Vágólapra másolva!
A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában május 26-án tartják meg a világbajnok-jelölti párosmérkőzések megnyitóünnepségét és a sorsolást. Másnap indulnak a sakkórák a 16 résztvevős viadalon, ahonnan a legjobb négy harcolja ki a mexikói nyolcfős világbajnoki döntőn való indulás jogát. Az első körben a második kiemelt Lékó Péter a török színekben versenyző Mihail Gureviccsel, Polgár Judit az orosz Jevgenyij Barejevvel méri össze erejét hatjátszmás párosmérkőzésen. A két párharc győztese - reményeik szerint nagymestereink - a legjobb nyolc között egymás ellen csatáznak... Lékó Péterrel a hétvégén Szegeden beszélgettem a felkészüléséről és esélyeiről.

- Hogy érzed magad, mennyire vagy elégedett a felkészüléseddel?
- Úgy érzem, hogy soha nem lehet eleget készülni. Általában egy vagy két hétig intenzíven készülünk, s elvégezzük a legszükségesebb feladatokat, megoldjuk az égető problémákat. Nagy naivitás lenne részemről, ha azt gondolnám, hogy egy jó felkészülés mindent eldönt. Ténylegesen a tábla mellett dőlnek el a küzdelmek. Kemény csatára számítok, biztos vagyok abban, hogy Gurevics is rendkívül felkészülten érkezik majd meg, ez valahol élete mérkőzése, a nagy lehetőség. Azt is hallottam, hogy a Török Sakkszövetség minden eszközzel támogatta őt, komoly edzői stáb segítette felkészülését.

- Nem kevés ez a hat játszma?
- Ennél több már-már világbajnoki döntő lenne, s ez mégiscsak kvalifikáció. A hat játszma mégsem kettő, mint a kieséses rendszerű világbajnokságon. Ez egy korrekt játszmaszám. Reális képet kaphatunk az erőviszonyokról.

- Szívesen idézzük fel a 2002-es dortmundi világbajnok-jelölti tornát, ahol a négy között a spanyol Shirovot, majd Topalovot győzted le.
- Előtte csoportmérkőzések voltak, majd jöttek a négyjátszmás meccsek. Shirov ellen három parti is elegendő volt a továbbjutáshoz, majd a döntőben Topalovval szemben kettős nyeréssel kezdtem. Ne nézzünk a múltba, foglalkozzunk a jelen kihívásaival, most kell jól és eredményesen játszanom. A párosmérkőzések az én stílusomnak fekszenek, de nem szabad lebecsülni Gurevicset. Öreg róka ő, nagyon rutinos. Edzőként is sokszor vett részt hasonló párharcokban, nagy tapasztalattal rendelkezik.

- Kettőtök eddigi egymás elleni mérlege?
- Csak két játszmát játszottunk egymással. Az elsőt még 14 évesen vívtam vele 1993-ban, és vereséget szenvedtem. Másodszor öt éve Wijk aan Zee-ben remiztünk, érdekes, de nem túl hosszú parti volt, 23 lépés után egyeztünk meg a döntetlenben. Amióta én a sakkvilág élvonalába kerültem már nem mérkőztünk meg.

- Mi döntheti el a nyolc, majd a négy párosmérkőzés sorsát? Ki válthatja meg a mexikói repülőjegyet?
- Nem a végeredményről kell álmodozni, én is csak a Gurevics elleni meccsre gondolok, erre az összecsapásra koncentrálok. Ha majd sikerrel vettem az akadályt, akkor lesz három napom, hogy ráhangolódjak a következő meccsre. Azzal a felkészültséggel, amivel én rendelkezem - folyamatosan világversenyeken játszom -,nincs olyan ellenfél, aki ellen ne tudnék már másnap asztalhoz ülni konkrét elképzelésekkel. Csalóka, ha már a második meccsre gondolsz, ki lesz az ellenfél. Én a saját csatámat akarom megvívni, a többiek is így gondolkodnak. Joggal örül mindenki, aki eljut a második körbe, s akkor a cél az újabb mérkőzés megnyerése.

- Milyen stábbal utazol? Kik kísérnek el Elisztába?
- Állandó edzőm, Arshak Petroszjan lesz a szekundánsom, feleségem, Szófi is elkísér, menedzserem, Carsten Hensel is velünk lesz. Az ö tapasztalatai "aranyat" érnek majd, mindenkit ismer, a világbajnoki döntő idején feltérképezte a lehetőségeket. Legyünk reálisak, ez nem egy világbajnoki döntő, nem Kaszparovval, Ananddal, Topalovval vagy Kramnyikkal kell csatáznom. Ellenük a megnyitások akár sorsdöntőek lehetnek. Lélektanilag arra készültem, hogy játszható állások jöjjenek létre, a csatát a tábla mellett kell megvívni. Gurevicset egy-egy versenyen varival könnyebben el lehetne kapni, ő is bizonyára stabil rendszerekkel készült.

