A világklasszis Szeged legyőzte a klasszis Veszprémet

Debrecen, 2019. április 7. A Szeged játékosai ünneplik győzelmüket a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzés végén a debreceni Főnix Csarnokban 2019. április 7-én. A csapat 28-27-re nyerte a finálét. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A világ egyik legjobb formájában lévő kézilabdacsapata, a MOL Pick Szeged együttese a debreceni Magyar Kupa-döntőben is bebizonyította, hogy az elmúlt hetek, hónapok sikereit nem a véletlen szülte. A szegediek kőkemény védekezéssel kényszerítették térdre a Magyar Kupa döntőjében a 27-szeres Magyar Kupa-győztes Telekom Veszprémet, amely 8 gólos hátrányból állt fel, de egyenlíteni már nem tudott. A Szeged egyetlen góllal, 28-27-re nyerte meg a finálét.

A sportág nagy klasszikusa, a Veszprém-Szeged (vagy Szeged-Veszprém) ütközet, most éppen a Magyar Kupa döntőjében, Debrecenben.

A két együttes bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, azaz Európa nyolc legjobb csapatából kettő is a hajdúsági városban lépett fel.

A két csapat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében elkerülte egymást, a Szeged az északmacedón Vardarral, a Veszprém a német Flensburggal játszik majd.

A Veszprém története során 27 alkalommal nyerte meg ezt a trófeát, a két csapat 35 éve játszotta egymás ellen az első mérkőzését.

Annak ellenére, hogy a kupadöntő semleges pályán zajlott, teljesen megtelt a Főnix Csarnok. A Veszprém sorozatban tíz Magyar Kupát nyert, de a tavalyi bajnoki döntőt elvesztette a Szegeddel szemben.

Maqueda alig fél perc után szerezte meg a Szegednek a vezetést, Nagy László hamar egyenlített. Pár másodperccel később pedig Dragan Gajic góljával már a Veszprém vezetett. Nyugodtabban játszott a címvédő, Lékai kiállítást harcolt ki, Gajic magabiztosan lőtte a heteseket.

A kapusok az első percekben nem találkoztak a labdával, az első védést a szegedi Alilovic mutatta be.

Ezzel a szegediek kapusa be is rúgta a motort, sorozatosan jöttek a védései, szinte megbabonázta a veszprémi támadókat. Ennek köszönhetően a 10. percben már két góllal vezetett a Szeged (3-5.)

A veszprémi Mirsad Terzic (b) és a szegedi Bánhidi Bence a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szédületesen játszó Nagy László egyedül hozta vissza a Veszprémet, az ő két góljával a 12. percben 5-5 volt az állás. A védekezéssel ekkor kevesebbet foglalkoztak a csapatok, de a látványos támadójáték sok mindenért kárpótolta a nézőket. 8-7-es szegedi vezetésnél Sterbik Árpád hetest védett, de a Szeged tartotta kétgólos előnyét. David Davis, a veszprémiek mestere időt kért, de hiába, mert a szegedi Sigurmansson szélről behúzott góljával először vezetett három góllal a csongrádi csapat (7-10.)

Alilovic továbbra is ihletett formában védett, a Szeged 12-8-ra vezetett, azaz 20 perc alatt építette fel a négygólos előnyt. Sterbik helyett Mikler érkezett a veszprémi kapuba.

A szegediek védekezése világszínvonalú volt, ehhez jött még Alilovic, aki mindent megfogott.

A 22. percben elszabadultak az indulatok. A szegedi Blazevic könyökkel vert be egyet Manaszkovnak, akinek vérezni kezdett a feje.

A bírók semmit sem láttak,

Manaszkov joggal reklamált, de a két játékvezető elküldte őt. Érthetetlen, hogy nem lehetett ezt észrevenni, az meg még inkább, hogy mit gondoltak a bírók? Netán, hogy Manaszkov magának okozott sérülést? A vérző fejű játékos nehezen viselte a vele történteket, még a közönséggel is összeszólalkozott.

