Vágólapra másolva!
Az UEFA fegyelmi bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a Ferencváros labdarúgócsapatának zárt kapuk mögött kell lejátszania a következő európai kupamérkőzését. Az indoklás szerint az október 31-én rendezett, Stuttgart elleni Üllői úti UEFA-kupa találkozót szurkolói rendbontás zavarta meg. Az FTC a megszabott határidőig, azaz szombat éjfélig benyújtja fellebbezését a határozat ellen, melyet - mint azt a klub közleményében tudatta - indokolatlanul súlyosnak tart.

A zöld-fehérek azzal érvelnek, hogy a büntetés egy hónappal a Ferencváros-Stuttgart mérkőzést követően született csak meg, ráadásul úgy, hogy a helyszínen készült UEFA-ellenőri jelentésben nem szerepelnek azok a történések, amelyre most a szövetség fegyelmi bizottsága hivatkozik.

A közlemény további része így szól: "Tudomásul kell vennünk, hogy a nemzetközi labdarúgás színterére Európa ezen szegletéből csak olyan csapat léphet be, mely minden szempontból makulátlanul tiszta környezetet képes felmutatni maga körül. Védekezésül sorolhatnánk a közelmúlt ismert, és jóval jelentősebb nemzetközi botrányait, nézőtéri atrocitásait, melyeket nem követett hasonló szigorú szankció, de biztosak vagyunk benne, ha ezt tennénk, tévúton járnánk. Tudjuk, hogy a külföldi példák sorakoztatása helyett azt kell elérnünk, hogy a saját stadionjainkban, saját szurkolótáborainkban legyen rend.

Ha a fellebbezésünknek helyt is adnak most, hosszú távú megoldásra csak akkor számíthatunk, ha rendet teremtünk a magyar bajnoki mérkőzéseken, hiszen a Magyarországon meghonosodott, megtűrt, különösebb következmények nélkül járó nézőtéri atrocitások a nemzetközi labdarúgásban nem elfogadottak, sőt törvénybe ütközőek. A rendkívül komoly üzleti alapon működő európai labdarúgásban ugyanis nincs szükség olyan résztvevőre, mely akár csak tucatnyi olyan szurkolóval is rendelkezik, akik képtelenek európai emberi normák szerint viselkedni és szórakozni egy labdarúgó mérkőzésen. Ezek az emberek cselekedeteikkel nem csupán a Ferencvárosnak és a jóérzésű ferencvárosi szurkolóknak, hanem a teljes magyar labdarúgásnak, valamennyi hazai futballkedvelőnek, sőt a magyar futball és az ország külföldi megítélésének is rendkívül súlyos károkat okoznak.

Zárt kapus büntetést ka-pott az UEFA-tól a Fradi/sport/magyarfoci/20021218zart.htmlA Ferencváros is kiesett az UEFA-kupából/sport/magyarfoci/20021112uefakupa.html

A Ferencváros éppen ezért rendkívül rövid időn belül elindítója kíván lenni, és élére kíván állni annak a folyamatnak, mely más európai országokban már lezajlott, és amely törvényi szabályozások révén teremt rendet a magyar stadionokban. Az eddig idehaza járt út nem vált be, ugyanakkor világszerte akadnak példaértékű, valóban megoldást jelentő törvényi intézkedések. Mindezek hazai meghonosítására azért is szükség van, mert a magyar pályákon törvényi szabályozás híján nem egy esetben maguk a rendfenntartók is hibásan lépnek fel, további indulatokat, rendbontásokat gerjesztve.

A megoldást keresve rövidesen kérjük majd a magyar labdarúgás minden résztvevőjén túl azoknak az illetékeseknek is a segítségét, akik tehetnek azért, hogy megfelelő törvények szabályozzák a stadionok rendjét. A magunk részéről tehát megalkuvás nélkül kívánunk dolgozni azért, hogy több szégyenfolt ne eshessék se a Ferencváros nevén, se az egész magyar labdarúgáson, ugyanakkor kérünk minden igazi fradistát és labdarúgást kedvelő szurkolót, hogy klubunk és a magyar futball hagyományainak megóvása érdekében segítse megtisztulási és megújulási törekvéseinket."