Vágólapra másolva!
Az izraeli Rishon le Zion-ban 16 résztvevős döntővel játszották le a villámsakk világbajnokságot. A világbajnoki címet holtverseny után rájátszás döntötte el, a páharcot az orosz Alekszandr Griscsuk nyerte honfitársa, Peter Szvidler ellen. Bronzérmes az azeri Tejmur Radzsabov, negyedikként azonos pontszámmal az indiai Viswanathan Anand zárta a versengést. Polgár Judit meghívottként előselejtező nélkül játszhatott, a későbbi győztestől csak egy ponttal elmaradva ötödik lett. Négy-négy percgondolkodási idejük volt a nagymestereknek, s lépésenként még 2 másodperc bonusz időt kaptak.

A világbajnokságon hét résztvevő, köztük a magyar színeket képviselő Polgár Judit, Élő-pontszámuk alapján kapott meghívást, a rendező ország egy sakkozót nevezhetett, ketten az interneten lejátszott tornáról kerültek be a döntőbe.

Tizenhárom fordulós svájci rendszerű viadalon százhetvenen próbáltak szerencsét, ahol számos esélyes nem tudta kiharcolni a döntőbe jutást biztosító hat helyet. A világbajnokságnak 92.500 dollár volt a díjalapja, 16 ezer dollárral gazdagodott a győztes.

Polgár Judit kéthónapos kislányával, férje kíséretében játszott az izgalmas párharcokat hozó viadalon. A játszmaanyag korántsem teljes, Judit a vb negyedik fordulójában sötéttel nyert "villámkezű" Vishy, Viswanathan Anand ellen. Az első helyen kiemelt indiai exvilágbajnok az utolsó fordulóban azonnali nyerést hagyott ki, így dobogóra sem került.

A világbajnokság élcsoportjának végeredménye:
1. Alekszandr Griscsuk (orosz) 10,5 pont
2. Peter Szvidler (orosz) 10,5
3. Tejmur Radzsabov (azeri) 10
4. Viswanathan Anand (indiai) 10
5. Polgár Judit (magyar) 9,5
6. Borisz Gelfand (izraeli) 9,5
7. Etienne Bacrot (francia) 8
8. Magnus Carlsen (norvég) 7,5