Vágólapra másolva!
Három egykori BL-győztes, a Liverpool, az Internazionale és a Marseille is csak szenved ebben a szezonban. Abban viszont mindannyian bízhatnak, hogy az élklubok hosszú ideje nem estek vissza tartósan egyik topligában sem.

Az elmúlt években a legnagyobb klubok valósággal bebetonozták magukat az élmezőnybe, ám a mostani szezonban ez mintha megváltozott volna. Több sztárcsapat csapnivalóan szerepel, a kérdés, hogy egyetlen rosszul sikerült idényről van szó, vagy egy folyamat kezdetéről.

A kupákra koncentráltak, a bajnokság elúszott

A BL első 19 évében 12 csapat tudott győzni, közülük háromnak még a dobogóra sincs esélye jelenleg hazája bajnokságában. Az első BL-győztese, a Marseille csupán kilencedik Franciaországban, a 2005-ös győztes Liverpool nyolcadik a Premier League-ben, a két évvel ezelőtti első Inter hetedik a Serie A-ban.

A hármas gyenge szereplésében akadnak közös vonások is. Mindhárom klubnál akadtak más prioritások is a bajnokságon kívül, a Liverpool a hazai kupákra, a Marseille és az Inter a BL-re koncentrált, és ahogyan egyre messzebb jutottak, úgy szorult háttérbe tudat alatt a bajnokság. A Liverpool meg is nyerte a Ligakupát, a Marseille pedig egészen a legjobb nyolcig menetelt a Bajnokok Ligájában, út közben éppen az Intert búcsúztatva.

A múltból nem tudtak megélni

Az Inter és a Marseille is egyik pillanatról a másikra esett vissza ilyen jelentősen, hiszen az előző szezonban kifejezetten jól szerepeltek, egyaránt ezüstérmesek lettek, ami elhitette a vezetőséggel, hogy nincs szükség komoly erősítésre. Mindkét csapat szinte változatlan kerettel, nagy igazolás nélkül vágott neki az új idénynek.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Gasperini rendszere nem feküdt az Inter játékosainak

Az Internél visszaütött a rossz edzőválasztás. Először azt a Gian Piero Gasperinit szerződtették, aki köztudottan a háromvédős játékrendszer híve, ami viszont a keretből senkinek nem feküdt. Gasperini nem is maradt sokáig, de utódja, Claudio Ranieri is csak ideig-óráig tudta felrázni a kiöregedőben lévő csapatot.

Marseille-ben és Liverpoolban egyelőre ragaszkodnak az edzőhöz, igaz, a liverpooliak az előző szezonban váltottak, amikor Roy Hodgson helyére Kenny Dalglish került. A Vörösök abból a szempontból is különböznek az Intertől és a Marseille-től, hogy már az előző két szezonban sem remekeltek, csakhogy a drukkerek nem gondolták, hogy még azt is alul lehet múlni.

A sztárklubok mindig feléledtek

Nincs csapat, amely mindig az élmezőnyben van, de az elmúlt évtizedben erőkoncentráció történt a nemzetközi futballban, sok sztárklub bebetonozta a helyét az élmezőnyben. Ritkaság, hogy egy korábban sikeres klub eltűnjön a süllyesztőben, vagy akár csak visszacsússzon a középmezőnybe.

Forrás: AFP/Graham Stuart
Dalglish-sal még mélyebbre süllyedt a Liverpool

A Barcelona 1940 óta nem végzett hatodiknál rosszabb helyen a spanyol bajnokságban, legutóbb a 2002/03-as szezonban voltennyire hátul a Primera Divisiónban. A Real Madrid 1996 óta nem volt hatodiknál rosszabb, még 1977 pedig úgy lett kilencedik, hogy előtte és utána bajnokságot nyert.

A Bayern München mindig ott van az első ötben a Bundesligában 1996 óta, a Manchester United mindig dobogós volt a Premier League-ben, de még az Arsenal sem csúszott az ötödik pozíciónál lejjebb 1995 óta.

Csupán Olaszországban volt tapasztalható valamivel nagyobb mozgás, elsősorban az AC Milan révén, amelynek az 1990-es évek végén volt egy gyengébb periódusa (1997-ben 11., 1998-ban 10.), de azóta sem volt hatodiknál rosszabb. Legutóbb a Juventus élt át egy hullámvölgyet, de a torinóiak az előző két évad hetedik helye után most biztosan javítanak. A Liverpool, az Inter és az OM drukkerei tehát joggal bízhatnak abban, hogy a visszaesés csak időleges lesz.

www.global-soccer.eu