Vágólapra másolva!
Elisztában szombaton a megnyitóval és a sorsolással megkezdődnek a világbajnok-jelölti párosmérkőzések. A 16 jogosult résztvevőből négyen harcolhatják ki a mexikói, nyolcrésztvevős világbajnokságra a kvalifikációt, ahol kiemeltként az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik mellett a 2005-ös San Luis-i vb-ről az indiai Viswanathan Anand, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics játszhat. Az első körben Lékó Péter a török Mikhail Gureviccsel, Polgár Judit az orosz Jevgenyij Barejevvel küzd meg, remélt továbbjutásuk esetén egymás ellen csatáznak majd. A résztvevők hat-hat partiban mérik össze erejüket, 3-3 esetén rapid rájátszás dönt, illetve szükség szerint villámpartikban dönti el a továbbjutást. A díjalap 480 ezer dollár, egy-egy meccsen 40 ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között.

A Nemzetközi Sakkszövetség mintegy nyolc hónapos késéssel rendezi meg a világbajnok-jelölti párosmérkőzéseket. A reménytelennek látszó helyzetet ismét a FIDE és egyúttal a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke, Kirszan Iljumzsinov mentette meg, vállalta, hogy Eliszta megrendezi a párharcokat. Az utolsó pillanatban hathatós szponzor a Rosenergomash sietett segítségére, átvállalva az elnök 320 ezer dolláros felajánlását, a díjalapból 120 ezer dollárt a FIDE fizet. A 16 jogosult résztvevőből öten, Lékó Péter, Polgár Judit, az angol Michael Adams, a spanyol Alekszej Shirov és a francia Etienne Bacrot Élő-pontszámuk alapján meghívott. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a 2004-es kieséses rendszerű világbajnokság győztese volt, tízen pedig a 2005-ös Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupáról kvalifikálták magukat.

A párosítást a 2006. január 1-én nyilvánosságra hozott Élő-pontszámok alapján végezték el, azóta az erőviszonyok kissé megváltoztak. A legszembetűnőbb a norvég Magnus Carlsen előretörése, másfél éve még messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rendelkezett, így kerülhetett szembe a legmagasabb pontszámú örmény Levon Aronjannal. A sorsolás szeszélye folytán két nagymesterünk, Lékó Péter és Polgár Judit egy ágra került. Reményeink szerint sikerrel veszik az első akadályt, s akkor egymás ellen csapnak majd össze. Nagy hiányzó a bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov. Sem neki, de legkevésbé menedzserének, Szilvio Danailovnak nem jutott eszébe, hogy el is veszítheti az egyesített világbajnoki címért Vlagyimir Kramnyikkal vívott döntőt, és számára nem biztosítottak helyet a legjobb 16 között. Nem került be a legjobbak közé az ukrán Vaszilij Ivancsuk sem, a francia Etienne Bacrot ún. súlyozott Élő-pontja 0,5-tel jobb volt.

A párosítás (zárójelben a jelenlegi Élő-pont, illetve a 2006. január 1-én érvényes pontszám):
1. Levon Aronjan (örmény, 2759 - 2752) - Magnus Carlsen (norvég, 2693 - 2625)
8. Alekszej Shirov (spanyol, 2699 - 2709) - Michael Adams (angol, 2734 - 2707)

2. Lékó Péter (magyar, 2734 - 2740) - Mihail Gurevics (török, 2639 - 2633)
7. Polgár Judit (magyar, 2727 - 2711) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643 - 2698)

3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717 - 2723) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680 - 2665)
6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717 - 2716) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2679 - 2694)

4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733 - 2723) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2677 - 2670)
5. Etienne Bacrot (francia, 2709 - 2717) - Gata Kamsky (amerikai, 2705 - 2686)

Esélyek? Ha az Élő-pontok mindent eldöntenének, akkor már látnánk is a nyolc továbbjutót, és a következő kör párosítását. Az esélyeseknek korántsem lesz azonban egyszerű a feladatuk, és bizonyára lesz rapid rájátszás. A nagymesterek hatjátszmás, klasszikus gondolkodási idejű párosmérkőzést vívnak. Két-két órájuk van 40 lépésre, majd egy-egy óra a következő 20 húzásra. A harmadik időkontrollnál, a játszma befejezéséig 15-15 percük van, és lépésenként 30 másodperc bonusz idő. 3-3 esetén 4 játszmás rapid rájátszás dönt, 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10 másodperc bonusszal. Amennyiben 5-5-re alakulna a párharc, akkor új sorsolás után két 5-5 perces villámparti következik 10 másodperc bonusszal. Újabb döntetlennél a hirtelen halál játszma dönti el a továbbjutó személyét.

