Vágólapra másolva!
A FIDE elnöke, Kiszan Iljumzsinov az orosz Sport Expressnek adott interjújában megerősítette, hogy Vlagyimir Kramnyik játszik a jövő évben, Mexikóban megrendezésre kerülő nyolcrésztvevős világbajnokságon. Bejelentette, hogy új világbajnoki rendszert dolgoztak ki, a világbajnoki címet 2008-tól ismét páros  mérkőzés döntené el. A FIDE legközelebbi kongresszusán téma lesz, hogy valamennyi hivatalos versenyükre érvényes biztonsági rendszabályokat léptetnék életbe az esetleges számítógépes súgások elkerülésére. A FIDE exvilágbajnoka, Veszelin Topalov ismét megvádolta Vlagyimir Kramnyikot, hogy világbajnoki címét csalással szerezte meg.

A FIDE új, kétéves periódusú világbajnoki rendszert javasol, amely hosszú évekre biztosítja az állandóságot, kielégíti a profi sakkozók igényeit, és felkelti a szponzorok érdeklődését. A páratlan években Világkupát rendeznének, amelynek győztese lenne a világbajnok kihívója, a 12 játszmás párosmérkőzéseket a páros években játszanák le.

Az elnök, Kirszan Iljumzsinov úgy gondolja, hogy ezzel eleget tennének a három "K" kívánságának, igaz Garri Kaszparov már visszavonult, nehezen elképzelhető, hogy Anatolij Karpov még megküzdene a címért, Vlagyimir Kramnyiknak pedig bizonyára tetszene az új szisztéma, hiszen valamennyi interjújában a párosmérkőzés mellett tette le voksát.

Iljumzsinov hangsúlyozta, hogy konzultáltak a legjobb sakkozókkal, hiszen korábban sokat bírálták a FIDE vezérkarát, hogy nem hallgatja meg a professzionális játékosok véleményét. Ugyanakkor kikérték a 165 nemzeti sakkszövetség véleményét is. A legújabb javaslatban a kétévente megrendezésre kerülő Világkupa egyúttal a világbajnok-jelölti verseny lenne.

A 128 jogosult résztvevőt tizenhat 8 fős csoportba osztanák, a hétfordulós viadalról az első két helyezett jutna tovább. A 16 sakkozót két 8 fős csoportba sorolnák be, és a csoportok első helyezettjei négyjátszmás páros mérkőzésen döntenék el a kihívó személyét. Mindössze három nappal lenne hosszabb ez a sorozat, mint a korábbi Világkupa kieséses rendszerű meccsei.

Az elnök úgy véli, hogy jóval igazságosabb ez a lebonyolítás, hét-hét partit játszanának az előcsatározások során, kisebb a szerencse szerepe, és kiszámíthatósága miatt a támogatásra könnyebb szponzorokat is megnyerni. A FIDE vezérkara 2007. január 26. és 29. között Törökországban tartja következő ülését, itt összegzik majd az élsakkozók és a szövetségek véleményeit, kritikáit.

Elisztában május 24. és június 14. között játsszák le a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket, négyen harcolják ki a mexikói vb-n való részvétel jogát, amelyen Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics előselejtező nélkül játszhat. November végétől pedig Hanti-Manszijszkban játsszák le a 128 résztvevős Világkupát.

Még mindig nem nyugodtak le a kedélyek a Kramnyik-Topalov döntőn történtek miatt

Az elisztai világbajnoki döntőn történtekről, és az azóta is dúló viharokról is kérdezték az elnököt, aki határozottan kijelentette, hogy már a májusi világbajnok-jelölti párosmérkőzéseken, majd később valamennyi FIDE versenyen olyan óvintézkedéseket fognak bevezetni, amely lehetetlenné teszi az esetleges számítógépes segítségnyújtást, és megakadályozza, hogy a WC-gate-hez hasonló ügy előfordulhasson.

Világbajnoki címét a rapid rájátszásban elvesztő Veszelin Topalov minden korábbi hangnemet is felülmúló interjúban vádolta meg Vlagyimir Kramnyikot, hogy csalással nyerte meg a meccset, számítógépes kapcsolattal segítették, hogy a kritikus állásokban a legjobb lépéseket meghúzza. Erre bizonyítékként Kramnyik által használt mellékhelyiségben talált kábelt említette.

A bolgár exvilágbajnok meglepő módon nem sakkozókat sejt háttérben, sőt véleménye szerint Kramnyik szekundánsai nem tudtak az akcióról. Topalov nem adott azonban kielégítő magyarázatot arra, hogy a második partiban miként mulasztotta el a háromlépéses nyerést, Kramnyik túlzott magabiztossága és nyugalma aligha lehet erre indok. Topalov szófiai helyszínnel visszavágóra hívta ki Kramnyikot jövő áprilisra.

Verőci Zsuzsa