Vágólapra másolva!
Szombattól jövő vasárnapig Sanghajban rendezik az asztalitenisz-világbajnokságot, amelyen a nemzetközi szövetség (ITTF) korábbi döntése értelmében nem kerül sor csapatversenyre. A viadalon nyolc magyar versenyző indul.

A sportág jelenlegi fellegvárában tíz év eltelte után rendezhetnek újra vb-t. A házigazda város és a kínai szövetség nagyon komolyan veszi az eseményt: a készülődés komolyságát jelzi, hogy a szervezők a viadalra teljesen újjávarázsolták a 15 ezres Shanghai Gymnasium sportcsarnokot, és az első versenynap estéjén rendezendő megnyitó ünnepséget Sanghaj főtéren, a világhírű Oriental Pearl kilátó tövében rendezik meg kétezer vendég jelenlétében.

Az asztalitenisz jelenlegi erőviszonyait tekintve a világ többi része már akkor is nagy sikert könyvelhetne el, ha nem születne mind az öt versenyszámban hazai siker. A legutóbbi, párizsi vb-n az osztrák Werner Schlagernek, míg a tavalyi olimpián a fiatal dél-koreai Rju Szeung Min-nek sikerült megtörnie a kínai uralmat.

A házigazdák ugyanakkor minden erejükkel arra koncentrálnak, hogy a hazai rendezésű viadal teljes diadallal záruljon. Amennyiben Kína Sanghajban megszerzi mind az öt aranyérmet, átlépi a bűvös százas határt a világbajnoki címek tekintetében. Az örökrangsorban Kína éppen 10 évvel ezelőtt, a tianjini vb-n előzte meg a magyarokat. Jelenleg a vb házigazdái vezetnek 95,5 aranyéremmel Magyarország (68) és Japán (47) előtt.

A viadalon 139 ország 348 férfi és 231 női játékosa indul, Magyarországot nyolc asztaliteniszező képviseli. A sportág legutóbbi magyar világbajnoki érme a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina páros nevéhez fűződik, éppen Kínában, 1995-ben lett bronzérmes a duó. Ezúttal is tőlük várható a legjobb szereplés, amelyet alátámaszt a néhány hete nyert Eb-ezüstérmük, és az a tény, hogy a hatodik helyen emelték ki a klasszis kettőst.

A többi számban a magyaroknak vérmes reményeik nem lehetnek, bár a világranglistán 22. Tóth Krisztina sokra képes akár az ázsiaiak ellen is, és idén szép eredményeket könyvelhetett már el a Fazekas Mária, Póta Georgina páros is. A férfiaknál - Pázsy Ferencet leszámítva - a jövő csapatának építése zajlik, vélhetően Fazekas Péternek, Jakab Jánosnak és Zwickl Dánielnek hatalmas élményt jelent majd Kínában versenyezni. Az aarhusi Európa-bajnokságon bravúrosan szereplő Jakab, Zwickl páros ismét összeáll.

A világbajnokság során, május 1-jén tartja tisztújító közgyűlését az ITTF, amely három új ország felvételével átlépi a bűvös 200-as tagsági létszámot, ezzel csak néhány nemzetközi szövetség büszkélkedhet. Sportdiplomáciai szempontból nagy tétje lesz a kongresszusnak, mert az alelnöki tisztet 2003 óta betöltő Faragó Judit ismét versenybe száll a posztért, amely mostantól kezdve az eddigi kettő helyett négyéves időszakra szól.