Vágólapra másolva!
Pénteken kiderült, hogy a McLarenen kívül minden csapat a lépcsős orr mellett döntött 2012-re. Martin Whitmarsh csapatfőnök azonban továbbra is biztos benne, hogy jól tervezték meg az autót.

Péntekig csak két autót nem mutattak be a 2012-es mezőnyből, a Mercedest és a Hispaniát. A többiek a McLaren kivételével mind lépcsős orrkúppal oldották meg az idei szabályváltozásokból (75 mm-rel alacsonyabb orr-rész) adódó feladatot, csak a McLaren maradt a sima, íves orr mellett. Pénteken aztán nyilvánosságra került az első fotó a 2012-es, szintén lépcsős orrú Mercedes W03-asról, és Pedro de la Rosa is elárulta, hogy a HRT autója is ilyen lesz, így a McLarené lesz az egyetlen elegáns autó.

A csapatok többsége azért döntött a lépcsős orr-rész mellett, mert így az új szabályok által előírt alacsonyabb orrkúpvégződés mellett is magasan maradhatott a váz első része, ami előnyös abból a szempontból, hogy a sasszé alatt több levegő áramolhat a diffúzor felé.

Martin Whitmarsh a többiek autóit látva sem bizonytalanodott el a saját megoldásukkal kapcsolatban a német Auto Motor und Sport beszámolója szerint. "Megkérdeztem a technikai fiúkat nálunk, hogy biztosak-e benne, hogy helyesen csináltuk, ők azt mondták, ne aggódjak."

A McLaren orra az első tengelynél 75 mm-rel alacsonyabban van, mint a vetélytársaké. "Ezen a ponton sok kompromisszumot kellett kötni, az a kérdés, hogy mit áldozol fel, és mit nyersz vele máshol." Whitmarsh az újságnak nyilatkozva bevallotta, hogy nyilvánvaló aerodinamikai előnyei vannak a lépcsős orrkiképzésnek, de rögtön elkezdte védeni a saját megoldásukat is: "Igen, egy magasabb orral több levegőt lehet alul átengedni. De nekünk alacsonyabban van a tömegközéppontunk, több szabadságunk van a futómű-geometria megtervezésénél, kényelmesebb a vezetői pozíciónk, és jobban is ki lehet látni az autónkból" - nyilatkozta Whitmarsh.

A McLaren valószínűleg azért döntött a lapos, íves megoldás mellett, mert különben az egész autó koncepcióját át kellett volna tervezni. Az MP4-27 bevallottan a tavalyi MP4-26 továbbfejlesztéséből született, és már annak is a legalacsonyabb orr-része és első vázrésze volt a mezőnyben.

"Ez az autó egy evolúció eredménye. Barcelonában látható lesz néhány új alkatrész az autón, Melbourne-ben még több. De csalódást kell okoznom, mert arra, hogy látható, radikális innovációt hajtsunk végre, nem hagynak elég szabadságot a szabályok" - tette hozzá a csapatfőnök.

Forrás: McLaren

Whitmarsh szerint a befújt diffúzor elvesztésével 75-80 százalékkal csökkenni fog a hátsó tengelyre ható leszorítóerő. "Szerintem örülhetünk, ha elérjük a 20-25 százalékát a tavalyi értéknek. Nem az év elején, hanem később" - nyilatkozta.

A csapatfőnök szerint a legnagyobb veszteséget nem a kipufogó megszabott pozíciója okozza, hanem a motorvezérlő elektronikánál életbe léptetett szigorítások. "Tavaly a kipufogógáz a gázpedál állásától függetlenül áramolt. Most a vezetőnek újra számolnia kell azzal, hogy fékezés közben nem lesz kipufogógáz-hatás. Ha ezt kompenzálni akarjuk, akkor minden olyan területen, amelynek nincs köze a kipufogóhoz, optimalizálni kell a működést. Nem csak aerodinamikai szempontból" - tette hozzá Whitmarsh.

Pár napja kiderült, hogy a csapat két pilótája, Lewis Hamilton és Jenson Button nem biztos benne, hogy jó lett az idei autó, erről szóló cikkünk itt olvasható.