Vágólapra másolva!
Az Atomerőmű KSC Szekszárd története során először bejutott a női kosárlabda Euroliga csoportkörébe, miután szerda este hosszabbításban 63-56-ra legyőzte a Sepsi csapatát.

Történelmi lehetőség előtt állt a Szekszárd. Miután kedden 80-70-re legyőzte a török Kayseri csapatát Sepsiszentgyörgyön, Djokics Zseljko együttese szerdán azért lépett pályára, hogy először jusson fel a legrangosabb európai klubsorozat főtáblájára. A magyar csapatnak ehhez a hazai pályán szereplő Sepsit kellett megvernie.

ELSŐ NEGYED

Konfettizápor közepette hozta el a labdát a székelyföldi csapat, amely a találkozó első pontjait is megszerezte, de Zala Friskovec révén a mieink hamar válaszoltak. Összességében mégis a Sepsi kezdett jobban, négy perc után 8-2 állt az eredményjelzőn. Nikolina Milic kétpontosára Jovana Pasic válaszolt, így Djokicsnak hamar ki kellett kérnie első idejét. (4-10)

Az első negyedben a Szekszárdnak hátrányból kellett kapaszkodnia Forrás: FIBA Europe

A Szekszárdnak a jó helyzetei megvoltak, de a dobásai sokáig pontatlanok voltak, a hosszú "gólcsendet" Milic törte meg, majd Friskovec megszerezte a magyar csapat első tripláját is két perccel a negyed vége előtt. (9-12) A hárompontos különbség a dudaszóra is megmaradt, Sara Krnjic labdaszerzése után Studer Ágnes dobta be ziccerét.

MÁSODIK NEGYED

Az ellenfél egyik legjobbja, Brianna Ashaki Fraser pontjaival kezdődött a negyed, majd Krnjic fordult be szépen. A szerb-magyar kettős állampolgár játékos büntetőjével a Szekszárd 18-16-ra felzárkózott, de Marina Bas tripjája ismét visszaállította az öt pontos különbséget. A mieink az első 15 percben végig csak szaladtak az eredmény után, majd alig másfél perc alatt, 16-21-ről 22-21-re fordítottak.

Zoran Mikesnek, a hazaiak edzőjének időt is kellett kérnie. A Sepsi vissza is vette a vezetést, de nem sokáig, egy jó büntetőnek és Cyesha Goree hárompontosának köszönhetően 26-23-nál már ismét a Szekszárdnál volt az előny. A játékrész hajrája igencsak fordulatosra sikerült, a két együttes egymásnak adogatta a vezetést. Végül Mányoky Réka büntetőjével a Szekszárd mehetett 31-30-as előnyben a nagyszünetre.

Studer Ágnes a magyar csapat egyik legjobbja volt Forrás: FIBA Europe

HARMADIK NEGYED

A maroknyi székely szurkoló nagyszerű hangulatot varázsolt az arénába, de ez is kevés volt ahhoz, hogy a csapatok a második félidő első három percében a gyűrűbe találjanak. Legnagyobb örömükre a jeget Shaqwedia Wallace törte meg, aki rendkívül értékes triplát dobott a számukra. (31-33)

Ezután ismét a Szekszárd pillanatai következtek, Gereben Lívia vezérletével sorozatban öt pontot dobva a negyed hajráját a fehér mezes csapat kezdhette előnyből. Leslie Deann Vorpahl gondoskodott róla, hogy a vendégcsapat riválisa előtt maradjon. Sőt, Goree és Krnjic jó ziccereivel kialakult az addigi legnagyobb szekszárdi előny. (43-37)

NEGYEDIK NEGYED

Mivel a harmadik negyed utolsó perceinek játékvezetői ítéleteit nem viselte valami jól, ezért a hazaiak edzője az utolsó játékrész előtt majdnem elküldték a kispadtól is. Ha ez nem lett volna elég, Friskovec hárompontosával a Szekszárd kilenc ponttal elhúzott. Gereben szép pontjával 48-38-nál a tolnaiak először vezettek tízzel.

Brianna Ashaki Fraser óriásit játszott, szinte egymaga hozta vissza a mérkőzésbe a Sepsit a hajrára Forrás: FIBA Europe

A Sepsi ekkor összeszedte magát, Fraser triplája és Wallace duplája, sikeres büntetője, majd Fraser ziccere 48-46-ra viszahozta őket. Sőt, Djokic időkérése ellenére a hazaiak folytatták jó sorozatukat, Fraserrel nem tudtak ekkor mit kezdeni a magyar együttes védői, pontjaival az ellenfél 50-48-ra átvette a vezetést. Milic duplája Studer passzából egy 12 pontos székely sorozatot tört meg. (50-50)

Az utolsó három perc döntetlennek kezdődött, ezért hihetetlenül izgalmas hajrá várt a mieinkre. Wallace bünetetőire Goree válaszolt, aki ezután egy lepattanót is begyűjtött, újabb kétpontosával pedig a Szekszárd visszavette a vezetést. (54-52) Fél perccel a vége előtt az ezzel 28 pontos Fraser egyenlített, hosszabbításra mentve a mérkőzést.

Az ötperces ráadás pont nélküli első fele után Goree volt az, aki kétpontos előnyhöz juttatta a mieinket, de Maja Miljkovic azonnal egyenlített. Studer bedobott egy büntetőt, majd egy Sepsi-hiba jött, hogy aztán 40 másodperccel a vége előtt Studer szép tempója időkérésre késztesse a hazaiak edzőjét. Egy jó lepattanó után Studer harcolt ki magának két újabb büntetőt, amelyeket be is dobott, történelmi 63-56-os sikerre vezetve a tolnaiakat.

Fantasztikus sikert ért el a Szekszárd azzal, hogy bejutott az Euroliga csoportkörébe Forrás: FIBA Europe

Mivel mindkét ellenfelét legyőzte, ezért a Szekszárd a selejtezőcsoport győztesként története során először bejutott az Euroliga csoportkörébe.

A magyar csapat az A-csoportba került az orosz MBA Moszkva és UGMK Jekatyerinburg, a francia Lattes Montpellier, az olasz Umana Reyer Venezia, a lett TTT Riga, a cseh ZVVZ USK Praha és a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca mellé.

Női kosárlabda Euroliga-selejtező:
Atomerőmű KSC Szekszárd - ACS-Sepsi-SIC 63-56 hosszabbítás után (13-16, 18-14, 12-7, 11-17, 9-2)