Vágólapra másolva!
A magyar úszók szövetségi kapitánya, Kiss László szerint a válogatott nagyon szépen helytállt a római vizes vb-n, és önmagáért beszél a megszerzett 6 érem, közte Gyurta Dániel és Hosszú Katinka 1-1 aranya.

A szakember a vasárnap este zárult világbajnokságot értékelve kiemelte, hogy a két világbajnok különösen dicséretesen teljesített, és biztos benne, hogy a 200 vegyesen ezüst-, 400-on pedig bronzérmes Cseh László - aki 200 m pillangón el sem tudott indulni - lehetett volna a harmadik római győztes, ha nem beteg.

"A hosszabbik vegyesen 37 század hiányzott neki az első helyhez, ha nincs ez a baj, ha nem fogy le, meg lehetett volna a harmadik vb-aranyunk is, bosszantó, hogy így alakult" - mondta elégedetlenkedve a kapitány, aki ugyanakkor roppant boldogan beszélt Gyurta és Hosszú vb-címéről tudósítójának.

"Nagyon nagy elismerés illeti mindkettőjüket, ráadásul Katinka még két bronzot is hozzátett a gyűjteményhez. Az is a mérleg pozitív oldalához tartozik, hogy a két korosztályos rekord mellett 24 felnőtt magyar csúcs született Rómában, s előkelő helyeken végeztünk az érem- és a ponttáblázaton is. Az összkép egyre szebb: alakul a magyar csapat a jövő augusztusi, hazai Európa-bajnokságra. Női gyorsváltóink már itt remekeltek, a férfiak 4x200 méteres stafétája alig maradt le a fináléról, ott volt viszont egyre-másra a legjobb nyolc között Verrasztó Evelyn, aki - s erre korábban egyetlen magyar sprinter sem volt képes: - a klasszikus távon, 100 m gyorson is tagja tudott lenni a vb-finálé mezőnyének. De dicsérnem kell Kis Gergőt döntőbeli 5. és 6. helyéért, Mutina Ágit hasonló helyezéseiért és országos csúcsaiért, s a sort még folytathatnám. Szóval a csapat együtt van, a magyar edzői gárda munkája magasra értékelendő, miközben az Amerikában tanuló Hosszú esetében a kinti edzőjével való kölcsönösen hasznos együttműködést emelném ki."

Kiss hangsúlyozta, hogy kiszélesedett az úszóvilág, egyre több nemzet képviselői jelennek meg egy-egy világeseményen, Rómában hihetetlenül népes mezőnyök álltak rajthoz, akadt olyan szám, ahol például 220-an vettek részt az előfutamokban. Már csak ebből fakadóan is Kiss nem tartja kizártnak, hogy a jövőben is lesznek világcsúcsok, noha kétségtelen, hogy a jelenleg még használható csodadresszek betiltásával a jövő év januárjától csökkenni fog a rekordok száma, amelyeké az olasz fővárosban 40 fölött volt.

Ha a csúcseső nem is, a magyar diadalok legközelebb jövőre, az említett magyarországi felnőtt Eb-n folytatódhatnak. A margitszigeti - és a hosszútávúszás miatt egyszersmind balatoni - verseny augusztus 4-én kezdődik és 15-ig tart. Ezt már Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke, az európai úszóliga, a LEN alelnöke, a nemzetközi szövetség, a most már 230 tagországot FINA frissiben megválasztott Büro-tagja mondta, akinek utóbbi tiszte a római vb jelentős magyar sportdiplomáciai sikere.