Vágólapra másolva!
Visszájára fordult a McLaren hanyatló formája a csapatfőnök, Eric Boullier szerint. A wokingi csapat már a jövő évre készül, de az Abu-Dzabiban bemutatkozó fejlesztések még az idei 4. helyhez is hozzásegíthetik őket. A hamarosan várhatóan leszerződő Fernando Alonso saját technikai stábbal érkezhet 2015-ben.

A McLaren számára viszontagságos 2014-es szezon végére ismét javulni látszik a wokingi istálló formája, erre utal legalábbis, hogy Szocsi után Brazíliában is jól szerepeltek a jövőre már Honda erőforrással versenyző csapat autói. Jenson Button 4. helyezése Interlagosban kisebb áttörést is jelentett a McLaren számára.

„Nagyon örülök, hogy a 4. helyen voltunk, elégedett vagyok az autó tempójával, ami még a Red Bullnál és a Ferrarinál is gyorsabb, úgyhogy ez elég jó így" – mondta Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke az Autosportnak. „Ez Austinban nem volt annyira egyértelmű, mint Szocsiban és itt (Brazíliában), mégis világos, hogy a tempó tekintetében csökkentettük a hátrányunkat. Nem eléggé, de legalább a lendületet visszanyertük. A spirál felfelé halad, nem lefelé."

Boullier szerint a McLaren pályája újra felfelé ível Forrás: McLaren

Boullier az Abu-Dzabiban érvényes dupla pontoknak köszönhetően nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a pontversenyben megelőzzék a jelenlegi 4. helyezett Ferrarit, de elismerte, hogy javuló teljesítményük ellenére is szükségük lesz a szerencsére a sikerhez. A szezon utáni tesztre - és nem magára az idényzáróra, ahogy korábban hírlett - viszont újabb alapos fejlesztési csomaggal készülnek, amelynek kifejlesztésében már a Red Bulltól elcsábított Peter Prodromou is kulcsszerepet vállalt.

„A nyár óta elvégzett összes fejlesztésünk alkalmazható lesz a jövő évi autón" - magyarázta Boullier. "Ez egy teljes koncepció, aminek a megvalósulásáért nagyon keményen dolgoztam Javítottunk az idei autónkon, és minden, amit megtanultunk, előnyére válik a következőnek is."

További szerkezeti átalakítások

Prodromou érkezése mellett további lényeges változások zajlanak a McLaren szervezetében. Távozni készül Sam Michael sportigazgató, elhagyta a csapatot Doug McKiernan, az aerodinamikai részleg korábbi vezetője, és az olasz Autosprint hírei szerint további tizenöt szakember köszönhet le Wokingban, akiket Fernando Alonso kiszemeltjeivel pótolhatnak.

Alonso várhatóan a héten szerződik le a McLarenhez, és vele együtt a csapathoz érkezhet Massimo Rivola, a Ferrari sportigazgatója, Andrea Stella, Alonso jelenlegi versenymérnöke, Edoardo Brosco, és pár további mérnök Maranellóból.

A spanyol Marca arról is beszámolt, hogy a Movistar nevű mobilszolgáltató többször tárgyalt már a McLarennel, így elképzelhető, hogy a Santander mellett újabb komoly szponzor áll a wokingi istálló mellé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!