Vágólapra másolva!
Jövő év április 22-én a világbajnoki címvédő orosz jégkorong-válogatottal mérkőzik meg a magyar együttes a svájci Sierre városában. Pat Cortina szövetségi kapitány ennél szerencsésebb időpontválasztást is el tudott volna képzelni, hiszen a meccsre mindössze két nappal a vb rajtja előtt kerül sor. A sportág elitjébe hét évtized után visszatérő magyarok elleni összecsapásra a legendás hokis, Vjacseszlav Arkagyevics Bikov készíti fel a szbornaját.

A 48 éves, cseljabinszki születésű szakember, aki 2006 augusztusában vette át az orosz válogatott szakmai munkájának irányítását, és tavaly aranyéremhez segítette csapatát, Moszkvából készségesen válaszolt az icehockey.hu kérdéseire.

- Számunkra óriási megtiszteltetés, hogy az orosz válogatott ellen léphetünk pályára a vb-felkészülés zárásaként. De vajon mi az oka annak, hogy önök éppen minket választottak, s nem mondjuk Kanadát, Finnországot vagy Svédországot?
- Ezek a csapatok ebben a periódusban már nem akarnak velünk játszani, ezért vettük fel a kapcsolatot a magyarokkal.

- Mit tud a magyar jégkorongról?
- Sajnálom, de semmit.

- Azt azért talán hallotta, hogy Szapporóban válogatottunk kiharcolta az A csoportos szereplés jogát?
- Természetesen tudom, hogy nem véletlenül lesznek ott Svájcban. Éppen azért örülök a lehetőségnek, mert egy olyan együttest térképezhetünk fel, amely egyelőre ismeretlen a számunkra.

- Tudja már, kik alkotják a szbornaja keretét?
- Mivel kétséges, hogy az NHL-ben szereplő hokisaink közül kik állhatnak rendelkezésre, korai lenne névsort hirdetnem. Azt viszont határozottan kijelenthetem, hogy az orosz bajnokságban játszók közül a legjobbakat válogatom be.

- A célkitűzést sem fogalmazták még meg?
- Másfél évtizednyi szünet után szereztük vissza a világbajnoki címet. Nem lehet más célunk, mint hogy újra aranyérmesek legyünk.

- Ráadásul az ön számára igen kedves országban.
- Így van. Svájchoz csodás emlékek fűznek, hiszen légiós-pályafutásomat ebben az országban töltöttem. Előbb a Fribourg-Gottéron, majd pedig a Lausanne HC színeiben szerepeltem. Összesen tíz szezont húztam le Svájcban.

- Sosem fájt a szíve amiatt, hogy az NHL kimaradt a karrierjéből?
- Noha a Quebec Nordiques draftolt 1989-ben, valóban nem jutottam el a tengerentúli ligába. A családom érdekeit is szem előtt tartottam, amikor úgy döntöttem, kihagyom az NHL-t. De nincs bennem hiányérzet, kétszeres olimpiai bajnokként így is teljesnek érzem a pályafutásomat.