Egységben az erő, irány megint az A csoport

Krakkó, 2015. április 22.
Magyar szurkolók emelik fel sálaikat, miközben a győztes magyar csapat a Himnuszt hallgatja a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés végén Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-
Krakkó, 2015. április 22. Magyar szurkolók emelik fel sálaikat, miközben a győztes magyar csapat a Himnuszt hallgatja a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés végén Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-én. A magyar válogatott 4-1-re nyert az olasz csapat ellen. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Vágólapra másolva!
A házigazda lengyelek ellen juthat világelitbe a magyar jégkorong-válogatott ma este Krakkóban. Elég nem kikapni, hogy a csapat feljusson a divízió I/A-ból, és a jövő évi vb-n Kanada vagy Svédország ellen játszhasson. De vajon lehet-e óvatosan hozzáállni egy ilyen fontos meccshez?

Szombat este megismételheti a bravúrt, a világelitbe jutást a magyar hokiválogatott, amely a második világháború óta eddig egyszer, 2008-ban került fel a világ legjobb 16 csapata közé. Akkor a következő évben, Svájcban az utolsó helyen végzett, és kiesett. A mai ellenfél, Lengyelország legutóbb 2002-ben járt az elitben, de a legjobb éveiben, a hetvenes években még a nyolccsapatos A csoportos vébén is szerepelt.

Ha Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány csapata Krakkóban nem kap ki a rendes játékidőben, akkor feljut az A csoportba, és jövő májusban Szentpéterváron, illetve Moszkvában minimum hét meccset játszhat olyan válogatottak ellen, mint Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország, Csehország, Svédország vagy Finnország. Ez még akkor is így lesz, ha Lengyelország esetleg hosszabbításban nyer, mert azért csak két pontot kap, a magyar válogatott pedig három pont előnnyel áll a második helyen.

A kevesebb hiba dönt

"Mindig az utolsó lépcsőfok a legnehezebb. Mindenki tudta, hogy ez nem lesz könnyű torna, és csak a kazahok emelkednek ki a mezőnyből. A jobb odafigyelés, a kevesebb hiba dönt majd szombaton" – mondta Chernomaz pénteken.

Hogyan taktikázik majd Chernomaz kapitány? Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz


A kapitány kiemelte, hogy minden mérkőzésen mutatott valami újat a válogatott. Hol a hajrában harcolta ki a győzelmet (a japánok ellen), hol az utolsó harmadban fordított (az ukránok ellen), hol már az elején meglepte agresszív letámadással az ellenfelet (az olaszok ellen). A kazahok ellen ugyanakkor kiütköztek az emberhátrányos védekezés gyenge pontjai.

"Ismerjük a lengyel csapatot, de ez fordítva is igaz. Kielemeztük a játékukat, és készen állunk a döntő ütközetre" – mondta a kanadai szakember, akit három éve még azzal a szándékkal neveztek ki kapitánynak, hogy vezényelje le a generációváltást, most pedig a feljutás is elérhető közelségbe került.

Hátul erősek a lengyelek

"A lengyelek hátul nagyon erősek, kiváló kapusteljesítménnyel rukkoltak elő, ennek megfelelően kevés gólt kaptak: az olaszok csak hosszabbításban győzték le őket 2-1-re, a kazahok is csak 3-2-re verték" – emelte ki az Origo kérdésére Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója.

Énekes Lajos, a fehérváriak egykori játékosa és edzője azt mondta: "Ez a lengyel csapat most jutott fel, logikusan bárki azt mondaná, hogy nekünk van több esélyünk, és ezt gondolom az eddig látott meccsek alapján is. Ugyanakkor a hazai közönség adhat nekik egy lökést, és ez csak egyetlen meccs, márpedig egy meccsen nem mindig a jobb csapat nyer."

Sarauer (j) az osztrák liga alapszakaszának pontkirálya lett a Volánnal Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz


A magyar csapat tagjait nem zavarja, hogy az ellenfél lesz otthon, legalábbis a három hete honosított, kanadai születésű Andrew Sarauer – az ukránok elleni csütörtöki meccs egyik hőse – igazi hokiünnepre készül: "Telt ház, 15 ezer néző. Mi is szeretnénk feljutni, ők is. Mi kell még? Videón kielemezzük a lengyelek játékát, és ígérhetem, maximális erővel küzdünk a sikerért."

