Észak-Amerikába érkezett az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági körülmények között megérkezett az olimpiai láng egyetlen észak-amerikai állomására, San Franciscóba, helyi idő szerint kedd hajnalban. A láng nem sokkal 4 óra előtt érkezett a nyugati parti városba, ahol egy titkos helyre szállították - közölte az olimpiai láng világfutásának helyi szakaszát szervező bizottság.
Vágólapra másolva!

Bár a repülőtéren nem voltak tüntetők, a szigorú biztonsági intézkedésekre és a titkosságra a várható Kína-ellenes tiltakozások miatt van szükség.

A fáklya útját megzavaró londoni és párizsi zavargások után nagy tüntetésekre számítanak San Franciscóban is, ahol sok Tibet-párti gyűlést és virrasztást tartottak az utóbbi hetekben. A kínai jogsértések ellen tiltakozók egy csoportja hétfőn felmászott a Golden Gate hídra, ahol egy tibeti zászlót és két, a szabad Tibetet éltető transzparenst feszítettek ki 45 méteres magasságban.

"Ez a tibetiek számára élethalál-kérdés" - mondta a hídmászást szervező, a Tibet függetlenségét követelő diákcsoport egy tagja.

A tervek szerint 80 fáklyavivő fut végig a lánggal szerdán egy 10 kilométeres szakaszon a San Francisco-öböl partján. A rendőrség közölte: részben teret engednek a tiltakozásoknak, tiszteletben tartják a tüntetők véleménynyilvánítási jogát, egyben garantálják az esemény biztonságos megrendezését. A hatóságok cáfolták azokat a híreket, hogy esetleg lefújják az olimpiai futás San Franciscó-i szakaszát. Az útvonalat - amely a kínai negyedet elkerüli - viszont még módosíthatják.

Az olimpiai láng Észak-Amerika után a tervek szerint Dél-Amerikában folytatja útját, San Franciscóból Argentína fővárosába, Buenos Airesbe utazik. A láng további mintegy tucatnyi ország érintésével május 4-én érkezik meg Kínába 136 ezer kilométeres, öt kontinensen áthaladó út megtétele után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tiltakozások miatt fontolóra veszi az olimpiai láng világútjának lefújását.