Vágólapra másolva!
Helmut Marko rögtön ideges lesz, ha Martin Whitmarsh szép napot kíván neki.

A Red Bull az elmúlt két szezonban mind a konstruktőri, mind az egyéni világbajnokságot megnyerte, és 2012-ben is a győzelemért harcolhatnak. A csapat tanácsadója, Helmut Marko szerint elmúlt években elért sikerek miatt "nagyon nehéz" lett a Red Bull élete a paddockban, hiszen az ellenfelek több alkalommal is szabálytalansággal vádolták őket. Tavaly a vád merült fel ellenük, hogy megszegték a csapatok által önként vállalt költségkorlátozási egyezményt (RRA), idén pedig többször is módosításokat kellett végezniük az autójukon.

Marko úgy véli, az utóbbi időben a versenyeken meghozott döntések is a Red Bull ellen irányulnak. A valenciai futam után kijelentette, szerinte elsősorban azért küldték be a Safety Cart a versenytáv felénél, hogy semmisé tegyék Sebastian Vettel addig összeszedett előnyét. Azt is kifogásolta, hogy Michael Schumachert nem büntették meg, amiért sárga zászlós figyelmeztetés alatt is használta a DRS-t, míg Vettel Barcelonában áthajtásos büntetést kapott ezért - bár a sportfelügyelők hangsúlyozták, hogy a két eset eltérő volt.

"Ha az ember egy versenyhétvégére gondol, úgy tűnik, mintha minden szép és egyszerű lenne, de a valóság teljesen más" - nyilatkozta Marko a motorline.cc-nek. "Túl sok a politika. Ha Martin Whitmarsh szép napot kíván nekem, máris ideges leszek, és azon kezdek agyalni, hogy vajon miben sántikál."

Forrás: Red Bull

Szerinte a helyzetüket tovább nehezíti, hogy a Red Bull nem a hagyományos istállók egyike, ezért a riválisok nehezebben fogadják el a sikereiket. Az energiaital-gyártó osztrák cég a 2005-ös idény előtt vásárolta fel a Jaguar F1-es csapatát.

"A Red Bull nem egy autógyártó, és nem is egy hagyományos, versenyautókat építő konstruktőr. Ráadásul a Ferrarihoz hasonlóan mi is különleges szerződést kötöttünk Bernie Ecclestone-nal, ami nem csak a költségvetésünkre, de a presztízsünkre is pozitívan hat" - magyarázta a 2013-ban életbe lépő új Concorde Agreementre utalva Marko.