Vágólapra másolva!
Míg Lionel Messi a Barcelonában immár több mint egy éve ellenállhatatlanul futballozik, a válogatottban egyelőre csak árnyéka önmagának. A szaksajtó mindezért a szövetségi kapitányt, Diego Maradonát hibáztatja, a hazai közvélemény viszont Messivel sem elégedett, egy szavazás szerint a szurkolók többsége még a kezdőcsapatból is kihagyta volna a sorsdöntő selejtező előtt.

Csak kevesen vitatkoznak azzal, hogy jelenleg Lionel Messi a világ legjobb játékosa. Az argentin klasszis tavaly minden egyéni elismerést begyűjtött: őt választották a Bajnokok Ligája legjobbjának, övé lett az Aranylabda és a FIFA World Player-díj is, idén pedig, ha lehetséges, még jobb formában futballozik. Legalábbis klubjában, az FC Barcelonában, mert a válogatottban eddig nem tudott hasonló teljesítményt nyújtani. Eddigi 43 mérkőzésén csak 13 gólt lőtt, a vb-selejtezők során mindössze négyszer volt eredményes, pedig a csapatból egyedüliként Argentína mindegyik kvalifikációs mérkőzésén játszott.

Messi maga is elismeri, hogy a válogatottban eddig nem tudta azt nyújtani, amire képes. "Frusztrál, hogy képtelen vagyok kihozni magamból a maximumot. Pedig nálam jobban senki sem szeretné, hogy megfelelően képviseljem Argentínát, hatalmas büszkeséggel tölt el, ha felhúzhatom a címeres mezt" - jelentette ki. Mindez azért is fontos számára, mert Argentínában korántsem tekintenek rá olyan csodálattal, mint Európában.

A sorsdöntő, Uruguay elleni selejtező előtt az egyik országos napilap, a Clarín internetes oldalán megszavaztatta olvasóit, hogy Messi kispados legyen-e, és a voksolók 60 százaléka úgy vélte, hogy ki kell őt hagyni a kezdőből. A La Nación szakírója, Claudio Mauri egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: "A világ legjobb játékosa egy argentin, akinek a saját hazájában kevesebb rajongója van, mint egy játékvezetőnek."

Az újság egy másik munkatársa, Juan Pablo Varsky pedig azt írta Messiről: "Képtelen úgy futballozni a válogatottban, mint a Barcelonában. A katalánoknál szenzációsan cselez, gólokat lő - a nemzeti csapatban elveszíti a labdát, és nem veszélyes kapura. A Barcában élvezi a játékot - a válogatottban csak szenved".

Túl nagyok az elvárások

Messi valóban jóval kevésbé népszerű hazájában, mint mondjuk Carlos Tévez, aki az elmúlt évben szintén nem remekelt a válogatottban (a selejtezők során csak egy gólt szerzett, viszont kétszer is kiállították), ami azzal magyarázható, hogy nem minden argentin érzi őt a magáénak. Csak tizenhárom éves volt, amikor Barcelonába került, egyetlen élvonalbeli mérkőzést sem játszott otthon, a szurkolók élőben csak akkor látják, amikor a válogatottal hazautazik. Egyesek azzal vádolják: nem is érzi magát igazi argentinnak, nem ismeri a himnusz szövegét, és provokatív módon csak El Catalánnak nevezik.

Minden bizonnyal ez a pszichikai nyomás is hozzájárul, hogy Messi nem tud olyan jól teljesíteni a válogatottban, mint a Barcelonában, de a szakmai okok talán fontosabbak ennél. A legtöbb szakértő egyetért abban, leginkább a szövetségi kapitány, Diego Maradona okolható Messi, és ezzel összefüggésben a válogatott gyengébb teljesítménye miatt.

Getty Images

Messinek a pekingi olimpián jól ment a foci, Argentína aranyérmes lett

A napokban a River Plate élére kinevezett edző, Ángel Cappa szerint a fő probléma az állandóság hiánya. "Az elmúlt években a válogatott összeállítása mérkőzésről mérkőzésre változott, nincsen igazi csapatunk. Messi Barcelonában a tehetségével és a képességeivel egy olyan együttest erősít, amelynek a többi tagja kiegészíti és segíti őt" - mondta Cappa.

Az 1978-as világbajnok csapat szövetségi kapitánya, César Luis Menotti így foglalta össze véleményét: "Az argentin válogatott nem működik úgy, ahogyan kellene, az együttesnek nem megy a játék, és ezért a játékosok sokat futnak - de ez nem maraton, hanem labdarúgás. Messi a Barcelonában játszik, míg a válogatottban csak futkározik. Ráadásul mindent tőle várnak el: passzoljon, gólt szerezzen, vezéregyéniség legyen".

Csatárból irányító?

Messi még 2005-ben, Budapesten mutatkozott be a válogatottban. Első meccse emlékezetes maradt, hiszen csak pár másodpercet töltött a pályán, amikor kiállították, mert belekönyökölt az őt visszahúzó Vanczák Vilmosba. Ezt követően sokáig nem számított stabil kezdőnek: a 2006-os világbajnokságon többnyire csak csere volt, sőt José Pekerman a németek elleni negyeddöntőben pályára sem küldte, pedig sokak szerint Messi nyerő húzás lehetett volna.

