Már a kézi-Eb a tét az oroszok ellen

Nagy László, kézilabda
SPAIN, Barcelona : Hungary's right back Laszlo Nagy (R) celebrates after winning the 23rd Men's Handball World Championships round of 16 match Hungary vs Poland at the Palau Sant Jordi in Barcelona on January 21, 2013. Hungary win 27-19. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Sorsdöntőnek ugyan nem nevezhető, de roppant fontos Európa-bajnoki selejtezőre készül a magyar férfi kézilabda-válogatott Oroszország ellen. A csütörtöki csehovi meccs előtt az oroszok számára rosszabbak az előjelek, de azért brutálisan erős csapat vár Talant Dujshebaevékre.

Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportot jelenleg a magyarok vezetik, Portugáliát otthon nehezen, Ukrajnát idegenben nagyon simán győzte le Talant Dujshebaev csapata. Az oroszok a második helyen állnak, eddig csak egy meccset játszottak (Portugáliában nyertek), az ukránok elleni, biztonsági szempontból kiemelt kockázatú mérkőzést őszről előbb április végére, majd június végére halasztották.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Mikler Roland (MKB-MVM Veszprém), Székely Márton (Balatonfüred).
Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Pick Szeged), Balogh Zsolt (MOL Pick Szeged), Nagy László (MKB-MVM Veszprém).
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (MKB-MVM Veszprém).
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL Pick Szeged).
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (MOL Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque HB, francia).
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém)
Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev
Forrás: keziszovetseg.hu


Tulajdonképpen a magyar válogatott az Eb-re jutásért játszik már Csehovban is, de a szombati, veszprémi visszavágó után már mindenképpen jó lenne biztos Eb-résztvevőként várni az utolsó két fordulót. Az oroszok ellen azonban nem lesz könnyű dolga a csapatnak.

A bombaformában játszó szélső nélkül

Dujshebaev majdnem teljes csapattal utazik, egy fontos hiányzója van csak: Gulyás Péter derekában becsípődött egy ideg, így a veszprémi jobbszélső nem játszhat. A magyar válogatott irányítását Mocsai Lajostól átvevő Dujshebaev bemutatkozása ugyan kicsit nyögvenyelősre sikerült a portugálok ellen, de azóta a spanyolországi felkészülési tornán és az ukránok elleni selejtezőn egyre jobban kézilabdázott a csapat, a játékosok láthatóan kezdenek ráérezni, mit akar játszatni velük az edző.

Talant Dujsebajev edzést tart a válogatottnak Forrás: MTI/Vajda János


A magyar szövetségi kapitány régi harcostársa ellen vezeti majd csapatát, az 1993-as világbajnok orosz válogatottnak tagja volt Dimitrij Torgovanov is, akit a vb után neveztek ki az orosz csapat élére. "Ez volt Oroszország első önálló szereplése nemzetközi versenyen, és rögtön elsők lettünk. Elképesztő élmény volt, Dmitrij pedig 21 évesen berobbant a köztudatba. Kiváló teljesítményével az All-star csapatba is bekerült" – mondta csütörtöki ellenfeléről Dujshebaev a kéziszövetség honlapjának.

Megtépázták az orosz kézilabda tekintélyét

Torgovanov úgy lett kapitány, hogy a válogatottal a legutóbbi világbajnokságon a 19. helyen végző Oleg Kulesovot kirúgta a szövetség. Így visszatérhetett a keretbe két sztár, akik pont miatta mondták le a válogatottságot. A magyarok ellen már ott lehetne a csapatban Timur Dibirov és Szergej Selmenko, de csak utóbbi lesz, mert a Vardar szélsője kézsérülést szenvedett.

Nehéz dolguk lesz Nagy Laciéknak Forrás: AFP/Josep Lago


Ugyancsak sérült másik két szkopjei légiós, Pavel Atman és Szergej Gorbok. De hiába gyengült az ő kiesésükkel a belső posztokon Oroszország, mögöttük már ott topog a közvetlen utánpótlás. Alekszander Gyerevennek remek szezonja volt a BL-ben, és Dimitrij Zsitnyikovnak is jól ment a játék, velük a Veszprémnek is meggyűlt a baja, amikor a Medvegyivel találkozott.

Az orosz keret

Kapusok: Nyikolaj Szorokin (Permszkije Medvegyi), Dmitrij Pavlenko (Csehovszkije Medvegyi), Andrej Djacsenko (Kausztyik Volgográd).
Mezőnyjátékosok: Pavel Andrejev (Csehovszkije Medvegyi), Valentyin Buzmakov (Permszkije Medvegyi), Alekszandr Dereven (Csehovszkije Medvegyi), Gleb Kalaras (HC Szentpétervár), Dmitrij Kiszeljev (HC Szentpétervár), Vitalij Komogorov (Kausztyik Volgográd), Dmitry Kornyev (Csehovszkije Medvegyi), Szergej Koszenykov (Kausztyik Volgográd), Kirill Kotov (Csehovszkije Medvegyi), Eldar Naszirov (HC Szentpétervár), Roman Ostasenko (Csehovszkije Nedvegyi), Alekszandr Piskin (HC Szentpétervár), Szergej Selmenko (Csehovszkije Medvegyi), Alekszandr Skurinszkij (Szkif Krasznodar), Igor Szoroka (Permszkije Medvegyi), Alekszandr Usztyin (Dinamo Asztrahány), Azat Vliullin (Poljot Cseljabinszk), Kirill Voronyin (Permszkije Medvegyi), Szergej Zsedik (Szkif Krasznodar), Dmitrij Zsitnyikov (Csehovszkije Medvegyi).
Forrás: keziszovetseg.hu


Az oroszoknak csak egy komoly gondjuk van: nincs nemzetközi szinten kiemelkedőnek mondható kapusuk, és a védekezésük sem olyan masszív, mint az elmúlt években. Csütörtök délután kiderül, mire megyünk velük.

Férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező, 3-4. forduló:
Oroszország-Magyarország, április 30., csütörtök, 18.30
Magyarország-Oroszország, május 2., szombat, 16.00

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont, 2. Oroszország 2 p (1 mérk.), 3. Portugália 0 p, 4. Ukrajna 0 p (1 mérk.)