Vágólapra másolva!
Négy győztes Bajnokok Ligája-mérkőzés után is hárombusznyi kéziszurkoló utazott el Kaproncára a Podravka elleni újabb összecsapásra, amelyet a Győri Audi ETO KC végül 29-22-re megnyert, így bebiztosította csoportelsőségét. A drukkerek a klubtól kapott támogatást mindig meghálálják, az elnök, Kelecsényi Ernő pedig már arról álmodik, milyen csodás szezont zárhat a magyar női kézilabda.

Háromnegyed órával a Podravka Koprvnica-Győri Audi ETO nőikézilabda-mérkőzés kezdete előtt már majdnem megtelt a vendégszektor, a drukkerek közül mindössze hármat fordítottak vissza a határról, őket is csak azért, mert lejárt úti okmánnyal akartak bejutni Horvátországba.

"Eredetileg két buszt rendeltünk, de aztán az utolsó pillanatban jelentkezett még tíz szurkoló. Elvünk az, hogy drukkert otthon nem hagyunk, rendeltünk még egy kisbuszt, így mindenki kényelmesen elfért" - mesélte a Győri ETO Kézilabda Szurkolók Egyesületének elnöke, Gellért Tamás, aki szerint a klubnál szerencsés szimbiózis alakult ki.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

"Hosszú munka után 2002-ben sikerült megállapodnunk az ETO-val. Az együttműködés lényege az, hogy miután a csapatnak szüksége van a szurkolókra, és viszont, így a klub segíti a szurkolói egyesületet. A belföldi mérkőzésekre kedvezményes buszt kapunk, csak a belépőket kell állni, a külföldi összecsapásokon pedig minden fordítva történik: a klub által rendelkezésre bocsátott busz költségét mi álljuk, cserébe elintézik nekünk, egyesületi tagoknak a jegyeket" - mondta.

Gellért szerint ezen nem változtatott a tavalyi elnökválasztás sem, a Vanyus Attilával kitalált egyezséget ugyanis utódja, Kelecsényi Ernő sem akarta megmásítani. "Amint megválasztották Kelecsényit, azonnal felhívtam, gratuláltam neki, és időpontot kértem tőle. Azt mondta, minden maradhat a régiben, nekem pedig ennyi elég volt" - mesélt a jogfolytonosságról.

Forrás: Győri Audi ETO KC
Forrás: Győri Audi ETO KC

Löke egy góllal örvendeztette meg a Kaproncára utazó győrieket

Kelecsényi Ernő klubelnök szerint ez egyértelmű volt, fel se merült benne, hogy változtatni kellene. "Fontos a szurkolók szeretete, még akkor is, ha tavaly a Randers vagy a Hypo elleni idegenbeli vereség után kaptunk tőlük hideget-meleget. De ez így normális" - mondta, hozzátéve, minden mérkőzésre elmegy, mert akkor lehet csak vélemény formálni valamiről, ha ott van, ha látja.

38 óra vonatút Moszkváig

Az igazi győri szurkolónak a távolság nem akadály. A BL-csoportkörben szerencsésen alakult minden, hiszen Kolozsvár, Ljubljana és Kapronca is vállalható távolság volt. De ment már busz a norvégiai Larvikba, a franciaországi Besanconba és háromszor Spanyolországba is.

"A spanyol túrákat mindig összekötöttük valami hasznossal, bejártuk a francia Riviérát, megálltunk egy barcelonai városnézésre, és ha már ennyire messze kellett menni, egyszer Párizson át jöttünk haza" - mesélte Gellért, hozzátéve, 1000 km után az igazi szurkoló már nem számolja, merre járt és mekkora utat tett meg.

Állítja, hogy élete élménye az volt, amikor a Zvezda Zvenyigorod elleni idegenbeli összecsapásra 38 órán át vonatozott néhány társával Moszkvába, és onnan még 80 km-t utaztak a mérkőzés színhelyéig, Csehovig.

Csak a Győr-Fradi számít

A szektor közben megtelik, első ránézésre Eduarda Amorim a nagy kedvenc, az ő mezében feszítenek a legtöbben. A csapat melegítése közben zúg a Hajrá ETO, amikor pedig Ambros Martin vezetőedző útja előttünk vezet el, a közönség őrjöngve üdvözli, néhányan pacsiznak is vele.

A szurkolók nagyon szeretik, mert "jó fej, aki csak a munkában hisz". És hát hol van még egy olyan edző, aki az első bajnoki forduló előtti estén vendégül látja csapatát egy nagy bulira? Egyöntetű a vélemény: a Győr játéka ugyan nem olyan látványos, mint korábban volt, de aki ért a kézilabdához, az látja, hogy most nagyon komoly a védekezés. Márpedig ha ez kell a sikerhez, hát ez kell.

Forrás: Győri Audi ETO KC
Forrás: Győri Audi ETO KC

A brazil Amorim nagy kedvenc a szurkolók körében

A szezon eredményeit látva a csapat talán kicsit szembe is ment az edzői akarattal a szerdai Ferencváros elleni bajnokin. Az addigi jó védekezés, és kevésbé látványos támadójáték egy összecsapásra elfelejtődött, így született meg a 37-28-as eredmény. A szurkolók többsége keresi a kapcsolatot a trénerrel edzések előtt vagy után, állítólag Martínnak elmagyarázták, hogy a Barcelona-Real Madrid focimeccs vagy a Hamburg-Kiel kézimeccs ugyan rangadó, de csak a Győr-Fradi után. Itt muszáj, hogy egyszer tíz legyen közte a hatvan perc során.