- Kísérőid, híveid, de saját idegeidet is az utóbbi időben többször borzoltad fölöslegesnek látszó időzavarokkal, kedvező állások elrontásával.
- Miskolcon, Kramnyik elleni párharcom közönségtalálkozóján is már elmondtam, hogy túl sok új megnyitást kezdtem el játszani, még nem érzem magam otthonosan magam ezekben a rendszerekben. Ez jellemző minden olyan játékosra, aki elkezdett e4 és d4-gyet is játszani. Egy konkrét mérkőzésre megvan a kidolgozott stratégia, a jól ismert varikban könnyebb gyorsan húzni, hogy olyan középjátékok alakuljanak ki, amelyeket jobban ismersz. Nincs annál bosszantóbb, amikor egy jól megjátszott partit időzavarban akár remire, vagy ami még tragikusabb, vesztésre elrontasz. Egy hatjátszmás meccsen be kell gyűjteni az esélyeket.

- Mindig jól érzed magad Miskolcon, milyen emlékeket őrzöl immár harmadik párosmérkőzésedről, Kramnyikkal vívott meccsedről?
- Miskolc nagyon a szívemhez nőtt, nagyon komoly rendezvényeket szerveznek. Jó barátság alakult ki a városvezetéssel, gyümölcsöző a kapcsolat az ottani sakkozókkal. Miskolcon olyan versenyeket szerveznek, amelyeken igazi élmény játszani. Nagy meccs volt Kramnyikkal, normálisan élem meg a végeredményt. Nem tagadom, hogy jobban szerettem volna, ha döntetlen lett volna a párharcunk, vagy éppen én nyerek. A lényeg a játék volt, az izgalmas partik. Kramnyik jól játszott, de kicsit a szerencsének is köszönhette győzelmét, de nem vonom kétségbe, hogy megérdemelten nyert. Szegeden sokakban felmerült a kérdés, hogy miért játszom én Miskolcon, hogy beindult a nevemmel fémjelzett sakkiskola. Megnyugtathatok mindenkit, hogy tökéletes a kapcsolatom a szegedi városvezetéssel, jelentős segítséget kaptam idén is, hogy minél sikeresebben készüljek fel a világbajnok-jelölti párosmeccsre. Nagyon jól érzem magam Szegeden, de számomra fontos, hogy Miskolcon olyan meccseket szerveznek, amelyek továbbfejlődésemnek is zálogai. Miskolc és Szeged tökéletesen harmonizál egymással, megértőek, s együttesen segítenek. Többen mesterségesen gerjeszteni akarnak valamiféle ellentétet, erről szó sincs.

Forrás: MTI

- Mi a véleményed a jereváni Aronjan-Kramnyik párbajról?
- Megdöbbentett, hogy Vlagyimir vállalta ilyen rövid intervallumban a két meccset. A párosmérkőzések nagyon csalóka dolgok. Könnyű abba a hibába esni, hogy ez nem annyira komoly meccs, csak show, de ezek óriási presztízscsaták. Naponta két játszmára kell készülni, s ez sokszor nehezebb, mint egy klasszikus versenyen lejátszani egy partit. Egy megnyert párharc után ismét felpörögni, teljesen más közegben játszani egy olyan ellenféllel szemben, aki nyugodtan készült, remek rapidjátékos, nagyon trükkös, nagyon ravasz. Én úgy érzem, hogy Kramnyik saját magát verte meg. Aronjan zseniálisan használta ki esélyeit.

- Mekkora figyelmet fordítottál a fizikai felkészülésre, a kikapcsolódásra?
- Túlzottan sok időm nem volt a felkészülésre. Általánosságban érzem magam jól felkészültnek. Fontos szempont volt a frissesség megőrzése. Ha minden optimálisan alakul, akkor közel egy hónapig tart a viadal. Sokat sportoltam, s amióta befejeztem a konkrét felkészülést, azóta a kikapcsolódásé a főszerep. Zajlik a Pick Szeged-Veszprém rájátszás, szerdán voltam a meccsen. Fantasztikus élmény volt egy ilyen hazai közönség előtt megvívott mérkőzést a helyszínen végigszurkolni, s élvezni a győzelmet. A külföldi focibajnokságokban is a hajrához érkeztünk, szédületes meccseket láthatunk. Jön a BL-döntő. Csütörtökön utazunk Moszkvába, majd charter géppel pénteken Elisztába.

Verőci Zsuzsa