Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezetve óriási küzdelemben döntetlent ért el a bolgár Veszelin Topalovval szemben. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában Topalov gyalogáldozattal készített elő meglepetést, és a középjátékban túljátszotta nagymesterünket. Szerencsére azonban a kecsegtető folytatások közepette többször is hibázott, és Lékó döntetlenre mentette a játszmát. A nehéz parti izgalmait Péter a vasárnapi szabadnapján kipihenheti. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand világossal sem tudta legyőzni Rusztam Kaszimdzsanovot, Michael Adams első nyerésének örülhetett. Kaszparov szabadnapos volt, Ananddal holtversenyben vezet.

Nehéz perceket élt át Lékó Péter a linaresi 20-as kategóriájú szuperverseny negyedik fordulójában. Veszelin Topalov nagymesterünk kedvenc változatában meglepetést készített elő, és egyre nagyobb fölénybe került. Lékó helyzetét időzavar is nehezítette, és az első időkontroll után így tűnt, hogy a bolgár sakkozó megnyeri a rangadót.

Szerencsére a kecsegtető folytatások közepette eltévedt, nem akart sokat számolni, gyorsan húzott, és egy váratlan futósakk Péter számára a menekülést jelentette. A fenyegető matt miatt Topalov kénytelen volt bástyavégjátékra egyszerűsíteni, ahol azonban gyalogelőnyét már nem tudta értékesíteni, Lékó szabadgyalogja lekötötte erőit.

Sokat jelenthet ez a szerencsés megmenekülés, Péternek most szabadnapja lesz, Kaszimdzsanovval világossal, Vallejo Pons ellen pedig a sötét bábukat vezetve fejezi be az első kört.

Remekül tartja magát a FIDE üzbég világbajnoka, Rusztam Kaszimdzsanov. Sötéttel a spanyol megnyitásban keresztezte Viswanathan Anand számításait, átmeneti gyalogáldozattal egyenlítette ki esélyeit. Megszerezte első győzelmét Michael Adams.

Az angol nagymester a szicíliai védelem Najdorf változatában szépen túljátszotta a spanyol Francisco Vallejo Ponst, és ezúttal nem hibázott. Adams az első fordulóbeli balszerencsés vereség után felzárkózott és Kaszparovval játssza következő partiját. Az orosz exvilágbajnok szabadnapos volt, de megőrizte vezető pozícióját, igaz társbérlőt kapott Anand személyében.