Szapporói hősök

Vas Márton már tagja volt a 2008-as válogatottnak is, mi több, akkor ő lőtte az A csoportba jutást bebiztosító utolsó gólt. "Ezen a vébén lépésről lépésre haladunk előre, tudjuk, mi a célunk. Biztos kőkemény meccs lesz a hazaiak ellen, pihenten, felkészülten nekik ugrunk" – mondta a csapatkapitány.

A szapporói csapatból rajta kívül még a testvére, Vas János, valamint Kovács Csaba és Benk András tagja a mostani keretnek, a kapus Hetényi Zoltán pedig vésztartalék. Tokaji Viktor bokasérülés miatt nem játszhat, ő a szakmai stábot erősíti, akárcsak Majoross Gergely és Sille Tamás.

Gondolni sem szabad az ikszre

Énekes és Ocskay egyaránt az egységet nevezte a mostani magyar válogatott erősségének, utóbbi ezt azzal nyomatékosította, hogy "két mérkőzést is hátrányból fordítottunk meg, Japán, illetve Ukrajna ellen". Énekes szerint "egyéni képességekben jobb a magyar csapat, ha tehát egy villanás dönt, az nekünk kedvezhet".

Abban is egyetértettek, hogy nem a döntetlenre kell gondolni. Bár elég lenne, "ez elég ritka eredmény a hokiban, nem is lehet erre játszani", mondta meg Ocskay, míg Énekes egyenesen butaságnak tartaná, ha ikszre játszana a csapat.

Vas János az olaszok elleni meccsen Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz


A két csapat eddigi ötvenszer mérkőzött egymással, 15-ször nyertek a magyarok, 29-szer a lengyelek, és akadt hat döntetlen is. Legutóbb február 7-én, Torunban, felkészülési tornán találkoztak a felek, és 2-0-ra győztek a lengyelek. A legutóbbi tétmérkőzésen, 2010. április 18-án, a ljubljanai divízió I-es vb-n a magyarok 6-0-ra nyertek, akkor Vas Márton két góllal, Sofron István egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Az egység nagy erényünk

"Ugyanolyan elszántsággal, akarattal kell játszanunk szombaton, mint eddig. Nem tudtak megtörni minket az ellenfelek, mert remek az egység, és hiszünk egymásban" – idézte az MTI Sofront, aki az első két meccsen eltiltás miatt nem játszhatott, viszont az olaszok és az ukránok ellen egyaránt eredményes volt.

"Ennyire ne szaladjunk előre – felelte az esetleges feljutás utáni esélyeket firtató kérdésünkre Ocskay. – Ha ez bekövetkezik, azzal újra óriásit bizonyít a sportág, bizonyítja, hogy ilyen kis közösségből is lehet egy A csoportos válogatottat kialakítani."

Nem a világelit a lényeg

Énekes úgy látja, "per pillanat a liftezős korszak a realitás", mert a válogatott ugyan elért egy szintre, de "az még nem az A csoport szintje". Természetesen ez is hatalmas teljesítménye figyelembe véve a hazai pályák és játékosok számát. "Olyan zónába értünk, amiben nagyon nehéz előre haladni, de ebben a feladatban ez a szép. A legfontosabb pedig az, hogy sok ezer szurkolónak örömet tudunk okozni" – tette hozzá Ocskay.

Krakkóban mindenfelé magyarokat látni Forrás: MTI/PAP/Jacek Bednarczyk


A meccsre mind a 15 328 jegy elfogyott már csütörtökön, ez nézőrekordot jelent a divízió I-es vébék történetében. A magyar szurkolók eddig is szép számban, két-háromezren látogattak ki a helyszínre, szombaton várhatóan ennél is többen lesznek. Az általuk teremtett remek légkört a nemzetközi szövetség honlapja külön meg is említette.

Az állás a lengyel-magyar meccs előtt

1. Kazahsztán 12 pont (20-6-os gólkülönbség)
2. Magyarország 9 (12-10)
3. Lengyelország 6 (8-7)
4. Japán 6 (10-16)
5. Olaszország 5 (7-9)
6. Ukrajna 1 (8-17)

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos A csoportba, és Szentpéterváron, valamint Moszkvában szerepel majd jövő májusban, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.