Vágólapra másolva!
Varga Judit nem jutott döntőbe 1500 méteren a párizsi atlétikai világbajnokságon. Amint várható volt, kevésnek bizonyult a gerelyhajító Horváth Gergely 74,76 méteres eredménye is a fináléhoz. A 200 méteres férfi síkfutást John Capel, a távolugrást Dwight Phillips nyerte, 400 gáton pedig Felix Sanchez lett az aranyérmes. 

Horváth Gergelynél a második selejtezőcsoportban tízen is jobbnak bizonyultak, így összesítésben a 19. helyen zárt. Az esti kvalifikáció során egyébként egyedül a világcsúcstartó cseh Jan Zelezny dobta túl a 81 méteres szintet.

Varga Judit, a Haladás futónője szokásához híven a mezőny végéről próbált nagy hajrával előbbre kerülni, de ez csak arra volt elég, hogy négy riválisát megelőzze: 4:06.64 perccel összesítésben tizenharmadikként végzett, azaz egy hellyel maradt le a fináléról.

Férfi 200 méteren a görög Konsztadinosz Kenterisz távollétében - a világ- és olimpiai bajnok futó sérülés miatt nem indult - John Capel (20.30 mp) foglalta el a trónt, a volt amerikaifutballista ezzel első nagy nemzetközi sikerét aratta. A finalisták közül az idei legjobb idővel rendelkező (egyformán 20.03 mp), szintén amerikai Darvis Patton és japán Szuecugu Singo osztozott a második és harmadik helyen. Ezúttal ennél jóval gyengébb eredmény is elég volt a diadalhoz, a 20.30 mp a vb-k történetének leglassúbb 200-as döntőjét jelenti.

Férfi távolugrásban sokáig az egész testet, beleértve a fejet is beborító - a sydneyi olimpián Cathy Freeman által viselthez hasonló - dresszben versenyző Dwight Phillips vezetett 8,22 méterrel, ötödik kísérletére viszont a világranglistán éllovas spanyol Yago Lamela is ennyit teljesített. Az idei fedettpályás vb-első amerikai azonnal válaszolt 8,32-vel, és ezzel nyert. Lamelát a vb- és ötkarikás második jamaicai James Beckford is megelőzte (8,28).

Férfi 400 méter gáton nem született meglepetés: a dominikai Felix Sanchez sorozatban 30.(!) győzelmét aratta 47,25 mp-cel, a világ idei legjobbjával. A címvédő 2001. július 2-án Zágrábban kapott ki legutóbb. A szám nagy vesztese a dél-afrikai Llewllyn Herbert, aki a célegyenesben a második helyen futott, amikor elesett...

Szombaton hat döntőt rendeznek a vb-n, Szabó Nikolett a gerelyhajítás (16:40 ó), Vaszi Tünde a távolugrás (18:05) fináléjában indul. Rajtuk kívül a férfi 4x100-as váltó (Dobos, Németh, Pauer, Gyulai) az előfutamban áll rajthoz.