Vágólapra másolva!
Óriási mérkőzésen, fantasztikus csatában született meg a Szekszárd 72-69-es győzelme a női kosárlabda-bajnokság második döntő mérkőzésén Szekszárdon. Az önkívületben játszó tolnai csapat meglepte a sokkal esélyesebbnek tartott Sopront és elhalasztotta a szombati bajnokavatást. Ezzel eldőlt, hogy a sorozat nem ér véget három meccs alatt, s a Sopronnak még egyszer vissza kell jönnie a tolnai városba.

A döntő első mérkőzésén a Sopron Basket 80-57-es győzelme egyfajta erődemonstrációként is felfogható volt.

Igazából a Szekszárdnak a második meccs, s a hazai pálya kínálta fel azt a lehetőséget, hogy ne három mérkőzésen dőljön el az aranyérem, s hogy a tolnaiak kikényszerítsenek egy negyedik, esetleg egy ötödik összecsapást is.

Ezért is volt érdekes a finálé második meccse, amely még mindig zárt kapuk mögött zajlott le Szekszárdon. Az előzetes oddsok mindenesetre nem azt mutatták, hogy nagy meglepetésre számíthatnak az oddsmesterek, mert a Sopron győzelmére 1.04-es oddsot kínáltak.

Fogadkozott a KSC (fehér mezben), hogy alaposan megnehezíti a Sopron dolgát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első kosarat a Szekszárd szerezte Goree révén, erre a másik oldalon a szintén amerikai Walker triplával válaszolt (2-3). Mindkét csapat keményen védekezett, a Szekszárd szívósan tapad a Sopronra, de az első negyed első felében mindkét oldalon sok dobás maradt ki. A vendégcsapat első 9 pontjából 7-et Meghan Walker dobott, akit nem lehetett tartani.

A Jovanovics helyére érkezett Határ Bernadett 21 másodperc alatt két faultot szedett be, le is kellett őt ültetnie Gáspár Dávidnak.

A 7. percben a szekszárdi Bálint Réka triplájával visszavette a vezetést a Szekszárd, 10-9 volt az állás. Ugyanő, vagyis Bálint Réka a büntetőket is jól dobta, így a 7. percben már 4 ponttal vezetett a hazai együttes, amely kissé megfogta a Sopront.

A KSC edzője, Zseljko Djokics 200. alkalommal ült a szekszárdiak kispadján Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazaiaknál Theodoreán Alexandra három személyi hibája okozott fejfájást. Őrült módon harcolt a KSC és ez nagyon jót tett a meccsnek, régen láttunk ilyen szoros és magas színvonalú összecsapást a két csapat között.

Az utolsó percben Studer Ágnes triplájával 19-14 lett az állás, de Jovanovicsnak erre is volt válasza: az első szünet 19-16-os hazai vezetéssel indult.

A második negyed egy 5-0-s soproni rohammal indult, ezzel a zöld-sárgák vissza is vették a vezetést (19-21). Amikor pedig Friskovec is bevágott egy szekszárdi hármast, Gáspár Dávidnak elfogyott a türelme és időt kért a Sopron. A KSC sokkal harapósabb volt, a vendégeknek ez nem ízlett és igazából nem láttuk tőlük a szokásos magas színvonalon működő pörgést.

Óriási csatát hozott a női bajnoki döntő második mérkőzésének első félideje Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 15. percben 23-23 volt az állás. A KSC már 10 támadólepattanónál tartott, de a támadásaik befejezése nem volt olajozott. Aztán amikor Határ Bernadett újabb ziccert hagyott ki és az ellentámadásból kosarat dobott a hazai csapat, jöhetett a második soproni időkérés. 27-23 volt ekkor az állás egy nagyon izgalnas meccsen, miközben a 2. negyedből majdnem 4 perc volt hátra még.

Az időkérés után Gabby Williams dobott egy hármast (27-26), de Bálint Réka megint triplával felelt.

A következő soproni támadást úgy védekezte ki a KSC, hogy a vendégcsapat támadóideje lejárt. De aztán ugyanezt a Szekszárd is átélte, szóval, nagyon keményen védekezett mindkét együttes. Az első félidő utolsó előtti hazai támadása után Bálint Réka harcolt ki faultot és dobhatott két büntetőt. 32-28, de ekkor elaludt a Szekszárd.

Briann January higgadtsága jól jött a Sopronnak a második negyed végén Fotó: Csudai Sándor - Origo

January előremerészkedett, a Sopron egy másodperc alatt átdobta a pályát, January úgy dobta be, hogy oda is ütöttek neki.

A büntető is bement, 32-31 volt az állás, de még mindig volt három másodperc.

Szóval, megint jöhetett a KSC egy időkérés után. Itt már nem született újabb pont, így a nagyszünetben 32-31 volt az állás.

A soproni játékosok a cserepadról ordítottak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy kérdés volt, hogy a második félidőben a KSC bírja-e majd saját maga által diktált óriási tempót. Persze az is várható volt, hogy még egy ilyen félidőt aligha játszik a Sopron, amely elképesztő lendülettel és

egy 8-2-es rohanással kezdte meg a második félidőt.

Határ Bernadett faulttal együtt dobta be, Meghan Walker megint hármassal jelentkezett, így alig telt el 80 másodperc a harmadik negyedből, 39-34-re már a vendégeknél volt az előny. A Szekszárd nem tehetett mást, mint időt kért.

Nem hagyta magát a hazai csapat, miközben egyre forróbb lett a hangulat. Theodoreán sarokból elengedett hármasa után 41-44 volt az állás, azaz a Sopron továbbra sem tudott nagyobb különbséget kialakítani.

