Vágólapra másolva!
Almási Zoltán döntetlennel rajtolt az olaszországi Reggio Emiliában megkezdődött hagyományos tornán. Nagymesterünk az olasz Michele Godena ellen világossal játszva hosszas manőverezés után nyerőesélyes állást ért el, de kölcsönös időzavarban többször is kihagyta a győzelmet ígérő folytatást. Sötéttel nyert az olaszok legjobbja, a 17 esztendős Fabiano Caruana a moldáviai Viorel Bologan ellen. Érvényesítette a papírformát az amerikai Gata Kamsky és az azeri Eltaj Safarli. Megosztozott a ponton az orosz Konsztantyin Landa és a grúz Baadur Zsobava. A második játéknapon Almási sötét lesz Caruana ellen.

Az olaszországi Reggio Emiliában megkezdődött a hagyományos torna, amelyet 52. alkalommal rendeznek meg. Az eddigi versenyeken már hét magyar győztest is köszönthettek. 1960/61-es viadalon Dely Péter végzett az élen, két ével később Forintos Győző nyert.

Az 1972/73-as tornán Lengyel Levente vehette át a győztesnek járó trófeát, négy esztendő múlva M.Kovács László diadalmaskodott. Portisch Lajos kétszer is győzött, az 1984/85-ös és az 1993/94-s versenyen. Ribli Zoltán az 1986/87-es viadalon folytatta a szép hagyományokat. Két éve Almási Zoltán remekelt, veretlenül, félpontos előnnyel végzett az élen, a kínai Ni Hua, az azeri Vugar Gasimov és az indiai Pentala Harikrishna előtt.

Tavaly címvédőként remek négyes nyerősorozattal rajtolt, de az orosz Alekszej Drejevtől elszenvedett vereségtől megtorpant. A kínai Ni Hua mögött másfél pontos hátránnyal végzett a második helyen.

A korábbi tornák neves győztesei között említhetném Anatolij Karpovot (1990/91) és Viswanathan Anandot (1991/92) is. Az indiai nagymester Garri Kaszparovot, Karpovot és Vaszilij Ivancsukot is megelőzte, az egyik legerősebb verseny volt a sorozatban a 2676-os Élő-átlaggal, ami 18-as kategóriának felel meg. Az 52. torna résztvevői közül négy éve az orosz Konsztantyin Landa győzött. A hagyományoknak megfelelően a nagymesterek az óév utolsó napját is a sakktábla mellett töltik, de az új esztendő első napján nem kell sakkozniuk.

Az első fordulóban Almási Zoltán a rutinos olasz Michele Godena ellen a világos bábukat vezette. A spanyol megnyitású partiban hosszas manőverezéseket láttunk, és nagymesterünk szépen túljátszotta ellenfelét. Almási minőséget áldozott, megszerezte a világos mezők feletti uralmat. Kölcsönös időzavarban többször is nyerőesélyt szalasztott el. A játszma lépésismétléssel lett remi.

A 17 éves olasz Fabiano Caruana jelentős időelőnnyel került ki a nyitásból. Viorel Bologan gondolkodási ideje gyorsan elfogyott, időzavarban nem tudta kihasználni menekülési esélyét. Caruana szép áldozattal rombolta szét királyállását. Az azeri Eltaj Safarli előnyös futóvégjátékra egyszerűsítve nyert. Az amerikai Gata Kamsky érvényesítette a papírformát annak ellenére, hogy a nyitás után nem lehetett büszke állására.

Az első forduló eredményei:
Sabino Brunello (olasz, 2507) - Eltaj Safarli (azeri, 2592) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 50)
Konsztantyin Landa (orosz, 2664) - Baadur Zsobava (grúz, 2696) döntetlen (Bogoindiai védelem, 34)
Viorel Bologan (moldáviai, 2692) - Fabiano Caruana (olasz, 2652) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 41)
Almási Zoltán (magyar, 2704) - Michele Godena (olasz, 2537) döntetlen (Spanyol megnyitás, 88)
Daniele Vocaturo (olasz, 2500) - Gata Kamsky (amerikai, 2695) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)

A 2. forduló párosítása:
Safarli - Kamsky
Godena - Vocaturo
Caruana - Almási
Zsobava - Bologan
Brunello - Landa