Vágólapra másolva!
Az elisztai Grand Prix-viadal 10. fordulójában Lékó Péter remekül játszva legyőzte az azeri Vugar Gasimovot. A parti előtt holtversenyben vezető ellenfél békés húrokat próbált pengetni, az orosz huszárjátékban azonban meglepetés várta. Nagymesterünk kezdeményezéshez jutott, majd vezérszárnyi gyalogjainak előrenyomulásával támadásba lendült. Az érdekes csatában 57 lépés után fogadhatta Gasimov gratulációját. A 14 fős mezőnyben így már csak az orosz Dmitrij Jakovenko veretlen, szép végjátékot nyert meg honfitársával, Erneszto Inarkijevvel szemben. Még három partiban is a világossal játszók arattak, az azeri Tejmur Radzsabov látványos kiskombinációval nyert, hármas holtversenyben ismét az élen áll. Tetszetős volt a bolgár Ivan Cseparinov játékvezetése, az azeri Sahriyar Mamedgyarov győzelméhez az ukrán Pavel Eljanov komoly segítséget nyújtott. Az orosz Alekszandr Griscsuk nem kockáztatott. Lékó Péter 11. játszmáját sötéttel Eljanovval vívja.

A szerdai pihenőnap után megkezdődött a Grand Prix-viadal hajrája, és öt játszma is döntéssel végződött. A világossal játszók remekeltek, a játéknap egyik legjobb partiját Lékó Péter és Vugar Gasimov játszotta. Az orosz huszárjáték 5.Hc3-as változatában Péter elővette az angol Michael Adams ötletét, tartalommal megtöltötte, az azeri ellenfelet meglepte tervével.

Lékó jelentős időelőnyt is szerzett, oly sok elrontott parti után végre felszabadultan, jókat húzva játszott. Mindketten hosszúra sáncoltak, érdekes ötlet volt a vezérszárnyi gyalogjainak előretörésével indított támadás. Időzavarban Gasimov játszhatott volna jobban is, a remélt ellentámadását Péter sikerrel szerelte le, tisztet nyert, és végre győzött. A nagyon szoros mezőnyben ötven százalékkal holtversenyben az ötödik, nagyon hiányzik az a legalább másfél, kidobott pont.

Pozíciós küzdelemben, jó technikával nyert az orosz Dmitrij Jakovenko, aki a tornán egyedül veretlen. Dicsérhetjük a bolgár Ivan Cseparinov következetes játékvezetését. Ismét vezet holtversenyben az azeri Tejmur Radzsabov. Az ő nevéhez fűződik a játéknap leghatásosabb lépése, a 25.He5! szépen rávilágított a védtelen tiszt problémás esetére.

Szerencsés kézzel sakkozott az azeri Sahriyar Mamedgyarov, első győzelméhez az ukrán Pavel Eljanov hathatós segítséget nyújtott. Nem kockáztatott az éllovas orosz Alekszandr Griscsuk, a blokádot nem tudta feltörni sem a francia Etienne Bacrot, sem a kínai Wang Yue.

A 10. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) döntetlen (Szláv védelem, 32)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) 1 - 0 (Szláv védelem, 59)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Szláv védelem, 47)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) 1 - 0 (Réti megnyitás, 54)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) - Pavel Eljanov (ukrán, 2720) 1 -0 (Vezércsel, 41)
Lékó Péter (magyar, 2747) - Vugar Gasimov (azeri, 2703) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 57)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) 1 - 0 (Szláv védelem, 58)

A verseny állása:
1-3. Dmitrij Jakovenko, Tejmur Radzsabov és Alekszandr Griscsuk 6,5 pont
4. Vugar Gasimov 6
5-9. Lékó Péter, Sahriyar Mamedgyarov, Etienne Bacrot, Ivan Cseparinov és Wang Yue 5
10. Erneszto Inarkijev 4,5
11-12. Rusztam Kaszimdzsanov és Jevgenyij Alekszejev 4
13-14. Vlagyimir Akopjan és Pavel Eljanov 3,5

A 11. forduló párosítása:
Inarkijev - Kaszimdzsanov
Gasimov - Jakovenko
Eljanov - Lékó
Alekszejev - Mamedgyarov
Wang Yue - Radzsabov
Akopjan - Bacrot
Griscsuk - Cseparinov