Vágólapra másolva!
Végig lógott az eső lába, mégis 130 ezren látogattak ki a World Series by Renault idei rendezvényére, ahol a pályán Jean-Eric Vergne, a pályán kívül Daniel Ricciardo vonta magára a figyelmet. Mindketten a Red Bull tehetségkutató programjának tagjai, mint annak idején Sebastian Vettel.

A hétvégén immár ötödik alkalommal látogatott el a World Series by Renault mezőnye a Hungaroringre, a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan ismét színes programokkal várták a kilátogató nézőket. A közönségbarát rendezvényen az öt különböző kategória versenyeinek, edzéseinek szüneteiben Forma-1-es bemutatóval, sportautók, versenykamionok látványos produkciójával, valamint veterán autók felvonulásával tartották fenn a kilátogatók érdeklődését.

A WSR igazi családi rendezvény, a pályán történő eseményeken kívül számos programmal várják a nézőket: bárki kipróbálhatja, milyen érzés F1-es szimulátort vagy gokartot vezetni, a színpadon táncosok szórakoztatják a közönséget, a gyerekeket pedig ugrálóvár és dodzsem várja.

A WSR sikerének a titka többek között abban rejlik, hogy a belépőjegy és a pályán kívüli programok is ingyenesek, így azok a sportkedvelők is testközelből figyelhetnek meg egy rangos autósport-eseményt, akik a Forma-1-es belépőket nem engedhetik meg maguknak. Nem csoda, hogy az évszakhoz képest szokatlanul hűvös, borús időben is rengeteg néző foglalt helyet a lelátókon. Az ingyenes jeggyel a paddockba is szabad volt a bejárás, így a rajongók lehetőséget kaptak arra, hogy kedvenceikkel fényképezkedhessenek, vagy akár pár szót váltsanak velük.

Forrás: MTI
Hungaroringi galéria a képre kattintva!

Mindkét napon meglehetősen változékony időjárás fogadta a programokra kilátogató tömeget, szombaton pedig - épp a bokszlátogatás ideje alatt - egy körülbelül fél órán át tartó zápor áztatta a Hungaroringet. A Formula Renault 3.5-ös kategória első versenye már szinte teljesen száraz pályán rajtolhatott el, a futam előtt fél órával azonban az F1-es Renault-val bemutatót tartó Fairuz Fauzy alaposan pórul járt az eső miatt: a malajziai versenyző a 10-es kanyarban megcsúszott a nedves aszfalton, és rommá törte a Renault-t.

Az incidens ellenére ő legalább elindulhatott a nem sokkal később kezdődött versenyen, nem úgy, mint a Forma-1-ben a jövő hétvégén, Silverstone-ban debütáló Daniel Ricciardo. A Red Bull támogatását élvező 22 éves ausztrál már a rajtrácsra vezető körében kicsúszott, így csak a bokszutcából figyelhette, ahogy a pole pozícióból rajtoló Jean-Eric Vergne végig vezetve, nagy előnnyel nyeri a futamot.

A francia a vasárnapi második versenyen is győzedelmeskedett, így a hungaroringi hétvégét egyértelműen ő uralta a legrangosabb kategóriában. Vergne, aki szintén a Red Bull-család tagja, a bajnokságban is megelőzi Ricciardót, ezért sokakban felmerült, hogy az osztrák istálló valamilyen formában esetleg neki is lehetőséget biztosít az F1-es szereplésre. "Remélem, én vagyok a következő a listán" - mondta Vergne az első futam utáni sajtótájékoztatón, majd hozzátette, továbbra is rendszeresen fog gyakorolni a Red Bull szimulátorán. "Majd meglátjuk, felhívnak-e a következő hetekben azért, hogy valami mást is rám bízzanak" - nyilatkozta arra a kérdésre válaszolva, hogy a Toro Rossónál nem lesz-e mostantól pénteki tesztpilóta a Hispaniához átköltöző Ricciardo helyett. Ugyanakkor hangsúlyozta, a WSR bajnoki címének elhódítását tekinti a legfontosabb feladatának.

Forrás: MTI
Hungaroringi galéria a képre kattintva!

A vasárnapi futam befutója kivételesen izgalmassá vált, miután kiderült, hogy a második helyen álló Sergio Canamasas és a mögötte haladó, a bajnokságban élen álló Robert Wickens egyaránt tíz másodperces időbüntetést kapott, amit a futam után adtak hozzá az idejükhöz. A két versenyző végül lecsúszott a dobogóról, bár Canamasas csak egyetlen századmásodperccel maradt le Adam Carroll mögött, aki az utolsó három körben keményen elkezdte nyomni a gázt, miután a rádión értesítették ellenfele büntetéséről.

A rendezvény további - időnként kisebb esővel színesített - versenyei is látványos küzdelmet hoztak, a vasárnapi Formula Renault 2.0-s futam külön érdekessége pedig az volt, hogy mindhárom dobogós, Timmy Hansen, Robin Frijns és Stoffel Vandoorne a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyzői akadémiájának tagja, ami először fordult elő. A tehetségkutató program az FIA elnökének, Jean Todtnak a kezdeményezésére jött létre 2010-ben, jelenleg 12 fiatal versenyzőnek nyújtanak támogatást.

A WSR ismét sikeres hétvégét zárt Magyarországon. A nem tökéletes időjárás dacára is 130 ezer néző látogatott ki a Hungaroringre, csak ötezerrel kevesebb, mint tavaly, amikor megdőlt az addigi rekord, és végig szépen sütött a nap. Ők fényképekkel, autogrammal és benzingőzzel teli élményekkel térhettek haza, a mezőny pedig több mint egy hónapos szünet után, augusztusban Silverstone felé veszi majd az irányt.