Tatari a helyi isten

A BL-mérkőzés közben lassan kezdődik, a helyiek számára minden Miranda Tatari körül forog. A válogatott kézilabdázó egy hete a Kolozsvár elleni mérkőzés első félidejében szenvedett súlyos térdsérülést, de a szalagszakadás ellenére folytatta a meccset. A horvát lapok azt írták még a hét közepén, nem elképzelhetetlen, hogy a Győr ellen is pályára lép, de végül csak a kispadon szorított a társaknak.

A műsorközlő külön üdvözli, a csapat bemutatásakor az egyetlen játékos, akinek állva tapsol 2000 néző, és még a félidei kvízműsorban (amelyben különböző ajándékokat lehetet nyerni) is az az egyik kérdés, Tatari melyik testrésze sérült meg.

A meccset felvezető zenére senkinek nem lehet panasza, a hazaiak tudják jól, hogy ezt a meccset túl kell élni (Gloria Gaynor: I will survive), hogy a Paradicsomba jussanak (Guns N' Roses: Paradise City), de ha nem sikerül pontot szerezni a biztos továbbjutás eléréséhez, akkor egy hét múlva Ljubljanában még lehet javítani, azaz kezdődhet a végső visszaszámlálás (Europe: Final countdown).

A győriek himnuszéneklését elnyomja a helyi klubnóta bömbölése, a zászlók magasba tartása árulkodik arról, hogy vigyázzba kell állni a lelátón.

Könnyed siker az ötödik BL-fordulóban

Aztán jön a mérkőzés, amelynek első húsz perce ugyan döcögős, de csupán addig, amíg Martín meg nem találja a megfelelő védelmet. A beállós Vesna Milanovic Litre ellen ugyanis nem megy a Lekic, Amirom belső védőpárosnak, de jön Tervel, aki megoldja a helyzetet. Ugyan Lekic egy rontott büntetője mellett Görbicz három hetest is elhibázott, a félidőben így is 14-11-re megy az ETO.

Forrás: Győri Audi ETO KC
Forrás: Győri Audi ETO KC

Lekic hét góljával a győriek legeredményesebbje volt

Aztán szünet után fokozatosan elhúz a magyar bajnok, Martín együtt él a játékkal, még Tervel labdalopását követő ziccerrontását is megtapsolja. Szerencsére Lekic, Kovacsics és Radicevic remekül játszik, a horvát szurkolók egy része ki is használja az 53. percbeni időkérést, és 18-25-ös hátránynál megindul hazafelé.

A győriek közül mindenki lehetőséghez jut, Görbicz is meglövi két gólját az utolsó öt percben, a vége így magabiztos 29-22, ezzel a Győr nemcsak százszázalékosan vezeti csoportját, de már biztosan meg is nyerte azt.

A B csoport állása:

1. Győri Audi ETO KC5500143-10810
2. HC Podravka Vegeta5302114-1156
3. RK Krim Mercator5203123-1354
4. U Jolidon Cluj5005115-1370

"Sok gonddal küszködött az ellenfél, hiszen egyik legjobbja, Miranda Tatari nem játszhatott, de úgy érzem, komolyan felkészültek ellenünk, és mindent kijátszottak, amit csak tudtak" - mondta Ambros Martín, aki miután rájött, hogy a sajtótájékoztatót nem fordítják angolról se magyarra, se horvátra, spanyolul kezdett el beszélni, nem kis derültséget kiváltva az újságírókból. "Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével, azt hiszem, a hibák ellenére ma végre igazán csapatként funkcionáltunk. Megszereztük a csoportelsőséget is, ezért nagyon büszke vagyok a lányokra."

"Nagyon sokat edzettünk erre a mérkőzésre, hogy tökéletesen felkészüljünk a nagyon-nagyon jó Podravka ellen. Kiválóan védekeztünk, jól harcoltunk és csoportelsők lettünk, ami ennek a meccsnek a legfőbb tétje volt" - mondta Heidi Löke, a győriek norvég beállósa.

A hazaiak edzője, Neven Hrupec szerint nagyon sokat jelentett Tatari hiánya., de nélküle is mindent megpróbáltak a siker érdekében.

"Nem sikerült nyerni, de semmi sincs veszve, hiszen a jövő héten még bebiztosíthatjuk helyünket a legjobb nyolc között. A Ljubljana elleni idegenbeli meccsre koncentrálnunk, ehhez pontot kell szereznünk, vagy háromnál kevesebb góllal kell kikapnunk. Szeretném megköszönni a közönségnek, hogy eljött és buzdított bennünket, szeretnénk meghálálni ezt azzal, hogy továbbjutunk, és tavasszal újabb európai sztárcsapatokat hozunk el Kaproncára."

Forrás: Győri Audi ETO KC
Forrás: Győri Audi ETO KC

Radicevic és Lekic boldogan fotózkodhatott a meccs után

Az ETO a jövő héten hazai pályán a Kolozsvárral meccsel, az idegenbeli ötgólos siker után hazai pályán is abszolút esélyes. A vasárnapi csata után Kelecsényi Ernő klubelnök már azt számolgatta, micsoda sikert hozhat a magyar kézilabdának a 2012-13-as szezon.

"Nagyon bízom a válogatottban a decemberi Európa-bajnokságon, egy csúcsformában lévő Görbiczcel és Tomorival bármire képes lehet az együttes. A BL-ben pedig akár két magyar csapat is elődöntőbe juthat. Lehet, nem is lenne baj, ha a Fradival egy csoportba kerülnénk a legjobb nyolc között."