Vágólapra másolva!
Második Európa-bajnoki aranyérmét is kontinensrekorddal szerezte meg Gyurta Dániel a belgiumi ifi Eb-n: a 200 m mell megnyerése után a 100 méter vasárnapi döntőjében 1:01.70 perccel diadalmaskodott a Jövő SC-II. kerület kitűnősége. Kellemes meglepetésként a dunaújvárosi Bordás Beatrix nyert 50 m pillangón.

A 18 éves Gyurta már a szombati elődöntőben is csúccsal rukkolt ki, ezt javította most még tovább három tizeddel. Gyurta két elsőségével a magyar válogatott legeredményesebbje lett.

A zárónapi finálék közül magyar szempontból nemcsak izgalmasnak, de eredményesnek is bizonyult a lányok 50 méteres pillangóúszása, amelynek döntőjébe Bordás Beatrix és a műfajban 200-on Antwerpenben arany-, 100-on pedig ezüstérmes Kovács Emese is bejutott. A Dunaferr SE 15 éves talentuma, Bordás, aki a harmadik legjobb időt produkálta a selejtezőben, nagy egyéni csúccsal (27.19 mp) elsőként csapott a célba, míg a Jövő SC-s Kovács az előfutamok második legjobb teljesítményének birtokosaként a fináléban a negyedik helyen végzett (27.60).

A fiúknál 400 m vegyesen a szintén "jövős" Pék Csaba 4:28.53 perces teljesítménye a hetedik helyhez volt elegendő.

A befejező napon mindkét vegyesváltóban szerencsét próbált egy-egy magyar négyes - vegyes eredménnyel. A fiúkvartett - Balog Gábor, Gyurta Dániel, Bordás Péter, Dajka Ádám összetételben - remek hajrával a harmadik lett (3:44.43 p), a piros-fehér-zöld színek viselőinek ötödik Eb-bronzát kiérdemelve Antwerpenben, míg a lányoknál Galamb Szimonetta, Pecz Réka, Kovács Emese és Tompa Orsolya "összevont" tudásából (4:16.66 p) a 6. helyre futotta.

"Várakozáson felül teljesített a csapat, abszolút jó mérleggel, 5 arannyal, 1 ezüsttel és 5 bronzzal zárva a belgiumi ifjúsági Európa-bajnokságot. A befejező napon Gyurta megint nagyszerűen úszott, a váltóban is, és két Eb-győzelmével erőn felül produkált Antwerpenben. Bordás első helye igen kellemes meglepetés, és a harmadiknak beérkező fiúváltónk is kitett magáért. Nagyon elégedett és boldog vagyok" - értékelt Güttler Károly utánpótlás-kapitány.