A Világkupa-győztes örmény Levon Aronjan a norvégok ifjú tehetségével, Magnus Carlsennel csap össze. Egyértelműen a jóval rutinosabb olimpiai bajnok az esélyes, eddig 11 partiban mérték össze erejüket, Aronjan 3-0-ra vezet. Három éve Tripoliban, a kieséses rendszerű vb-n az első körben találkoztak, Aronjan három remi után a második rapid partit nyerte meg. Az örmény nagymester a moszkvai Tal-emlékversenyen legyőzte Magnust, harmadik nyerését a monacói Amber-versenyen könyvelhette el.

A másik ágon a spanyol Alekszej Shirov és az angol Michael Adams jól ismerik egymást. Az 1990-es groningeni tornán játszottak először, és meglepő módon 2004-ben, a francia csb-n mérkőztek meg utoljára. Shirov vezet, a 35 játszmából tízszer nyert, hatszor kapott ki. A nyugodt állásokat kedvelő angol nagymester számára a spanyol stílusa a statisztika szerint kellemetlen.

Lékó Péter és Mikhail Gurevics eddig csak kétszer játszott, 1993-ban az akkor még belga színekben játszó sakkozó legyőzte a 14 éves titánt, majd 2002-ben, Wijk aan Zee-ben remi lett összecsapásuk. Gurevics 1959-es születésű, a viadal doyenje. Rutinos, vén róka és török színekbe történt "átigazolása" után minden segítséget megkap. A papírforma Péter sikerét ígéri, a kínálkozó esélyeket hiba nélkül kell kihasználni, és elsőszámú nagymesterünknek görcs nélkül, felszabadultan kell játszania.

Polgár Judit és Jevgenyij Barejev az 1992/93-as hastingsi tornán mérkőzött meg először, és Judit szenzációs győzelmet aratott. Tizennégy találkozójuk mérlege nagymesternőnknek kedvező, 6-3-ra vezet. Különösen lenyűgöző az első hét partijukból elért 6,5 pont! A rutinos, 1964-ben született orosz nagymester bőven túljutott pályafutása zenitjén, sokáig Kramnyik segítője volt, nemrég önálló sakkiskolát nyitott. Judit második gyermekének születése után az Essent tornán remekelt, tavaly október óta csak rapid versenyeken szerepelt. A "sakkéhség" nagy motivációt jelenthet, a magyar sakkrajongók Lékó-Polgár párharcot várnak a nyolc között.

Ukrán-orosz, orosz-orosz párbaj a következő négyes párosításában. Az ukránok exvilágbajnoka, Ruszlan Ponomarjov csak 23 éves, de volt már a csúcson és megérezte a poklot is. A 2005-ös orosz szuperbajnokkal, Szergej Rublevszkijjel még nem találkozott a sakktábla mellett. Ponomarjov az esélyesebb. Alekszandr Griscsuk 23, Vlagyimir Malahov 27 éves. Tíz játszmájuk mérlege Griscsuknak kedvező, négyet nyert, kétszer kapott ki. Ha fogadnom kellene, akkor Griscsukra tennék.

Borisz Gelfand szovjet színekben olimpiai bajnok és világbajnok-jelölt is volt, majd Izrael elsőszámú sakkozója lett. Pályafutása nagyon sikeres, az elit egyik legképzettebb sakkozója. A FIDE exvilágbajnokával, az üzbég Rusztam Kaszmdzsanovval csak egyszer mérkőzött meg, 2002-ben remi lett a partijuk. Francia-amerikai párharc a másik ágon. Etienne Bacrot és Gata Kamsky eddig négy játszmát vívott, a francia sakkozó vezet 2,5-1,5-re.

A legjobb 16 mérkőzéseit május 27. és június 2. között rendezik meg, május 30-án szabadnap lesz, az esetleges rájátszást június 3-án vívják meg. A nyolc között június 6-án kezdődnek a csaták, június 12-én a hatodik partit játsszák le (június 9-én szabadnap), a rájátszásra június 13-án kerül sor, a záróünnepséget június 14-én tartják meg.