambulban kirukkolt, képes legyen. És bőven van hová fejlődnie, az érési folyamat még nem zárult le nála. A világcsúcs egyenesen fantasztikus, bár megjegyezném, hogy az utolsó ötvenet lelazsálta" - jelentette ki Széles.

"Az Eb-n úgy versenyeztem, hogy anyuék ne kapjanak infarktust a tévé előtt. Sanyi bácsi meg jól látta, még ha talán tréfának szánta is a lazsálásra tett megjegyzést, hogy a befejező 50 méterem gyengébb lett, miután elrontottam az utolsó fordulómat" - riposztolt Gyurta Dániel, aki még hozzáfűzte: "Az edzőm 2:01 és 2:02 közötti időt prognosztizált, én 2:02-n belüli időre számítottam, de hogy ekkora világrekord lehet a vége, fel nem ötlött bennem. Hogy a kétperces álomhatárt is áttörhettem volna? Nem, ennek nem volt realitása."