A NOB lefújhatja az olimpiai láng világútját a balhék miatt

Vágólapra másolva!
Az olimpiai láng világútjának lefújását vette fontolóra kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Pekingi bejelentés szerint a NOB illetékesei a héten ülnek össze a kínai fővárosban, hogy megvitassanak egy ilyen értelmű döntést, amely a londoni és párizsi incidensek nyomán merült fel.

Hasonló megmozdulások várhatók szerdán San Franciscóban is, a láng útjának egyetlen amerikai állomásán. Az sem kizárt, hogy a későbbi olimpiák előtt sem rendezik majd meg az olimpiai láng hagyományos stafétáját. Kevin Gosper, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a koordinációs bizottság alelnöke mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy nem fújják le a láng világútját, legfeljebb módosítanak az útvonalon.

Ugyanakkor a kínai olimpiai szervező bizottság szóvivője közölte: a lángot végigviszik eredetileg kijelölt útján. Szun Vei-tö szerint a váltót tibeti szakadárok "szabotálják" és a tüntetéseket az olimpiai szellem "megszentségtelenítésének" nevezte. A láng a tervek szerint május 4-én tér vissza Kínába.

A fáklya elhagyta Európát, és egy A-340 típusú repülőgép fedélzetén érkezik meg San Franciscóba - közölték francia repülőtéri illetékesek.

Az olimpiai lángot mintegy harminc rohamrendőr várta Párizs Charles de Gaulle-Roissy repülőterének VIP-várójában, a felszállást nem zavarták meg tüntetők. A kínai kormány hétfőn elítélte az olimpiai láng londoni és párizsi bemutatását kísérő, az "olimpiai eszmét sértő" incidenseket.

"Határozottan elítéljük, hogy az olimpiai láng útját megzavarták Tibet függetlenségét támogató szeparatista csoportok, megsértve mind az olimpiai eszmét, mind a francia és a brit törvényeket" - szögezte le az Új Kína hírügynökség szerint Csiang Ju, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A NOB magas rangú illetékese kedden Pekingben elítélte az olimpiai láng londoni és párizsi útját megzavaró tüntetéseket és véleménye szerint a megmozdulások résztvevőit Kína elleni gyűlöletük hajtja.

"Nagyon kétségbe vagyunk esve" - jelentette ki Kevin Gosper, a NOB koordinációs bizottságának alelnöke, hangsúlyozva, hogy magát a lángot sértették meg azok, akik a Kínával való szembenállásukat akarják kifejezni.

"Csupán gyűlöletüknek adnak hangot, függetlenül attól, hogy mi van napirenden, és az ország elleni gyűlölet fáklyánkra hull vissza" - mondta Gosper.

A keddi francia sajtó egyszerűen "fiaskónak" nevezte az olimpiai láng előző napi párizsi viszontagságait. A jobboldali Le Figaro szerint teljesen csődöt mondtak a biztonsági intézkedések, a tüntetők elsöpörték őket.

A baloldali Libération "reszketeg, szégyenlős fényecskének" nevezte a lángot és megjósolta, hogy Peking gőgje miatt a világstaféta "keresztúttá" válik. "Nincs más megoldás a NOB és a kínai hatóságok számára: jelentős gesztust kell tenni Tibetben és Kínában az elnyomott állampolgárok felé" - írta a Libération.

Hasonlóan vélekedik a kommunista L'Humanité is: "Egy dolog immár világos: Kína nem maradhat süket a tibeti elnyomást elítélő nemzetközi tiltakozással szemben." A lap szomorúságának ad hangot amiatt, hogy a láng kaotikus, rendőri kísérettel megtett útja eltorzította magát a jelképet és szíven találta a Játékokat." A katolikus La Croix úgy látja, hogy az olimpiával és lánggal kapcsolatban a "valami eltörött" érzés uralkodik.