Vágólapra másolva!
Május végén vehetik kézbe a sakkozók és a sakkrajongók a Chess Informant 104. kötetét.  A könyv a szeptembertől december végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a bonni sakkvilágbajnoki döntő, a drezdai sakkolimpia, a bilbaói Grand Slam-döntő, az Elisztában megrendezett III. Grand Prix-torna, a Klubcsapatok Európa-kupája, a nankingi szuperverseny  legfontosabb partijait elemzik a nagymesterek. Döntött a nemzetközi zsűri, a 103-as kötet legjobb partijának a Pojkovszkiban megrendezett, a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov nevével fémjelzett szuperversenyen játszott Volokityin-Inarkijev összecsapást választotta. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját a német Arkadij Naiditschnak ítélték. Az orosz huszárjátékban az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot lepte meg alaposan elemzett új gondolattal.

A kiadvány szerkesztői a bőség zavarában szenvedtek, hiszen a 2008-as esztendő utolsó négy hónapja nagyszerű tornákban bővelkedett. Világbajnoki döntő és sakkolimpia, Grand Slam-döntő és Grand Prix-torna, nankingi szuperverseny, orosz szuperbajnokság, Klubcsapatok Európa-kupája, nyílt tornák legérdekesebb játszmái mellett megnyitáselméleti szempontból fontos partik részletei, látványos kombinációk, tanulságos végjátékok és feladványok színesítik a kötetet.

A bonni világbajnoki döntőn a címvédő Viswanathan Anand két fontos játszmát is nyert Vlagyimir Kramnyik ellen a sötét bábukat vezetve. A drezdai sakkolimpián örmény és grúz győzelem született. A bolgár Veszelin Topalov a Grand Slam-döntőn aratott győzelmével visszahódította a világranglistán a vezető pozíciót, majd a nankingi szuperversenyen elért elsőségével fokozta előnyét.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 103-as kötet legjobb partijaira nyolc főből álló grémium szavazott. A szavazás során még nem volt arra példa, hogy a nagymesterek véleménye ennyire eltérő lett volna, a 80 megítélhető pontból 40 is elegendő volt az első helyhez.

Tetszetős győzelmet aratott az ukrán Andrej Volokityin az orosz Erneszto Inarkijev ellen a szláv védelem egyik divatos változatában. A sötét királyállás volt a sebezhetőbb. Divatos változatban csatázott Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov a moszkvai Tal-emlékversenyen. Sötét nem kapott elegendő ellenértéket az áldozott tisztért, az orosz exvilágbajnok technikája érvényesült, 38 pont.

Kramnyik két veresége következik a rangsorban. Honfitársa, Alekszandr Morozevics a Tal-emlékversenyen győzte le, a német Arkadij Naiditsch a dortmundi tornán kényszerítette megadásra az exvilágbajnokot. Utóbbi parti fölényesen nyerte le a legjobb megnyitási újítás díját (78 pont), a legjobb játszmák értékelésekor 36, illetve 30 pont volt a jutalmuk.

Kramnyik egykori szekundánsa, a holland Loek van Wely ellen nyert 28 pontért. A Tal-emlékversenyen Lékó Péter az amerikai Gata Kamskyt győzte le, látványos vezérlépései drukkereinek jobban tetszettek, mint a zsűrinek (27). Hasonló pontszámot kapott a következő parti, eggyel kevesebbet a holland Daniel Stellwagen és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A sort a kubai Perez Leinier Dominguez sötéttel elért szicíliai védelmű győzelme zárja, a 20 pont inkább az orosz Jevgenyij Alekszejev játékának a kritikája.