Vágólapra másolva!
A Liverpool amerikai tulajdonosai még márciusban jelentették be, hogy vevőt keresnek az egyesületre, ám eddig semmi komoly lépés nem történt az ügyben. Egy kínai üzletember, bizonyos Kenneth Huang most állítólag ajánlatot tett a klubért - de nem a tulajdonosoknál, hanem a fő hitelezőnél, a Royal Bank of Scotlandnél, ami kissé bonyolítja a helyzetet.

Amikor a két amerikai üzletember, George Gillett és Tom Hicks 2007 februárjában megvásárolta a Liverpoolt, akkor az egyesület adóssága alig 46 millió font volt. Jelenleg a klub tartozása közelít a 400 millióhoz: a legutolsó pénzügyi jelentés a 2008-2009-es idényre szól, és akkor a liverpooliak adóssága elérte a 378 millió fontot.

Ez a hatalmas összeg nem felelőtlen költekezésből, vagy csillagászati áron megvett és horribilis fizetéseket kapó játékosokból adódik, hanem gyakorlatilag abból a bankhitelből, amit Hicksék azért vállaltak, hogy megvehessék a Liverpoolt. Az amerikaiak ezt a hitelt ugyanis a klubra terhelték, így az egyesület mintegy 237 millió fonttal tartozik a Royal Bank of Scotlandnek (RBS), és csak a hitel éves kamata 40 millió font.

Az amerikai tulajdonosok csak bukhatnak

Az RBS-től felvett kölcsönt eredetileg januárig kellett volna visszafizetni, amire a Liverpool természetesen nem volt képes, és a bank először március elejéig adott haladékot Hickséknek. Ezt követően jelentették be az amerikai tulajdonosok, hogy el akarják adni a klubot, és ezzel annyit elértek, hogy a bank meghosszabbította a kölcsönt addig, amíg nem sikerül új tulajdonost találni.

A Liverpool a Barclays Capitalt bízta meg azzal, hogy vevőt találjon, az egyesület élére pedig a British Airways korábbi elnöke, Martin Broughton került annak érdekében, hogy felügyelje és végrehajtsa az esetleges tranzakciót. Eddig azonban nem sok minden történt az ügyben, miközben a Liverpool anyagi helyzete tovább romlott azzal, hogy csak hetedik helyen végzett: a Bajnokok Ligája-szereplés hiánya újabb bevételi forrás elmaradását jelenti. A szurkolók joggal féltek attól, hogy a csapat pénzzé teszi legnagyobb sztárjait, így Fernando Torrest vagy Steven Gerrardot, de eddig ez nem történt meg, igaz, az új szakember, Roy Hodgson komoly erősítésekben sem gondolkozhatott.

Ezen változtathat az állítólagos új befektető, a kínai származású Kenneth Huang, aki a BBC információi szerint komoly érdeklődő - azonban az amerikai tulajdonosokat megkerülve akarja megvenni az egyesületet. Huang ugyanis nem Gillettet és Hickset, vagy Broughtont kereste meg ajánlatával, hanem a liverpooliak fő hitelezőjét, az RBS-t, és állítólag hajlandó lenne kiegyenlíteni a klub teljes tartozását. Ezzel jelentős nyomást gyakorol az amerikaiakra, akik szerettek volna profittal kijönni a bizniszből - szerintük az egyesület legalább 600 millió fontot ér, ám Huang maximum 350 milliót hajlandó fizetni.

Forrás: AFP

Rafa Benítez távozása után Roy Hogdsonnak kell sikercsapatot építenie a Mersey partján

A megállapodás értelmében egyébként az RBS-nek minden ajánlatot meg kell hallgatnia, és Hicksék állítólag egy szíriai üzletemberrel, bizonyos Yahya Kirdivel tárgyalnak, akiről azonban szinte semmit nem tudni - sokak szerint mindez csak amolyan halogató taktika annak érdekében, hogy több pénzt préseljenek ki Huangból.

Az NBA után a Premier League jöhet

A klub azonban borotvaélen táncol, hiszen amennyiben októberig nem sikerül vevőt találni, akkor az RBS megteheti, hogy véget vet a türelmi időszaknak, és ezzel gyakorlatilag csődhelyzetbe juttatja a Liverpoolt. Huang viszont azt szeretné, hogy a tranzakciót minél hamarabb lebonyolítsák: így még az átigazolási időszak vége, azaz augusztus 31. előtt lehetőség lenne arra, hogy megerősítsék a keretet. Sőt, még egy új stadion felépítését is megígérte - anno Hicksék is ezzel kezdték liverpooli ténykedésüket.

Huang karrierjét elsősorban remek kapcsolatrendszerének és szervezőkészségének köszönheti. Eredeti neve Huang Jianhua, Kínában született 1964-ben, és első diplomáját hazájában szerezte, majd tanult a Columbia Egyetemen, végül pedig a New York-i St. John'sban végzett mesterképzést. Ő volt az első kínai születésű, aki a New York-i tőzsdén dolgozott, és tavaly került közelebb a sporthoz, amikor ő vezette azt a kínai konzorciumot, amely 15 százalékos részesedést vásárolt az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabdaliga) szereplő Cleveland Cavaliersben.

Hongkong-i központú vállalata, a QSL nemrégiben kötött 15 éves szerződést a baseball kínai népszerűsítésére, és ő az ügyvezető igazgatója a Rocket Capital nevű marketingcégnek, amely a Houston Rockets kosárcsapatát igyekszik népszerűsíteni Kínában. Rengeteg jelentős kínai céggel van kiváló kapcsolata, és állítólag több közel-keleti befektetői alap is támogatja.

www.global-soccer.eu