A veszprémiek támadójátéka a kisebb közjátéktól függően is akadozott, a 24. percben már öt góllal, 13-8-ra vezetett a Szeged. 14-9-es csongrádi vezetésnél Mikler fogott meg egy ziccert, megakadályozva ezzel az olló még szélesebbre nyílását. Ez azonban csak pillanatig tartott, mert Maqueda ötödik góljával már 9-15, majd Canellas lőtt gólt.

Máris eldőlt volna a finálé?

David Davisnek ki kellett kérnie a második idejét is, mert a Veszprém teljesen szétesett. Hét góllal vezetett a Szeged, 25 perc elteltével. 7-7 után a Szeged kilenc gólt dobott, a Veszprém meg kettőt. Aztán Gajic hetesből betalált, hosszú idő után dobott újra gólt a Veszprém.

A szegedi Dean Bombac (b) és Bánhidi Bence (j), valamint a veszprémi Mirsad Terzic (b2) és Blaz Blagontisek (j2) a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hétgólos előnyt a Szeged a szünetig megtartotta, így 17-10-es vezetéssel mentek pihenőre. A Veszprém játékában gyökeres változásnak kellett jönnie a második félidőben, mert ha ez nem érkezik meg, akkor a Magyar Kupa egy félidő alatt gyakorlatilag el is dőlt.

Egy furcsa nyilatkozat

A szünetben az M4 Sport stúdiójában szakértőként meghívott egykori veszprémi játékos, Gulyás Péter azt mondta, hogy a Veszprémnek csak akkor lenne esélye, ha olyan alattomosan, gyilkosan védekezne, mint a Szeged. Ez meglehetősen furcsa nyilatkozat volt. Gulyást minden bizonnyal a Manaszkov elleni ütés viselhette meg.

A 34. percig kellett várni a Veszprém első sikeres lerohanására, ebből gól is született, de még mindig öt góllal vezetett a Szeged. Aztán nyolccal – ennyi még nem volt a meccsen.

A Szeged lerohanta ellenfelét, 21-13, ez már nagyon nagy különbség volt.

A 42. percre ebből a nyolcból hármat eltüntetett a Veszprém, de a 22-17 még mindig kényelmes szegedi előnyt jelentett. Nagy László önfeláldozóan vetődött egy labdáért, de aztán el is adta azt. Talán a nagy előny tette kényelmessé támadásban a Tisza-parti csapatot, de a 44. percben a nyolcgólos hátrányát megfelezte a Veszprém. A 18. veszprémi gólt Strlek vágta be, 8 perc alatt 5-1-es futást csináltak Nagy Lászlóék.

A szegedi Stanislav Kasparek (elöl) és a veszprémi Mirsad Terzic a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Érezni lehetett, hogy amelyik csapat innen el tud mozdulni, az nyerhet. Maqueda önmaga hetedik, csapata 23. gólját vágta be, azaz a Szeged lépett ki az általa ásott gödörből.

Bánhidi Bencét ütésért piros lappal az öltözőbe küldték a bírók.

A lövőkézre irányuló ütést torolták meg így a játékvezetők. Ekkor még negyedóra volt hátra a döntőből. Gajic állt oda a hetesnek, de kihagyta. Ez végzetes hibának tűnt ekkor, hiszen a túloldalon Bodó Richárd első gólját lőtte be, és 24-18 volt az állás a Szeged javára.

A svéd Källman nagyot mosott le Lékainak, ő is kapott két perc pihenőt. Bodó húzta tovább a Szeged szekerét, erre Nagy László gólja jött, négy volt a különbség, 10 perccel a befejezés előtt.

A veszprémiek mindent megtettek, hogy megroppantsák a Szegedet, de négy gólnál közelebb nem tudtak jönni.

A Szeged két gyors támadással 27-21-re elhúzott, 8 perc volt hátra, ekkor lehetett azt látni a veszprémi szurkolók arcán, hogy ezt a döntőt nem ők fogják megnyerni.

