Vágólapra másolva!
Csütörtöktől látható a Magyar Televízióban az "Olimpiának indult..." című kreatív dokumentumfilm, amely az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékoknak kíván méltó emléket állítani az ötvenedik évfordulón. November 22. és december 6. között az [origo] "élőben" közvetíti a melbourne-i olimpiát.

"A magyar csapat sorsát, történetét, helytállását szerettük volna bemutatni" - mondta Zoltán János Péter, a film rendezője. Az interjúkat Magyarországon, Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban, míg a fikciós jeleneteket a Magyar Televízió 8-as stúdiójában forgatták le az alkotók. Az itthon még soha nem publikált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tulajdonát képező eredeti archív felvételeket is tartalmazó képsorokat a ma sportriporterei kommentálják, még izgalmasabbá téve az akkori versenyeket az utókor számára.

A film készítői azért keresték meg a történet valamennyi szereplőjét szerte a világban, hogy a különböző elbeszélések, beszámolók, naplók, dokumentumok, archív anyagok, hírek alapján hiteles választ adjanak az egyidejűségben rejlő drámai pillanatok és titkok kérdéseire. "A magyar résztvevők közül nagy szerencsékre 13-an naplót vezettek, és ezeket a feljegyzéseket átadták nekünk" - mondta Dobor Dezső, a mű társrendezője.

Az olimpiára kiutazott 113 fős csapatból 29 sportoló külföldön maradt, 38 egykori sportoló, 7 edző, sportvezető, bíró, csapatorvos pedig jelenleg is Magyarországon él. Összesen 65-en álltak a kamerák elé. Az alkotás készítői mások mellett megszólaltatták még Ron Clarke-ot is, a legendás ausztrál hosszútávfutót, aki ötven esztendeje fellobbantotta a lángot a melbourne-i stadionban.

Forrás: [origo]
A főszereplő, Dóra Mátyás a film egyik fikciós jelenetében,
korabeli tárgyak között

"Ezt a filmet már sokkal korábban meg kellett volna valósítani. De tagadhatatlan, hogy az előttünk álló ötvenéves évfordulónál jobb alkalmat keresve sem lehetne találni arra, hogy szó essék végre, mégpedig értelmes és igaz szó az akkoriban történtekről. Mert 1956-ban nem csak forradalom volt Magyarországon, a forradalommal egybeesett a melbourne-i olimpia, a magyar sport történetének legnehezebb próbatétele: a Föld túloldalán, megbízható és hiteles hazai hírek híján helytállni a hazáért, miközben versenyzőink azt sem tudták versenyeik időpontjában, hogy milyen is az a haza, amelyért küzdenek" - mondják a készítők. "Az 1956-os melbourne-i olimpiát Magyarországon jószerivel még senki sem látta. Az ötven évvel ezelőtti események jelentős része mindmáig ismeretlen, elfeledett vagy soha fel sem tárt, sem írásban, sem képben, sem hangban. A rendelkezésünkre bocsátott hatalmas anyag (eredeti dokumentumok/levelezés és gyűjtemények) alapján joggal véljük, hogy az eddigieknél jóval teljesebb képet tudunk bemutatni az ötvenes évek magyar társadalmáról, pontosabban annak egy nagyon fontos metszetéről - a sportéletünkről."

A televíziós változat háromszor ötven percben, október 12-én, 19-én és 26-án, csütörtökönként 20.05 órai kezdéssel kerül adásba az m1-es csatornán. A film DVD-változata november közepétől vásárolható meg, míg az interjúkból, eredeti naplókból, fotókból álló, a filmmel azonos című könyv ősszel kerül a könyvesboltokba.

Az [origo] úgy állít emléket az ötven évvel ezelőtti olimpiának, hogy a megrendezésének évfordulóján, 2006. november 22. és december 6. között "élőben", korabeli hírekkel közvetíti azt az interneten, mintha ma történne.

MTI/[origo]