Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap a Monte-Carló-i II. Lajos stadionban rendezik meg az atlétikai Világdöntőt (World Athletics Final), amelyen az athéni olimpia 26 aranyérmese áll rajthoz. A közel 3 millió dollár összedíjazású, szigorúan meghívásos alapú versenyen három magyar indul: diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a nőknél Szabó Nikolett gerelyhajításban, Varga Judit 1500 méteren.

A Világdöntőre az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) pontszámításos világranglistája alapján lehetett eljutni. Ennek az a lényege, hogy a versenyzők teljesítményeit egy speciális táblázat alapján pontozzák, és minél rangosabb versenyen ér el valaki minél jobb eredményt, annál több pontot kap. Az orosz Jelena Iszinbajevának a 491 centis világcsúcsa rúdugrásban az olimpián 1608 pontot jelentett.

Viszonyításképpen: diszkoszvetésben Kővágó Zoltánnak az athéni ezüstérem 67,04 méteres dobással 1443 pontot, a zürichi Golden League-versenyen a harmadik hely 68,93-as egyéni csúccsal 1349 pontot ért. Mindenkinek a hat legtöbb pontot hozó versenyét veszik figyelembe, s átlagolnak. A férfiaknál az etiópok új hosszútávfutócsillaga, az idén három világcsúcsot jegyző Kenenisa Bekele 1460 ponttal áll az első helyen, a nőknél Iszinbajeva 1461-gyel. A hét végi Világdöntőn a versenyszámonkénti rangsor első nyolc helyezettje indulhat, kivétel az 1500 m, a 3000 m, az 5000 m és a 3000 m akadály, ezeken a távokon tizenketten állhatnak rajthoz.

Az athéni olimpiai bajnokok közül huszonhatan jönnek el Monte-Carlóba; húszan egyéniben, hatan pedig váltóban lettek aranyérmesek a görög fővárosban. A csillagok között ott lesz a Golden League 1 millió dolláros jackpotján osztozó svéd hármasugró Christian Olsson és a bahamai 400-as Tonique Williams-Darling, az Athénban női 800-on és 1500-on egyaránt győztes brit Holmes most is bevállalja mindkét számot, a férfiaknál diszkoszvetésben indul a litván Alekna, magasugrásban az egy hete még Somoskőn versenyző svéd Holm, női magasugrásban az orosz Szleszarenko, rúdugrásban Iszinbajeva - ők azok, akiktől a legjobb eredményt várhatjuk.

A dobogósok 30 ezer, 20 ezer és 12 ezer dollárt kapnak, de még a nyolcadik helyezettnek is jut 2000. A világcsúcsért 100 ezer dollár bónusz jár, s Iszinbajeva alighanem célba is veszi. Az orosz versenyző szeptember 3-án a brüsszeli GL-versenyen már a 492 centin is átjutott, azaz most a 493 fölött kellene átlibbennie. A belga fővárosban született még egy világrekord, a katari színek képviseletében Szaif Szaeed Szahen 3000 m akadályon 7:53,63 perccel érte el minden idők legjobbját, s talán ő is ráhajt az 100 ezer dolláros prémiumra. Annál is inkább, mert szülőhazája, Kenya atlétikai szövetsége megvétózta, hogy indulhasson az olimpián, így bizonyára maradt még benne bizonyítási vágy. Például az olimpiai bajnok kenyai Kemboi ellen.

A nagy hiányzók között Bekele (5000 m), a marokkó el-Guerrouj (1500), az amerikai Gatlin (100 m) és Crawford (200 m), a kínai Liu Hsziang (110 m gát), a dominikai Sánchez (400 m gát) és az orosz Borzakovszkij (800 m) nevét kell megemlíteni, a nőknél viszont a 100 méteren olimpiai bajnok fehérorosz Nyesztyerenkót leszámítva szinte minden athéni bajnok rajthoz áll Monte-Carlóban.

Mint ismert, a kalapácsvetés Világdöntőjét szeptember 5-re előrehozva Szombathelyen már lebonyolították, s ne feledjük, hogy itt Pars Krisztián a harmadik helyen végzett. A hét végén Monte-Carlóban még három magyar versenyző próbálkozhat: a férfiaknál az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán diszkoszvetésben a második, a nőknél Szabó Nikolett gerelyhajításban hetedik, Varga Judit 1500-on kilencedik helyről kvalifikálta magát. Férfi diszkoszvetésben az olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert második a szám világranglistáján, de mivel a versenyzési engedélyét felfüggesztették, semmiképpen sem állhatna rajthoz.

Monte-Carlóban a kétnapos programot szombaton 14 órakor éppen a férfi diszkoszvetés és a női magasugrás nyitja. Az első napon 16, a másodikon 17 számban osztanak érmeket. S a Világdöntő programja részeként az IAAF a hét végén átadja az Év atlétája-díjat is.

Fábik Tibor