A 25. percben Határ Bernadett már 4 személyi hibánál járt, le kellett ülnie.

Gereben Lívia dobott be két büntetőt, majd Krnjic egy duplát, Friskovec labdát lopott és a KSC visszavette a vezetést.

A 26. percben ismét a Szekszárd vezetett egy ponttal Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopronnak időt kellett kérnie, de ez sem segített, mert Goree két duplájával már 51-46 volt az állás. Hihetetlen, honnan állt fel a Szekszárd. A hosszú soproni pontcsendet Brooks duplája törte meg, de Goree erre is válaszolt. Óriási dobópárbaj alakult ki, Gabby Williams hármasa segítette ki a csávából a Sopront, amely 53-51-re jött vissza.

Az önkívületben játszó Studer Ágnes duplája és triplája után 58-53, majd Studer még két büntetőt is dobhatott.

Studer Ágnes önkívületben kosarazott a harmadik negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kettőből csak egy ment be, így az utolsó szünetben 59-53 volt az állás. Levegőben lógott tehát egy olyan szenzáció, amelyre előzetesen senki sem fogadott volna - emlékeznek még a meccs előtti oddsokra?

A harmadik negyed amúgy 49 pontot hozott, 27-22-re nyerte ezt a szakaszt a KSC. Goree kezdte a pontgyártást a negyedik negyedben (61-53), erre Határ válaszolt. Majd 61-55-nél Jelena Brooks hármasa esett be, 61-58-nál a Szekszárdnak kellett időt kérnie.

Ekkor jött a nap legszebb jelenete, amikor Erica McCall bebúrázta a nála magasabb Határt.

Az egyik oldalon Goree, a másikon Brooks volt a vezéregyéniség ezen az elképesztő meccsen.

Cheysea Goree (fehér mezben) vette hátára a Szekszárd csapatát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanakkor a Sopront nem lehetett leírni. Gabby Williams kosarával 63-62-re jöttek fel, Studer tudott erre felelni. 4 perccel a vége előtt 1 pont volt a különbség, amikor Studer vette át Goree szerepét - már ami a dobásokat illeti. 3.44-el a vége előtt Határ kipontozódott, az egyik centerét elvesztette a Sopron.

Óriási izgalmak közepette fordultunk rá a meccs hajrájára. Meghan Walker egy lepattanó után sportszerűtlen hibát követett el. Gereben két büntetőt dobhatott, de mind a kettő kimaradt. Drámai volt ez a pillanat, meg a következő is, mert hiába jöhetett oldalról a Szekszárd, nem tudták megtartani a labdát. Így maradt a 69-64-es állás. Studer, a legkisebb ember szedett lepattanót, de Krnjic elképesztő ziccert hagyott ki.

Mintha a győzelem lehetőségének súlya a Szekszárdot nyomta volna agyon.

Theodoreán Alexandra emeli a labdát a kosárra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó két percre 69-64-es állásnál fordultak a csapatok, majd Willams dobott kosarat. 69-66, egy perc sem volt hátra, a labda a szekszárdiak kezében volt. Ezzel sem tudtak élni, jöhetett a Sopron.

Meghan Walker úgy futott el, mintha az első percben jártunk volna. Bedobta a kosarat és a szekszárdi szabálytalanság után megítélt egy büntetőt is.

69-69 volt az állás 33 másodperccel a vége előtt. Ekkor Williams szabálytalankodott és Tehodoreán dobott be két büntetőt. 71-69, a Sopronnak kellett időt kérnie.

January kezében volt az egyenlítés, de kimaradt a dobás. Walker szabálytalankodott, de két szekszárdi büntetőből csak egy ment be, 72-69. Egy másodperccel a vége előtt kimaradt a soproni triplakísérlet és ezzel megszületett a nagy szenzáció: a KSC Szekszárd 72-69-re legyőzte a Sorpont. Ez azt jelenti, hogy szombaton délután biztosan nem lesz bajnokavatás, mert negyedik meccs is biztosan lesz a jövő kedden, Szekszárdon.

A Szekszárd győzelme az egész bajnokság eddigi legnagyobb szenzációja Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron ebben a bajnokságban először kapott ki pályán magyar csapattól.

A Vasas 20-0-s adminisztratív sikerét nem számoljuk ide, amely egy óvás után született meg. Legutóbb mérkőzésen a PEAC-Pécs nyert a Sopron ellen 2019. december 1-én 83-77-re, azóta nem volt magyar csapat, amely a pályán legyőzte volna őket.

A Szekszárd nagyon akart és mindent megtett a győzelemért, a meccs után óriási ünneplés kezdődött a pályán.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 2. mérkőzés: KSC Szekszárd-Sopron Basket 72-69 (19-16, 13-15, 27-22, 13-16).
Legjobb dobók: Studer 17, Goree 16, Bálint és McCall 10-10, illetve Walker 16, Williams 15.

Djokics Zseljko, a KSC edzője: – Az volt a célunk, hogy legalább egyszer győzni tudjunk a döntő sorozatban, s most megsináltuk ezt a csodát.

Abban is nagyon bízom, hogy a negyedik meccset már szurkolók előtt játszhatjuk le Szekszárdon.

Gáspár Dávid, a Sopron edzője: Későn vettük fel a kesztyűt, a Szekszárd nagyon keményen és jól védekezett. Nagyon sokat tettek ezért a győzelemért.

Az egyik fél három győzeméig tartó mérkőzéssorozat állása 1-1. A harmadik mérkőzést szombaton, május 1-én rendezik meg 14.15-től Sopronban.