Vágólapra másolva!
Hivatalosan nincs szövetségi kapitánya a magyar jégkorong-válogatottnak, a svájci világbajnoksággal ugyanis lejárt Pat Cortina megbízatása. A kanadai szakember maradása attól függ, hogyan tudja összeegyeztetni munkáját a müncheni klubkötelezettséggel. Döntés szeptemberben várható, de a szövetség már keresi az alternatív megoldásokat is.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) június 15-i elnökségi ülésén egyetlen kérdésre nem született válasz: ki lesz a válogatott szövetségi kapitánya. Pat Cortina szerződése ugyanis a svájci világbajnoksággal lejárt, s bár szándék mindkét fél részéről mutatkozott, nem lehet tudni, hogy a klubkötelezettség engedi-e a folytatást.

Cortina 2003 óta dolgozik a magyar válogatottnál, s alig akadt olyan év, amikor a nemzeti csapat mellett ne lett volna más munkája. 2004-2006 között az Alba Volán, 2006-2007-ben az EHC München, 2007-ben a HC Innsbruck, 2007 óta pedig ismét az EHC München vezetőedzője volt.

A problémák az idei évben kezdődtek, hiszen a német rájátszás egészen a világbajnokság idejéig elnyúlt, így Cortina a felkészülés során ingázott München és Budapest között, a legfontosabb, döntőbeli mérkőzésekre pedig nem is tudott maradni klubjánál.

Jövőre a helyzet még bonyolultabb: egyrészt a magyar válogatott a divízió I-es világbajnokságon vesz részt, amely időben korábban kezdődik, mint az A csoportos eseménynél. Másrészt a vancouveri téli olimpia miatt a német Bundesliga alapszakasza (amely szeptember 4-én rajtol, s március 21-ig tart) februárban szünetel - ha ez történik a másodosztályban is, akkor a szezon alaposan elnyúlik.

Márpedig így Cortina kötelezettségeit nehéz lesz összeegyeztetni, tehát a szövetségnek, illetve az EHC München vezetőinek is tárgyalni kell a folytatásról.

"Várhatóan a szeptember eleji elnökségi ülés dönt arról, ki lesz a felnőtt szövetségi kapitány" - mondta az [origo] érdeklődésére Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára.

"Pat Cortina egyelőre nem tudott visszajelzést adni, hogy 2010. áprilisban hogyan tud részt venni a vb-felkészülésen és a világbajnokságon, mivel még nincs készen a jövő évi német ligamenetrend. Ha pozitív lesz a válasz, akkor jó eséllyel ő maradhat a kapitány, de a szövetség már utánanézett az alternatív lehetőségnek is."

A korosztályos válogatottaknál megszületett a döntés, a junioroknál és az ifiknél is kanadai szakember vette át a szakmai irányítást - azaz, ha Cortina maradna, teljes lenne a kanadai szakvezetés. A juniorok válogatottnál a dunaújvárosi szakvezető, Jonathan Patrick MacCallum, az ifjúságiaknál a legutóbb a Bp. Stars U18-as csapatánál tevékenykedő Robert Dever lett a főnök, előbbit Mayer Péter, utóbbit Fekti István segíti.

Fotó: Ránki Dániel [origo]

MacCallum: Nagy hatással van rám a magyar jégkorong

A magyar U20-as válogatott december 13-19-e között Magyarországon megrendezésre kerülő divízió II-es világbajnokságon küzd majd a feljutásért. A csapat élére frissen kinevezett szakember, Jonathan Patrick MacCallum az icehockey.hu-nak elmondta, Magyarországra érkezése előtt már tudta, hogy a felnőtt válogatott figyelemre méltó eredményt ért el a világbajnokságon, így egy erős bajnokságra számított

"Igazán nagy hatással van rám a magyar jégkorong. Az egyik legnagyobb erőssége, amivel találkoztam, a Magyar Jégkorong Szövetség elkötelezettsége, hogy minden szinten segítse a sportot. A gyengéje talán az, ami sok más országban is probléma: a népesség viszonylag kis százaléka foglalkozik a jégkoronggal, így a fiataloknak is csupán apró töredéke érdeklődik a sportág iránt. Ahhoz, hogy nagy játékosokat neveljünk, már egészen kis korban bele kell csepegtetnünk a srácokba a jégkorong szeretetét. Ezért olyan hozzáértő edzőkre van szükség, akik alkalmasak arra, hogy megfelelően fejlesszék a fiatalokat."

MacCallum elmondta, eddig mindössze egyszer találkozott Pat Cortinával. "Pat fantasztikus munkát végzett a felnőtt válogatottnál, és nagyon boldog lennék, ha együtt dolgozhatnánk a magyar jégkorong fejlődéséért."

Dever: Már vártam a lehetőséget, hogy taníthassak

A Minszkben bronzérmet szerző ifjúsági válogatott 2010-ben Bob Dever irányításával fog küzdeni a hőn áhított cél, az A csoport eléréséért. A szakember új szerepkörén kívül arról is beszélt, hogyan látja a sportág honi helyzetét.

"Magyarországról, mint hokinemzetről nem lehet hallani Kanadában. Igazából nem voltak elvárásaim, amikor Budapestre jöttem a Bp. Stars U18-as csapatához edzőnek, de már vártam azt a lehetőséget, hogy olyan játékosokat taníthassak, akik nem ugyanazzal a rálátással rendelkeznek, mint a kanadai társaik. Igazán élvezem a magyarországi munkát, nagyon kellemes meglepetés volt számomra, hogy mennyi nagyszerű játékos van itt. Azt hiszem, Magyarországon a sportágnak egészen másfajta kihívásai vannak, mint Kanadában, ahol a jégkorong gyakorlatilag egy vallás. Magyarországon a legnagyobb problémát a pályák hiánya okozza.

A másik probléma, amivel a magyar jégkorongnak szembe kell néznie, az a játékvezetés szintje. Ez olyan szerves részét képezi a játéknak, amit gyakran nem vesznek figyelembe.

A magyar jégkorong igazi ereje viszont azokban az elkötelezett csoportokban rejlik, akik a klubokat működtetik. Sok ember idejét és pénzét nem kímélve segíti a sportág fejlődését, és épp ezért hiszek benne, hogy fényes jövő vár a fiatal játékosokra. Az új generáció játékosaira jótékonyan hatnak a felnőtt válogatott kiváló eredményei."