Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott célja, hogy az első hat közé kerüljön a január 17. és 27. között rendezendő norvégiai Európa-bajnokságon. Ezt a csapat elutazása előtti utolsó sajtótájékoztatón jelentette ki Sinka László, a szövetség főtitkára.

"Ha helyezésben nem sikerül ezt teljesíteni, akkor olyan pozícióban kell végeznünk, amely révén szerepelhet majd a májusi olimpiai selejtezőben" - tette hozzá Sinka. "A premizálás is ezek szerint alakul: az első hely 15, a második 12, a harmadik 10, a negyedik 7, az ötödik 5, a hatodik pedig 4 millió forintot ér."

Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy hányadik helyen kell végezni a kontinenstornán a továbbjutásért, csak annyi biztos, hogy a szlovén, cseh, norvég, montenegrói, fehérorosz, magyar, izlandi, szlovák és svéd kilencesből kell a két legjobb között zárni.

Az Eb másik hét alakulata (horvát, lengyel, dán, orosz, spanyol, német, francia válogatott) már olimpiai résztvevő, vagy biztosan szerepel ötkarikás kvalifikációban.

"Nehéz a feladat, de nem lehetetlen" - mondta Skaliczki László szövetségi kapitány. "A magyar válogatott átalakulóban van, egyre inkább a fiatalok kapnak főszerepet. A honosított Eklemovic is erősítést jelent. Mivel Fazekas Nándor az utolsó felkészülési mérkőzésen megsérült, ezért nem két, hanem három kapussal utazunk. A felkészülés során sok hiba jött ki, ezért szükség lesz, hogy támadásban és védekezésben egyaránt agresszívebbek legyünk. A hibákat minimalizálni, a sebességet pedig maximálni kell, ugyanakkor fizikálisan és mentálisan is a topon kell lenni. Ez a megfiatalított csapat alkalmas arra, hogy nyomot hagyjon az ellenfelekben és a szurkolókban."

A csapat Eb-csoportjában a kontinensmásodik, három évvel ezelőtt világbajnok spanyolokkal, a vb-aranyérmes, biztos olimpiai résztvevő németekkel, valamint a fehéroroszokkal találkozik. Az első három jut a középdöntőbe, ahol a címvédő francia, az izlandi, a szlovák és a svéd négyes legjobb háromjával találkozik. Innen az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Az utazó keret:
kapusok: Puljezevics Nenad (Pick Szeged), Fazekas Nándor (Gummersbach), Mikler Roland (Dunaferr)
mezőnyjátékosok: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr), Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Grebenár Gábor (Dunaferr), Császár Gábor (Viborg), Eklemovic Nikola (MKB Veszprém), Gál Gyula (MKB Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr), Mocsai Tamás (Lemgo), Laluska Balázs (Ademar Leon), Nagy László (Barcelona), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Gulyás Péter (MKB Veszprém)

A magyar csapat csütörtökön kel útra, és előbb részt vesz a norvégiai Posten-kupán, amelyen sorrendben az izlandi, a házigazda és a portugál együttessel találkozik. Ezután irány Bergen, a csoportmeccsek helyszíne, ahol a gárda az utolsó napokat tölti a rajtig.