Vágólapra másolva!
Az idei férfi kosárlabda Magyar Kupa egyik elődöntője nagyon szoros csatának ígérkezett, hiszen a bajnokság alapszakaszának első két helyezettje, a Szolnoki Olajbányász és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapata játszott egymással. Az első félidőben még tartotta a lépést a sokszor rossz ritmusban játszó Szolnok a Falco csapatával, de a második félidőben a szombathelyiek a válogatott játékosaik remek játékára alapozva megnyerték a Magyar Kupa elődöntőjét.

A Szolnok egy szoros meccsen, csupán egyetlenegy ponttal győzte le az Alba Fehérvár csapatát a negyeddöntőben. A Falco viszont könnyed győzelmet aratott a Pécs ellen, így a nyolcszoros Magyar-Kupa győztes szolnokiaknak kellett mindenképpen javítaniuk a játékukon.

A szombathelyiek válogatott játékosa, Benke Szilárd szerezte a Falco első öt pontját a meccsen, majd Keller Ákos dobott egy kosarat. A szombathelyi csapat lendületesen kezdte a meccset, az Olaj csak egy pontot tudott szerezni az első két perc során. Tovább nőtt a két csapat közötti különbség, mivel a nagy kedvvel játszó Benke Szilárd egy szép betörés után szerzett kosarat. A Szolnok edzője, Gasper Potocnik időt is kért, hogy felrázza a csapatát.

A Szolnok agresszívebben próbált védekezni a palánk alatt, de ennek ellenére az első negyed felénél már tíz ponttal vezetett a szombathelyi csapat.

Nagyon jól mükődött a Falco védekezése, miközben remek támadójátékot produkáltak. A válogatott Perl Zoltán kosarával már 14 ponttal is vezetett a Falco, miközben a Szolnok csupán 5 pontra volt képes hat és fél perc alatt.

Másfél perccel a negyed vége előtt hét pontra jött fel a Szolnok, de több labdát eladtak a támadások során, így nem sikerült csökkenteniük a különbséget. Egy perccel a negyed vége előtt Benke büntetőivel már elérte a húsz pontot a Falco. A Szolnok távoli dobásokkal próbált közelebb kerülni, de nem sikerült faragniuk a hátrányból,

mert a negyed vége előtt fél perccel már az ötödik labdáját adta el a szolnoki csapat.

A Falco nyolcpontos vezetésével zárult az első negyed.

Benke ponterősen játszott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A második negyed elején Zsíros Péter okos helyzetfelismerése szerzett kosarat, így öt pontra jött fel a Szolnok.

A Falco, bár nagyon rosszul dobta a hárompontosokat, a kétpontosokat kiválóan értékesítette.

Hiába került közelebb a Szolnok, a Falco csapatából mindig volt valaki, aki pontot tudott szerezni. Váradi Benedek szép ziccere után a következő támadás során a magyar válogatott irányító egy remek lögybölt labdát passzolt fel Keller Ákosnak, a válogatott magasembere be is zsákolta a labdát a gyűrűbe. A második negyed felénél Váradi Benedek ellen ítéltek a bírók, és a vasi irányítónak ez volt a harmadik személyi hibája, így a biztonság kedvéért lecserélte őt Okorn edző.

Kiegyenlítetebbé vált a meccs, mert a Szolnok ritmust váltott, és sokkal agresszívebbé vált támadásban.

Így hiába vezettt a Falco, nem nyugodhatott meg az 6 pontos előny birtokában. Egy perrcel a vége előtt Subotic hárompontosa után öt pontra jött fel a Szolnok, de Perl kosara után hétpontos Falco vezetéssel zárult az első félidő.

A harmadik negyedben Benke Szilárd pontjaival már tizenkét ponttal vezetett a Falco, de szolnoki részről Pongó egy szép tempódobással válaszolni tudott. A Szolnok többet hibázott a támadásban, és a védekezésben sem találták a ritmust: Perl Zoltán egymás után két triplát dobott be, így tizenhat ponttal vezetettek a szombathelyiek a Szolnok ellen. Benke és Perl eddig 12-12 pontot dobtak a meccsen. A negyed felénél a Szolnok egyre többet erőlködött támadásban.

A Szolnok nem találta a ritmust a második félidőben Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Három perccel a vége előtt már húsz ponttal vezetett a szombathelyi csapat, a Szolnok teljesen elvesztette a ritmust támadásban. Az időkérés alatt Potocnik edző a harciasságot is számonkérte a szolnoki játékosokon.

A Falco oldalán a magyar válogatott három meghatározó játékosa remekelt: Benke 14, Perl 12, és Váradi szintén 12 pontot szerzett eddig a meccsen.

Váradi Benedek emellett hat gólpasszt is kiosztott már. A Szolnok 11 eladott labdánál járt a meccsen. A harmadik negyed tizennyolcos pontos szombathelyi vezetéssel zárult.

Az utolsó negyedben mindkét csapat kapkodva játszott, de a Falco meg tudta tartani az előnyét. A Szolnok továbbra is rengeteg labdát adott el, a negyedik percben már a tizenötödik labdáját adta el a szolnoki csapat. Perl Zoltán közben már a harmadik sikeres hárompontosát dobta, így tizenkilenc pont lett a különbség a két csapat között.

A Szolnok már a teljes pályán próbált védekezni, de a Falco továbbra is ponterős támadójátékot tudott bemutatni.

Váradi Benedek triplájával tovább tartotta a Falco a húszpontos különbséget. Két perccel a vége előtt a Falco kihasználta a cserelehetőségeit, a válogatott Keller Ákos is leült a cserepadra. Minden bizonnyal már a döntőre tartalékolt a vasi klub. A Falco megérdemelten jutott a Magyar Kupa döntöjébe, a Szolnok a ritmus nélküli játékával nem tudta szorosabbá tenni a második félidőt. A Magyar Kupa másik elődöntőjébe a DEAC csapata a Körmenddel játszik a döntőbe jutásért.

Eredmények, Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa, elődöntő:

Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 63-84 (15-23, 19-18, 12-23, 17-20)

A további program:
DEAC-Egis Körmend 17.45