Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 36-30-ra legyőzte Bahreint a Szigetszentmiklóson megrendezett szombat esti felkészülési mérkőzésen.

Helyszíni tudósítás

Mivel a magyar válogatott felkészülésének eredetileg két meccsből álló utolsó fázisa egy meccsessé "fajult" a fehérorosz válogatott koronavírusos fertőzöttjei miatt elmaradó csütörtöki összecsapás következtében, ezért a Gulyás István vezette szakmai stáb számára még fontosabbá vált a Bahrein elleni találkozó.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Szigetszentmiklóson hangolt az Európa-bajnokságra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez volt ugyanis az egyetlen alkalom, hogy a január 13-án, csütörtökön kezdődő hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt minden játékosának lehetőséget adhasson. Az előző világbajnokságon 21. helyen záró közel-keleti riválisnál az irányító Husain Al-Sayad, illetve a jobbátlövő Mohamed Ahmed bármelyik európai élcsapatnál megállná a helyét.

A magyar válogatott 20 fős keretének egyetlen hiányzója Bánhidi Bence volt, akire elővigyázatosságból maradt ki a szombati csapatból. Ott volt viszont Szita Zoltán, akinek az átlövésgólja az elején egyenlítést jelentett. A bahreiniek első két találatát pont két legjobbjuk, Al-Sayad és Ahmed szerezték. A mieink a 4. percben vezettek először, Bóka Bendegúz és Máthé Dominik révén.

Máthé Dominik is ott volt a pályán a magyar csapatban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nyitott védekezéssel kezdő vendégek szép gólokat dobva, Sipos Adrián kiállítását is kihasználva 7-4-re megléptek. Ali Merza góljaira Rodríguez Pedro válaszolt, de az első 15 percben inkább a mieink szaladtak az eredmény után. (8-10) Máthé óriási szintemelkedését nem most csodálhattuk meg utoljára, az Eb-n is valami hasonló bombákra számíthatunk majd tőle.

Mikler Roland néhány bravúrja után végre tudott gyorsan indulni a magyar válogatott, aminek meg is lett az eredménye. Topic és Rodríguez szélsebesen robogott végig a pályán, sorozatban négy gólt dobva 12-11-nél másodszor volt nálunk az előny. Ám ahogyan 3-2 után, úgy ezúttal sem tartott sokáig az örömünk, Bahrein ismét kihasználta a hibáinkat. (15-17)

Topic Petar is szép gólokkal hívta fel magára a figyelmet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két csapat számolatlanul dobálta a gólokat, az első félidő végén összesen 37-en állt meg a számláló, amiből a közel-keletiek találtak eggyel többször a kapuba. A 19-18-as bahreini előnyből kezdődő második játékrész számos új arccal a pályán (Hanusz Egon, Ligetvári Patrik és Bujdosó Bendegúz) és négy magyar góllal kezdődött. (22-19)

A bahreiniek rossz szériáját Ali Merza törte meg, majd ismét Máthé pillanatai következtek. Az egyre keményebb és összeszedettebb magyar védekezés jó alapot adott a támadásban jól irányító Hanusznak és társainak, hogy 25-21-re ellépjünk. A magyar kapuban Mikler is egyre többet találkozott a labdával, így elkezdett nőni a két együttes között a különbség.

Bodó Richárd óriási távolságokból is képes volt a kapuba bombázni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sunajko Stefan már a 11. különböző gólszerzőnk volt, és a Mikler helyére az utolsó szakaszra beszálló Székely Márton rögtön egy félelmetes védéssel kezdett a rivális szélsőjével szemben. Ancsin Gábor és Rosta Miklós is gólokkal hálálták meg a bizalmat. (33-26)

Az utolsó tíz percben már a látványos megoldásoké volt a főszerep, amiket a szigetszentmiklósi közönség rendre kitörő tapsviharral hálált meg. Két perccel a vége előtt Rostának sikerült az, ami korábban Miklernek és Rodrígueznek sem: betalálni a bahreini üres kapuba.

Azon a két hibán nem múlt semmi, a magyar válogatott 36-30-ra legyőzte Bahreint.

A magyar válogatott 36-30-ra legyőzte Bahreint Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás István csapata számára január 13-án, Hollandia ellen kezdődik a hazai Európa-bajnokság. A helyszín a népligeti MVM DOME lesz.

- értékelte Gulyás István a mérkőzésen látottakat. A szövetségi kapitány elárulta, hogy a szakmai stábhoz csak hétfőn csatlakozó Chema Rodríguez végig ott volt Nagy László "fülében", és folyamatosan hasznos tanácsokkal látta el a mieinket.

Védekezésben még sokat kell javulnunk, de amiben ez a Bahrein elleni meccs segített, hogy sokáig ugyanúgy nyitott védekezéssel játszottak, mint ahogyan két évvel ezelőtt Izland, akiktől most is hasonlóra számítunk majd az Eb-n" - mondta Szita Zoltán, a nemzeti csapat balátlövője.

A mérkőzésen készült legjobb képeink IDE KATTINTVA tekinthetők meg!

Kézilabda, férfi felkészülési mérkőzés, Szigetszentmiklós
MAGYARORSZÁG - Bahrein 36-30 (18-19)
gólszerzők: Máthé 7 gól, Topic 6, Rosta 5, Ancsin 4, Bodó, P. Rodríguez 3-3, Bóka, Hanusz, Sunajko 2-2, Győri, Szita 1-1, illetve Ali Merza, Mohamed Ahmed 4-4, Ali Mohamed, Al-Samahiji, Salman 3-3, Al-Sayad, Abdulredha, Ahmed Fadhul, Ali Eid, Ali Abdulla, Mahdi Habib 2-2, Mohamed Mohamed 1