Vágólapra másolva!
Fel sem merült benne, hogy felmentést kérjen a felkészülés alól, és nincs oka a lelkiismeret-furdalásra, pihenni szeretne - így magyarázza döntését Pálinger Katalin, a Győr válogatott kézilabdakapusa, aki a héten hivatalosan is bejelentette, hogy nem lesz ott a decemberi kínai világbajnokságon. Szerinte korrekten járt el, mert idejében tájékoztatta a szövetségi kapitányt, a 2012-es olimpiára pedig már más tervei vannak. Bár azt mondja, mindig van visszaút.

- Sok szurkolót meglepett a bejelentésed, hogy nem vállalod a decemberi világbajnokságon való szereplést, noha 2007-ben, Franciaországban már jelezted, hogy az volt az utolsó vébéd.
- Így van. Már akkor is mondtam: mint a legtöbb sportvezető és sportoló, olimpiai ciklusban gondolkodom. Azaz a harmadik olimpiám után London, illetve az azt megelőző vébé és kvalifikáció már nem fér bele.

- Tavaly augusztusban is azt mondtad, pihennél, kihagynád a macedóniai Eb-t, végül mégis beadtad a derekad. Mi volt akkor a szakvezetés érve, ami ezúttal nem győzött meg?
- Peking után azt mondtam, mivel 2012-ben már nem játszom, itt a lehetőség az új csapat építésére. Hiába játszom még 2-3 évet, a válogatottat az olimpiára kell összerakni, nekem addigra más, magánéleti terveim lesznek. Ám Imre Vilmos szövetségi kapitány meggyőzött, azt mondta, nála még mindig úgy kezdődik a válogatott, hogy Pálinger Katalin az első számú kapus. Így aztán mentem az Eb-re. Persze, hallottam pletykákat, hogy csak pénzért vállaltam a szereplést, de ez nem igaz. Most viszont elhatároztam magam, tényleg pihenek. Ezt Mátéfi Eszterrel hetekkel ezelőtt közöltem, ő megértett, maximálisan elfogadta a döntésemet. Céltudatos ember vagyok, ez volt a korrekt lépés, nincs, nem is lehet miatta lelkiismeret-furdalásom.

- Azt nyilatkoztad az azerbajdzsáni túrát követően, hogy úgy érzed magad, mint egy zombi. Miért tértél vissza a két Eb-selejtezőre, pláne a gyenge azeriek elleni meccsre?
- Csak egy aprócska jelzés volt az EHF felé, hogy fáradt vagyok. Túl sok a meccs, nem könnyű, ha az ember minden fronton helyt akar állni. Hogy miért játszottam a két selejtezőn? Ha belegondolsz, ez már egy jövőbe mutató cselekedet volt részemről. A kapitánynak azt mondtam, a világbajnokságra nem megyek ugyan, de ha számít rám, jövőre ott leszek az Eb-selejtezőkön. Az pedig hogy nézett volna ki, hogy akkor védek, a mostani kettőn, ami ugyanahhoz a sorozathoz tartozik, pedig nem?

- Fel sem merült benned, hogy esetleg könnyítést, felmentést kérsz a felkészülés alól és csak a vébére csatlakozol a válogatotthoz?
- Dehogy, ez teljesen inkorrekt lenne. Aki ismer, tudja, hogy nem ilyen vagyok. Sőt, ha ezt felajánlotta volna a szakvezetés, akkor sem fogadtam volna el.

Forrás: MTI

- Mi lesz akkor, ha három hónappal a londoni olimpia előtt úgy érzed, még van benned annyi, és mégis ott szeretnél lenni?
- Ha minden a terveim szerint alakul, nem leszek ott. De ki tudja? Erre mondják, hogy sohase mondd, hogy soha. Érdekes, hogy mindenki Londonról beszél, pedig a kulcskérdés a kvalifikáció lesz. Ha olyan rendszer szerint zajlik minden, mint legutóbb, akkor egy kőkemény világbajnokságon és az azt követő selejtezőkön dől el a résztvevők sorsa. Nem lesz egyszerű kijutni az olimpiára.

- A Győri Audi ETO a hétvégén kezdi meg Bajnokok Ligája-szereplését, vasárnap Moszkvában léptek pályára. Milyen a hangulat a csapatban, mit vártok a sorozattól?
- Mivel most indul a BL, sok információnk nincs az ellenfelekről. Persze azt tudjuk, melyik csapat milyen kerettel rendelkezik, ki sérült, de ez az a sorozat, ahol soha senki ellen nem mehetünk biztosra. A szerdai, Békéscsaba elleni bajnoki második félidejében akadtak biztató jelek, remélem, a Zvezda Zvenyigorod ellen is jól megy a játék. Moszkvában például az utóbbi két meccset megnyertük az orosz csapat ellen. A Békéscsaba ellen nagyon hiányzott Vérten Orsi játéka, aki vasárnap már pályára lép. Játszhatott volna a bajnokin is, de edzőnk, Konkoly Csaba szerintem nagyon helyesen úgy vélte, nélküle is tudunk nyerni. Amorim orra többször el volt törve, a brazil válogatottal Dániában járva ismét ütést kapott rá, de nem az a típusú játékos, aki félve menne a pályára, biztosan játszani fog ő is.

Pálinger Katalin
Születési idő: 1978. december 6.
Eddigi klubjai: Győri ETO, Dunaferr, FC Köbenhavn, Krim Ljubljana, Győri Audi ETO
Válogatottságainak száma: 234
Eredményei: ötszörös magyar bajnok (2001, 2003, 2004, 2008, 2009), négyszeres Magyar Kupa-győztes (2002, 2004, 2008, 2009), BL-döntős (2009), kétszeres EHF-kupa-döntős (1999, 2003), olimpiai ezüstérmes (2000), olimpiai 4. (2008), olimpiai 5. (2004), vb-ezüstérmes (2003), vb-bronzérmes (2005), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998, 2004), az év játékosa Magyarországon (2003, 2004)