Gondolták ők. A Veszprém nem adta fel, újra és újra nekidurálta magát. Hat perccel a vége előtt megint négy volt a különbség (23-27), majd Bodó eladta a labdát, Lékai lerohanásból háromra hozta fel a Veszprémet. Ekkor Dean Bombac saját kipattanójából lőtt gólt, öt perc volt még hátra, amely 4 gólos szegedi előnnyel indult.

A veszprémi Borut Mackovsek (b) és a szegedi Jorge Maqueda a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

2.20 volt még hátra, amikor heteshez jutott és emberelőnybe került a Veszprém. Mahé bedobta, kettőre jött fel a Veszprém (26-28.)

Hihetetlen, honnan jött vissza a Veszprém.

Bombac ellépte, Nagy László gólt dobott, már csak 1 góllal vezetett a Szeged, és 1 perc volt hátra. A Szeged üres kapuval támadott, mindenki tudta, ha gólt dobnak, megnyerik a kupát.

39 másodperccel a vége előtt jöhetett időkérés után a Szeged. Ekkor Nagy László lerántotta Bodót, kiállították a bírók a veszprémi klasszist. 23 másodperc volt ekkor hátra. A Szeged nem akart támadni, már majdnem vége lett a meccsnek, amikor a szegedi Sigurmansson Sterbikbe lőtt.

A Veszprém időt kért, övék volt az utolsó támadás, de csak 5 másodperc volt hátra.

Ez pedig már nem volt elég a Veszprémnek, amely egyetlen góllal, 28-27-re kikapott, és ezzel a Szeged nyerte meg a Magyar Kupát.

Juan Carlos Pastor Gomez, a Szeged spanyol vezetőedzője a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Szeged az utolsó negyedórában teljesen kiengedett, az pedig jelzésértékű, hogy a Veszprém 14-7-es szakaszt nyert meg a csongrádiak ellen. De az a nyolc gól előny, amelyet a Szeged megszerzett magának, elég volt Juan Carlos Pastor csapatának.

A Szeged 11 év szünet után nyerte meg újra a Magyar Kupát.

A két Bajnokok Ligája-negyeddöntős magyar együttes a mostani idényben harmadszor játszott egymással, és harmadszor is a Szeged győzött. Legeredményesebb játékosa Jorge Maqueda volt hét góllal, a túloldalon Nagy László szintén hétszer volt eredményes.

MOL-Pick Szeged - Telekom Veszprém 28-27 (17-10)
gólszerzők: Maqueda 7, Bombac 6, Sigurmannsson 4, Sostaric 3, Bodó, Canellas, Balogh Zs. 2-2, Gaber, Bánhidi 1-1, illetve Nagy L. 7, Gajic 5, Lékai 4, Strlek 3, Ilic, Nilsson 2-2, Blagotinsek, Nenadic, Mahé, Mackovsek 1-1.

a 3. helyért: Balatonfüredi KSE-RotaChrom Dabas 21-20 (10-13)

Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője: „Debrecen tartozott nekünk egy kupával. Ma megérdemelten nyertünk. Nagyon sok munkánk volt ebben, büszke vagyok a csapatra. Nehéz akkor játszani, ha ennyivel vezetünk, de ezt is megoldottuk.

A második félidőben pedig kibírtuk a veszprémiek nyomását, és megérdemelten nyertük meg a Magyar Kupát.”

A Szeged játékosai ünneplik győzelmüket a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szeged - Veszprém mérkőzés végén a debreceni Főnix Csarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusa: „Az első tíz percben vesztettük el a meccset. A második félidő kozmetikázás volt.

Könnyű gólokat kaptunk. Nem játszottunk jól, és akkor finoman fogalmaztam.”

David Davis, a Telekom Veszprém edzője: „A második félidő nem számít, az első félidő miatt nem volt esélyünk a győzelemre. A Szegednek jó napja volt, mi meg semmit nem csináltunk meg abból, amit kellett volna.”