Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága eddigi legsúlyosabb büntetéseit szabta ki a hétvégi úpesti és székesfehárvári rendbontások miatt. A jelentős pénzbüntetések mellett az Újpestnek és a Videotonnak a következő két hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lebonyolítania.

A fegyelmi bizottság a szombati Újpest-Ferencváros mérkőzésen történt rendbontás miatt a vendégcsapatot 3, a hazai együttest 1 millió forintos bírság befizetésére kötelezte. Emellett az FTC-nek a következő öt idegenbeli "fellépésén" saját költségén szövetségi ellenőrt kell alkalmaznia, a helyi rendezőgárdát pedig 20 fővel meg kell erősítenie. Az Újpest FC két hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lebonyolítani, továbbá öt hazai összecsapáson kénytelen fizetni szövetségi ellenőrt.

Az ugyancsak szombaton lejátszott Videoton-Győri ETO mérkőzésen történt rendbontás miatt a hazai csapatot működtető kft. a fegyelmi bizottság határozata értelmében kétmillió forintot köteles átutalni. Ezenfelül a két soron következő hazai mérkőzésre nézők nélkül kerül majd sor, hat otthoni összecsapáson pedig szövetségi ellenőr működik közre.

A nézőtéri incidensek miatt az illetékes testület - története során először - a pályarendszabályok betartásával, illetve betartatásával megbízott személyt, vagyis az érintett biztonsági szolgálatok vezetőit is elmarasztalta. A Ferencváros esetében 500 ezer, az Újpestet és a Videotont illetően 250 ezer forintos bírságot szabott ki.

"A bizottság az eddigi legsúlyosabb döntéseket hozta meg" - jelentette ki Szieben László, a testület elnöke. A határozatok ellen lehet fellebbezni, az esetleges tiltakozásoknak azonban nincs halasztó hatályuk.

A ZTE egy piros és három sárga, az Újpest öt sárga lap miatt 25 ezer forintot köteles fizetni. A kiállított Flávio Pim (DVSC) két, Csóka Zsolt (ZTE) egy bajnokin nem léphet pályára. A Dunaferr 300 ezer forintos büntetést kapott, mert a Kispest-Honvéd elleni hazai mérkőzése után a szurkolók leköpték a játékvezetőt.