A 2007-es Copa Américán, illetve a 2008-as olimpián Messi már alapembernek számított, azonban mind a két tornán ott volt a középpályán Juan Román Riquelme, és klasszikus irányítóként ő szervezte a játékot. Az argentinok a Copán ezüstérmet, az olimpiát aranyat nyertek, és Messi mind a két viadalon jól futballozott.

Amióta Maradona a kapitány, Riquelme nem játszik a válogatottban, és immár Messi a legnagyobb sztár. Taktikai szerepköre azonban nem változott: az esetek többségében ugyanúgy csatárt játszik a 4-4-2-es szisztémában, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy immár nincsen mögötte egy olyan kreatív futballista, mint Riquelme volt, vagy amilyen a Barcában Xavi és Andrés Iniesta. Maradona a selejtezők során több taktikai elképzeléssel próbálkozott, de a jelek szerint a 4-4-2-t preferálja: a védelem előtt Javier Mascherano futballozik, előtte Juan Sebastián Verón feladata az irányítás, a két szélen pedig Jonás Gutiérrez, illetve Ángel di María szerepel.

A csatársorban a legutóbbi három mérkőzésen egyaránt Gonzalo Higuaín volt Messi partnere, és bár az állandóság mindenképpen előrelépésnek számít, sokak szerint ez a taktika nem alkalmas arra, hogy kihozza a maximumot Messiből.

"Argentínának gondjai lesznek, ha Messi nem játszik jól, de Maradona egyelőre nem tudja, hogy mit is kezdjen vele. A csapatnak kellene alkalmazkodni Messihez. Még mindig van idejük arra, hogy ezt megtegyék, begyakorolják, de nagyon nehéz lesz" - mondta Bernd Schuster, aki szerint a Barcában Messi sokkal több szabadságot kap, míg a válogatottban túlságosan is kötött a szerepköre.

A katalánok edzője, Josep Guardiola az utóbbi időben kifejezetten Messi miatt módosított a taktikán: annak érdekében, hogy az argentin zseni még többször bekapcsolódhasson a játékba, a jobbszélről középre vezényelte, és szinte irányítóként szerepelteti.

Ez a válogatottban is lehetséges, főleg, hogy az argentinok rengeteg kiváló csatárral rendelkeznek, tehát Maradonának nem jelentene problémát, hogy mást válasszon Messi helyére, aki így Verón szerepkörében futballozhatna.

"Ha szükség van rá, a kedvéért módosítok a taktikán. De azt hiszem, a jelenlegi szisztémával és a rendelkezésre álló játékosokkal is jól szerepelhetünk a vébén, csak arra van szükség, hogy összeálljon a csapat" - nyilatkozta nemrég Maradona, hozzátéve, hogy a vébé előtti egy hónapban végre érdemi munkát végezhet majd a kerettel, és éppen erre van szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen.

Maradonának sem ment mindig a játék

A Maradonával való összehasonlítás elkerülhetetlen Messi esetében. "Ha millió évig is játszom, akkor sem leszek még a közelében sem Maradona játéktudásának. Nem hasonlítom magam hozzá, a saját karrieremet akarom kiteljesíteni" - mondta erről Messi, ennek ellenére hozzá kell szoknia ahhoz, hogy bármit is csinál, mindig Maradonához mérik.

Ha kézzel szerez gólt, ha a teljes védelmet kicselezve eredményes, rögtön a jelenlegi szövetségi kapitány személye kerül elő, és Messinek éppen ezért van nehéz dolga a válogatottban, hiszen Maradona 1986-ban szinte egymaga nyerte meg a vébét az argentinoknak.

Kettejük személyisége azonban jobban nem is különbözhetne: míg Maradona nem csak a pályán, hanem azon kívül is vezéregyéniség volt, véleményét sohasem rejtette véka alá, és ezért rendszeresen konfliktusba keveredett szinte mindenkivel, addig Messi a pályán kívül visszahúzódó, csendes és szerény.

Forrás: AFP

Klubszinten ugyan már most sokkal eredményesebb Maradonánál, de a válogatottban egyelőre elmarad a nagy elődtől, és Argentínában úgy vélik: Dél-Afrikában fog eldőlni, hogy valóban van-e akkora klasszis, mint Maradona. Csak arról feledkeznek meg, hogy Messi még csak huszonkét esztendős, és ugyanilyen idősen Maradona az 1982-as világbajnokságon nem váltotta meg a világot, a brazilok ellen ráadásul elvesztette a fejét, és kiállították.

Maradona ezt követően három évig nem is lépett pályára a válogatottban (ez idő alatt az argentinok huszonöt barátságos mérkőzést játszottak), majd az 1986-os torna előtt sem volt csúcsformában. A selejtezők során csak két gólt szerzett, a vébé előtti barátságos mérkőzéseken pedig Maradonával a soraiban Argentína kikapott Franciaországtól és Norvégiától is.

Az akkori szakvezető, Carlos Bilardo jól emlékszik a történtekre. "Gondjaim voltak Diegóval a mexikói vébé előtt, kritizáltak, amiért a csapatkapitányi karszalagot is neki adom. Még megvannak a korabeli újságokból kivágott cikkek. Akkor azt mondtam: adjanak egy hónapot a vébé előtt Maradonával, és meglátjuk, mi lesz. Szerintem Messinek is ugyanez hiányzik az idei torna előtt" - fejtette ki a jelenleg a válogatott mellett szakmai igazgatói posztot betöltő Bilardo.

www.global-soccer.eu