Vágólapra másolva!
Az öttusa magyar képviselői meglehetősen felemás évet zártak, nemzetközi szinten pedig alapvető szabálymódosításról született döntés.

"Jó lenne, ha mazsolázgatni lehetne az idei történésekből, és csak a sikerek maradnának meg, de sajnos ez nem így van. Reméljük, a következő év megint olyan eredményes lesz, mint a korábbiak voltak" - mondta el várakozásait Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára.

Az 1956-os melbourne-i játékok óta először fordult elő, hogy magyar öttusázók érem nélkül maradtak olimpián, Pekingben Horváth Viktor 19., Balogh Gábor 26. lett, míg Vörös Zsuzsanna címvédőként a 20., az újonc Gyenesei Leila pedig a 24. helyen végzett. Ugyanakkor nem sokkal az augusztusi versenyek után kiderült, hogy soha annyi dobogós helyet nem gyűjtöttek korosztályos Európa- illetve világbajnokságokon a sportág itthoni reprezentánsai, mint éppen 2008-ban, az ifjúsági és junior korosztály viadalain ugyanis 19 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek.

A felnőttek viszont ezúttal adósak maradtak az elmúlt években megszokott látványos sikerekkel a hazai rendezésű világbajnokságon, majd pedig a moszkvai Eb-n, még ha mindkét eseményen akadt azért ok az örömre is. Előbbin egy sérülés miatt két érem úszott el, utóbbin az olimpia közelsége befolyásolhatta a szereplést. A vb-n egy arany- és két bronz-, míg az Eb-n két ezüst- és két bronz volt a termés.

Október elején aztán Kasza Róbert megnyerte a Világkupa-döntőt. November végén viszont megint úgy alakultak a dolgok, hogy a hazai öttusaszurkolónak nem volt okuk az örömre. A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) guatemalai kongresszusán kétharmados többséggel elfogadta a végrehajtó bizottság szabálymódosító javaslatát, így a versenyeket 2009-től új formában, a futást és a lövészetet a biatlonhoz hasonlóan egy számba szervezve kell lebonyolítani.

A hazai szövetség ezt a változtatást - elsősorban a részletek kidolgozatlansága miatt - nem támogatta, de utóbb az itthoni elnökségi ülésen úgy foglalt állás: ha már így alakult, mindent el kell követni annak érdekében, hogy az új forma - és ebben a mindenkori magyar válogatott - sikeres legyen.