Vágólapra másolva!
Augusztus 4. és 7. között ifjúsági világbajnokság lesz Szegeden, ahol a különböző szakágakban fiatal tehetségek mérik össze erejüket 55 ország képviselőivel. A magyar férfi kajak válogatott tagjai közül Felszeghy Gábor most nemcsak magáért, hanem barátnőéért, Hegyi Rékáért is izgulhat a vb-n.

A szegedi válogatóversenyek után férfi kajak válogatottunk a következőképpen állt össze: 1000 méteren kajak egyesben Felszeghy Gábor, párosban pedig Németh Tamás és Német G. Dániel duplázással biztosította helyét a szegedi rendezésű világbajnokságon. 500 méteren Felszeghy visszalépése után Soós Tamás vívta ki az indulás jogát egyesben, míg Szalay Tamás és Czina Zoltán szintén dupla győzelemmel került a válogatott csapatba.

A négyes hajókban 1000 méteren Szalay Tamás és Czina Zoltán mellett Papp Sándor és Demeter István foglal majd helyet, akik mindketten jól szerepeltek a válogatóversenyeken és csak kevéssel maradtak el a győztes Németh, Német páros mögött. 500 méteren pedig Felszeghy Gábor mellett Bak Ádám, Bernáth Tibor és Karakas Ádám képviselheti hazánkat Szegeden. A négyes hajó oszlopos tagját és az 1000 méteres egyes indulót, a 18 éves Felszeghy Gábort kérdeztük a felkészülésről és a versenyről.

- A jövő héten, Szegeden két számban is indul az ifjúsági világbajnokságon. Milyen az elvárásokat támasztott magával szemben?
- Szeretnék minél jobb eredményt elérni, és ezért mindent megteszek. Jól sikerült az idei évem, a válogatókon mind az 1000, mind az 500 méteres számokban sikeresen versenyeztem. Az időeredményeim is biztatóak, s bár most nagyon fáradt vagyok a sok edzéstől, remélem sikerül a jövő hétre a legjobb formába kerülnöm. Az 500 négyesben is nagyon bízom, hiszen remek csapatot alkotunk Bak Ádámmal, Bernáth Tiborral és Karakas Ádámmal.

- Mióta készülnek a négyessel együtt?
- A válogatók után rögtön összeültünk, és azóta négy hete készülünk együtt. De külön-külön is bizonyítottunk már mindannyian. Karakas Ádám 500-on második lett idén, míg Bak Ádám és Bernáth Tibor néhány másodperccel maradt csak el a Czina, Szalay párostól a válogatókon. Bár a nemzetközi mezőnyt nem ismerem annyira, csak az idejüket, úgy gondolom, jó eséllyel indulunk négyesben is a vb-n.

Forrás: [origo]

- Milyen érzés hazai rendezésű világversenyen indulni?
- Rettentően motivál az, hogy magyar közönség előtt versenyezhetek. Itt lesz minden családtagom Szegeden, és én is nagyon fogok szurkolni a csapatnak, hogy minél eredményesebben szerepelhessünk a vb-n.

- Van valaki, akinek különösen szorít?
- Igen, barátnőmnek, Hegyi Rékának, aki szintén két számban, K-2 1000 és 500 méteren indul majd a vb-n. Már másfél éve vagyunk együtt, és nagyon drukkolok neki, hogy jól sikerüljön számára is a verseny. Nagyon büszke vagyok rá, és örülök, hogy mindketten ezt a sportágat űzzük, ami számomra egyben hobbi is, mely minden szabadidőmet kitölti.

- Ha mégsem kajakozik, mivel kapcsolódik ki az edzések után?
- Itt, Szegeden a Kárász utcába szoktunk elmenni fagylaltozni. Otthon pedig majd az idény végeztével nyárpótló bulizást tervezünk a barátokkal. Most azonban még várnunk kell a jól megérdemelt pihenéssel, hiszen egy héttel a vb után országos bajnokság lesz Szolnokon, utána pedig a maratoni versenyre fogok készülni.

- Ha nem is feltétlen a maratoni mezőnyben, inkább időben hosszabb távon milyen elképzelései vannak a kajakos pályafutásával kapcsolatosan?
- Én mindig az előttem álló feladatokra koncentrálok. Így az idei évben most az ifjúsági vb a legfontosabb számomra. Természetesen továbbra is a kajakozással szeretnék foglalkozni. A következő évek nagyon kemények lesznek a számomra, hiszen jövőre felkerülök a felnőttek közé, és ott kell majd bizonyítanom, ami nem kis feladat a mostani mezőnyt tekintve. Ennek ellenére szeretnék jövőre is valamelyik válogatott keret tagjaként szerepelni, ahogy most is Szegeden, ahol mindent megteszünk, hogy a magyar válogatott a lehető legeredményesebben szerepeljem.