Vágólapra másolva!
Horvátország komoly számolgatásba kezdett a férfikézilabda-világbajnokságon, s mind a játékosok, mind a szakvezetők úgy vélik, Magyarország szombati legyőzésével akár már az elődöntőt is kiharcolhatja az együttes. A házigazda szövetségi kapitánya, Lino Cervar szerint azonban vigyázni kell a magyarokkal, hiszen ellenük sohasem lehet tudni, mire számíthatnak.

Pincési László helyszíni jelentése Zágrábból

A horvát Index szinte minden kulcsszereplőt megszólaltatott a középdöntő kapcsán - a kivételt egyedül Ivano Balic jelentette, aki a Svédország elleni sikert követően dühösen ment az öltözőbe, nem ünnepelt együtt a szurkolókkal. Ám a szakvezetés szerint semmi gond nincs...

Az internetes oldal szerint összességében minden a legnagyobb rendben a válogatott környékén, a média, a szakvezetés, sőt még a csapat is úgy számol, akár egy győzelem elég lehet az elődöntőhöz. Ezt a sikert minél előbb szeretné behúzni Horvátország - most már érthető, miért aggódott annyira Hajdu János, hogy éppen a házigazda ellen kezd Zágrábban a magyar válogatott.

"A szlovákokat egyáltalán nem ismerjük, de majd megnézzük a magyarok elleni összecsapásukat videón. A legnagyobb csatát egyértelműen Franciaország ellen vívjuk majd" - nyilatkozta Domagoj Duvnjak.

Csapattársa, Venio Losert kapus szerint azért illik figyelni az első mérkőzésre is. "Szerencsére fantasztikus formában vagyunk, kapustársam, Alilovic szenzációsan véd. Most egyértelműen a magyarokra kell koncentrálnunk, nem szabad ellenfelünket sem le-, sem túlbecsülni."

Goran Sprem szerint nem lenne meglepő, ha Franciaország helyett Svédország jutna be a legjobb négy közé. "Nagyon jól jött nekünk a magyar-szlovák iksz, könnyen elképzelhető, hogy szombaton már elődöntősök leszünk" - nyilatkozta a horvát játékos.

A legóvatosabb az öreg róka, Lino Cervar volt. A horvát szövetségi kapitány ugyan köhög, és kisebb megfázással küzd, de ez nem zavarja a munkában. "Szeretném, ha szombaton folytatódna a sikerszéria. Nagy célunk az elődöntő, ha az elérjük, akkor az utóbbi kilenc világversenyt figyelembe véve nyolcadszor jutnánk a legjobb négy közé. A magyarok ellen nyerni kell, noha az Eb-selejtezőben, Veszprémben legyőztek bennünket. Ellenfelünk kiváló játékosokkal rendelkezik, fel kell készülnünk, ellenük sohasem lehet tudni, mire számíthatunk. A magyarok olyanok, mint egy időzített bomba."


Horvát hangulatjelentés Splitből

A Vecernij List többek között megszólaltatta Eklemovics Nikolát, aki úgy vélte, a francia válogatottat csak Horvátország állíthatja meg. Az MKB Veszprém átlövője reményét fejezte ki, hogy az eszéki hangulat folytatódik: "Remélem, a magyar szurkolók Zágrábba is elkísérnek bennünket."

Ami a magyar válogatottat illeti, a csapat pénteken utazott Zágrábba, délután edzett a helyszínen, majd videófelvételek alapján elemezték a horvátok játékát.

"Ugyanaz a cél, ami eddig: a legjobb nyolc közé jutás. Ez már egy győzelemmel is elérhető, amire Korea ellen van talán a legtöbb esély, de a svédek ellen is látok 50 százalékot a sikerre. Újabb két pont begyűjtése esetén a céljaink minden bizonnyal teljesülnének, két győzelemmel pedig a vágyaink is, azaz valószínűleg játszhatnánk az ötödik helyért, amit óriási eredménynek tartanék" - nyilatkozta Hajdu János.

A horvát vb-keret:
kapusok: Venio Losert (Barcelona), Mirko Alilovic (Ademar Leon)
mezőnyjátékosok: Ivano Balic, Domagoj Duvnjak, Igor Vori, Denis Spoljaric, Tonci Valcic (CO Zagreb), Mateo Hrvatin (Zamet Rijeka), Blazenko Lackovic (Hamburg), Vedran Zrnic (Gummersbach), Jakov Gojun (Siscia Sisak), Goran Sprem (Nordhorn), Petar Metlicic (Ciudad Real), Denis Buntic (Ademar Leon), Ivan Cupic (Gorenje Velenje), Dalibor Anusic (Göppingen)

A horvát csapat eddigi vb-szereplése:
1995 - 2. hely, 1997 - 13. hely, 1999 - 10. hely, 2001 - 9. hely, 2003 - 1. hely, 2005 - 2. hely, 2007 - 5. hely

Nem sok kellett a katasztrófához
Szerdán majdnem tragédiába torkollott a Horvátország-Spanyolország csoportmérkőzés. A spliti Spaladium Arena lelátójának egy része ugyanis megrogyott, ezért az ott helyet foglaló nézőket biztonsági okokból áthelyezték. Horvát lapok szerint az ülőhelyek alatt süppedések jelentek meg, méghozzá az északi tribünön, amely mobil-, vagyis ideiglenes lelátó, s ahol a Tornado horvát szurkolói csoport tagjai voltak. "A mobil tribünök 5500 ülőhelyet biztosítanak, s 440 tonna súlyt bírnak el. Valószínű, hogy a megengedettnél mintegy húsz-harminc emberrel több volt a tribünön - mondta Drazen Pejkovic főtervező.
Forrás. Magyar Szó