Vágólapra másolva!
Moszkvában az orosz Szuperbajnokság első fordulójában Peter Szvidler világossal legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. A szekundáns remekül vezetett játszmában nyert az orosz világelső, hiszen Szvidler a tavalyi brissagói világbajnoki döntőn Kramnyik szekundánsa volt. Szergej Rublevszkij visszavágott Jevgenyij Barejevnek a Világkupán elszenvedett vereségéért. Értékes döntetlennel mutatkozott be a 20 éves Jevgenyij Tomasevszkij, aki az utolsó pillanatban kapott meghívást. Alekszandr Griscsuk elégedetlen volt a 140 ezer dolláros díjalap felosztásával, s ezért lemondta részvételét.

Az utolsó pillanatban két helyen is megváltozott az oorsz Szuperbajnokság mezőnye. Váratlanul visszalépett a tavalyi viadal ezüstérmese, Alekszandr Griscsuk. A Hanti-Manszijszkban szombaton befejeződött Világkupa negyedik helyezettje a hírek szerint elégedetlen volt a 140 ezer dolláros díjalap felosztásával. A bajnok 40 ezer dollárt kap, a második helyezett 25 ezret, a harmadik 15 ezer dollárral gazdagodhat, a 12. helyen végző 3 ezer dollárral vigasztalódhat. A legjobb partit 2 ezer dollárral jutalmazzák. Jevgenyij Najer betegség miatt nem játszik, így Vagyim Zvjagincev és Jevgenyij Tomasevszkij beugróként játszhat.

Nagy szenzációval kezdődött meg a viadal, Peter Szvidler remekül vezetett játszmában feladásra kényszerítette Vlagyimir Kramnyikot. A két pihent nagymester az orosz huszárjáték egyik ősrégi változatában csapott össze, és Szvidler eredeti királyszárnyi akciója váratlanul érte a klasszikus sakkozás világbajnokát, a világranglistán jelenleg csak hetedik Kramnyikot.

A félig nyílt g vonal, a h6-ra előremerészkedett világos gyalog megkeserítette Kramnyik életét, akinek gondjai nem kisebbedtek a vezércsere ellenére sem. A világos bástya betört a hetedik sorra, és az időellenőrzést követően igen látványos és hatásos lépéssel döntő fölényt harcolt ki. Szvidlernek ez volt az első nyerése Kramnyikkal szemben a klasszikus időbeosztás mellett, eddig ötször szenvedett tőle verséget és 10 partijuk végződött döntetlennel.

Visszavágott a Világkupán elszenvedett vereségéért Szergej Rublevszkij. A nagy kedvenc, a francia védelem ezúttal nem zátonyra futott, Jevgenyij Barejev királya a huszárok hatásos összjátékának esett áldozatul. Nagy küzdelmet hozott a 20 éves Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Morozevics partija. Morozevics a tőle megszokott eredeti felfogással alaposan meglepte a rutintalan ellenfelét, nagy előnyt ért el, de többször is hibázott.

Kölcsönös időzavarban mindketten pontatlankodtak, lépésről-lépésre változott az értékelés, igazságos a döntetlen. Nyerőesélyt szalasztott el Vagyim Zvjagincev, örökös sakkal ért véget Alekszandr Halifman és Szergej Volkov érdekes összecsapása. Alekszej Drejev érdekes újítással gyorsan kiegyenlített Alekszandr Motylev ellen.

az első forduló eredményei:
Rublevszkij (2652) - Barejev (2675) 1 - 0 (Francia védelem,35)
Szvidler (2740) - Kramnyik (2739) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 48)
Jakovenko (2644) - Zvjagincev (2659) döntetlen (Francia védelem, 62)
Halifman (2653) - Volkov (2614) döntetlen (Szláv védelem, 42)
Motylev (2632) - Drejev (2694) döntetlen (Caro-Kann védelem, 21)
Tomasevszkij (2564) - Morozevics (2707) döntetlen (Angol megnyitás, 42)

a második forduló párosítása:
Barejev - Jakovenko
Drejev - Tomasevszkij
Kramnyik - Volkov
Morozevics - Rublevszkij
Szvidler - Motylev
Zvjagincev - Halifman