Vágólapra másolva!
Annus Adrián és Fazekas Róbert megfellebbezte a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elmarasztaló ítéletét. A két atléta úgy döntött, végső esetben a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz is elmegy, hogy visszaszerezze a tavalyi athéni olimpián doppingvétség miatt elvett aranyérmét. Egyelőre azonban a svájci Legfelsőbb Bírósághoz nyújtottak be keresetet, ez a testület ugyanis megsemmisítheti a Sportdöntőbíróság határozatát.

A lausanne-i Sporttdöntőbíróság hivatalos állásfogalalása alapján Annus az utólagos mintaadás "elkerülése", Fazekas pedig elégtelen mintaadás miatt vesztette el a kalapácsvetés, illetve a diszkoszvetés athéni versenyében megszerzett aranyérmét.

A két atléta és ügyvédje, dr. Eva Maria Barki azonban nem nyugszik bele az ítéletbe, s a versenyzők sajtószóvivője, Pál T. Gábor hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy elküldték fellebbezésüket a svájci Legfelsőbb Bírósághoz.

"A keresetünket három pontban indokoltuk: Egyrészt elfogultságot jelentettünk be a Sportdöntőbírósággal szemben, hiszen ezt a testületet olyan alapítvány működteti, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásából tartja fenn magát. Felhívtuk a figyelmet az itélet indoklásában található formai hibákra, továbbá tartalmi vonatkozásában is kifogásokkal éltünk, különösen Annus Adrián esetében. A versenyen kívüli ellenőrzésre vonatkozó szabály ugyanis nem teszi lehetővé az érmek visszavételét, csak eltiltást vonhat maga után. A periratok tanulmányozása után arra jutottunk, hogy mindenképpen végigvisszük a két ügyet, s ha a svájci Legfelsőbb Bíróság nem semmisíti meg a Sportdöntőbíróság ítéletét, akkor legvégső esetben a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz is elmegyünk" - mondta el Pál T. Gábor.

A két versenyző sajtószóvivője arról is beszámolt, hosszú tépelődés után Annus is hajlik arra, hogy folytassa pályafutását. Fazekas már korábban eldöntötte, hogy kétéves eltiltása - ami jelenleg mindkét atléta esetében érvényben van - lejárta után visszatér a dobópályára. A Sztárbox-ban való részvétele pedig csak egyszeri alkalom volt. A birkózó olimpiai bajnok Növényi Norberttel vívott vesztes csata után egyébként Fazekas törött orrát már megoperálták.

Fábik Tibor