Vágólapra másolva!
Egy kínai befektetési csoporton keresztül az ázsiai ország kormánya vásárolhatja meg a Liverpool futballcsapatát. Ha létrejön az üzlet, Roy Hodgson akár 150 millió fontot is kaphat a csapat megerősítésére.

A Liverpool két jelenlegi tulajdonosa, Tom Hicks és George Gillett igyekszik haszonnal túladni a futballklubon, és erre minden esélyük meg is van, ha elfogadják a China Investment Corp. (CIC) befektetési ajánlatát, íjra a Soccernet.com című futballportál.

Amennyiben ez megtörténik, ha áttételesen is, de a kínai állam tulajdonába kerül a nagy múltú angol klub: a CIC ugyanis a kínai kormány egyik, külföldi befektetésekben, ingatlanfejlesztésekben utazó cége, amelynek jelentős részesedése van a világ egyik legnagyobb területfejlesztési projektjében, a londoni Canary Wharf iroda- és üzletközpont építésében is. Pár nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a Liverpoolra egy kínai tőzsdeguru, bizonyos Kenny Huang tett vételi ajánlatot, most azonban tisztult a kép, és kiderült, hogy valójában ő képviseli a CIC-t, azon keresztül pedig a kínai államot.

A hét elején bejelentkezett ugyan egy másik vevő is, de a szíriai Yahya Kirdi ajánlatát nem fogadták el Hicksék, az ugyanis lényegesen kevesebb volt annál, mint amit a kínaiak ígértek. Az angol lapok szerint ugyancsak ajánlatot tett a klubra a New York-i Rhode Group és a kuvaiti Al-Kharafi család is.

A CIC lehetőségeit és elszántságát jól mutatja, hogy a vállalatnak 209 milliárd fontos tőkéje van, és máris megkezdte a vételár kifizetéséhez szükséges pénz felszabadítását. A Guardian című angol lap szerint július 19. óta a CIC 351,4 millió font értékben adott el a Morgan Stanley bankban meglévő részesedéséből, ez az összeg pedig pontosan megfelel a Liverpool jelenlegi adósságának, valamint a felek által állítólag már kialkudott vételárnak.

A CIC nem csak pénzügyi szempontból jelentene biztos hátteret, de a szakmai munka sem csorbulna a beszállásukkal. A cég honlapján található ismertető szerint ugyanis "a CIC rendszerint nem vesz részt aktívan az általa létrehozott vállalatok működésében, illetve nem is próbálja befolyásolni azok gazdálkodását." A klubvezetés így szabad kezet kapna szakmai téren, azt viszont elvárják a kínaiak, hogy hosszú távon megtérüljön a befektetésük.

Az ugyancsak angol The Times szerint a Liverpool menedzsere, Roy Hodgson a kínaiak beszállása után 150 millió fontot kapna a keret megerősítésére. Egyelőre azonban a meglévő kerettel kell eredményeket elérni, és Hodgson amondó, a tulajdonosváltás körüli hercehurca nem befolyásolhatja a csapat eredményességét. "Nem szeretnék belemenni a tulajdonosi vitában, de azt mindenki tudja, hogy kik miatt vagyunk manapság nagyon népszerűtlenek. Sőt, ezt azok is tudják, akikről szó van, éppen ezért próbálják most eladni a klubot" - festett nem túl szívderítő képet a liverpooli állapotokról Hodgson.

"Játékosként megvan a lehetőséged, hogy változtass a dolgokon. Azt szeretném, ha a csapat legjobbjai tudásukhoz híven teljesítenének. Ha nem így játszanak, akkor azt mondom nekik, nézzenek a tükörbe és keressék a hibát önmagukban, ne mindig máshol keressenek kifogásokat, és ne a tulajdonosokat szidják, amiért nem adtak ki a nyáron 500 millió fontot új játékosokra" - üzent a menedzser a csapat sztárjainak. Példaként az előző szezon előtt több mint százmillió eurót elköltő Real Madridot hozta fel, amelyik az óriási kiadások ellenére egyetlen trófeát sem nyert.